Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli
Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
500g czerwonej fasoli (np. marki Halina)
¾ szklanki kakao
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 banany
2 łyżki cukru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru
4 łyżki mleka
Wykonanie:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez 12h. Następnie opłukać i odsączyć. Ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie.
2. Siemię lniane namoczyć w 6 łyżkach wody aż siemię będzie miękkie.
3. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmielić w mikserze. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy 20cm i piec przez 45 minut w 180 st.C.
4. W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuścić olej i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić po cieście.
5. Cisto po ostygnięciu trzymać przez parę godzin w lodówce.