Sezon na dynię czas zacząć!



Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy.

Dlaczego warto, by dynia pojawiła się w naszym jesiennym jadłospisie? Osoby będące na diecie lub preferujące lekkie dania z pewnością docenią to, że dynia zawiera dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i jest niskokaloryczna – można zatem przygotować posiłki bez obawy o utratę linii. To także świetny „wspomagacz” przy co raz niższej temperaturze, ponieważ jest źródłem witaminy C i cynku, wspomagających odporność.

Nie bez znaczenia jest także zawarta w dyni witamina A i E, wpływających na dobrą kondycję skóry. Istnieje kilka podstawowych odmian dyń jadalnych: zwyczajna, japońska hokkaido, makaronowa i piżmowa. Każdy rodzaj dyni nadaje się do nieco innych potraw, między innymi ze względu na ich strukturę, inaczej wyczuwalny smak czy sposób obróbki.

Dynia zwyczajna – olbrzymia

Zwana także polską, dynia zwyczajna potrafi osiągać duże rozmiary. To właśnie tę odmianę wykorzystujemy jako ozdoby na halloween. Charakteryzuje się grubą, soczyście pomarańczową skórką i okrągłym kształtem. Jest to najmniej esencjonalna ze wszystkich dyń, z tego względu polecana jest na dobrze doprawione zupy, kremy, sosy i przetwory.

– Z tego rodzaju dyni możemy z niej przygotować mocno pomarańczową i rozgrzewającą zupę-krem z soczewicą czerwoną oraz marchewką, doprawioną imbirem i pieprzem czarnym. Sprawdzi się także w roli pasty kanapkowej, wzbogaconej ugotowaną ciecierzycą i świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Dynia olbrzymia ma swoje szczególne miejsce w tradycyjnej kuchni ormiańskiej. #Ghapama to danie, w którym główną rolę ma właśnie dynia, nadziewana ryżem basmati oraz bakaliami i symbolizuje tam dostatnie życie.

Drobna dynia hokkaido

To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych dyń. Zawdzięcza to przede wszystkim szybką obróbką – dyni hokkaido nie trzeba obierać z cienkiej skórki. Wystarczy ją tylko pokroić, ponieważ skórka zmiękcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Odmiana hokkaido jest przyjemnie słodka w smaku, można ją zatem wykorzystać do dyniowych deserów, na przykład w formie sernika, muffinek lub pieczonych pączków.

Dynia hokkaido sprawdzi się także jako dodatek do mięs w postaci dyniowego puree, jako alternatywy dla ziemniaków lub w formie farszu do wegetariańskich pierogów. Sprawdzi się też jako składnik mocno kolorowej sałatki z kaszą pęczak, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą.




Podłużna dynia makaronowa

Jak sama nazwa wskazuje: z tej odmiany dyni zwyczajnej przygotujemy pyszne dania makaronowe, zastępując zwykły pszenny makaron miąższem z dyni. A to za sprawą formy, w jakiej występują jej włókna: cienkie i długie, po obróbce termicznej przypominają makaron do spaghetti. Stąd najpopularniejszą potrawą z tego rodzaju dyni jest warzywna wersja spaghetti, z wydrążonymi włóknami zamiast makaronu, pokrojonymi pomidorami doprawionymi bazylią i oregano oraz parmezanem. Sprawdzi się też doskonale w formie zapiekanej z mięsem mielonym i kremowym sosem śmietankowym.

Dynia-gruszka piżmowa

Jest to dynia średniej wielkości, kształtem do złudzenia przypominająca gruszkę. Posiada najmniejszą ilość pestek ze wszystkim dyń.

– Jej miąższ posiada słodkawy smak, stąd może być wykorzystywana także w daniach na słodko, szczególnie ciastach i babeczkach. Jest idealna do faszerowania, np. ryżem białym, z dodatkami: grzybami i kurczakiem, zapiekana z tartym parmezanem – zaznacza ekspert marki Halina

Ze względu na dużą ilość zwartego miąższu przyrządzimy z niej pyszne pieczone frytki, które pokochają fani słodkich frytek z batatów.

Kulinarny sezon na dynie warto wykorzystać szczególnie, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, ale też zadowolenie bliskich lub gości. Z dyni przyrządzimy niezwykle smaczne i oryginalne potrawy, ale też słodkie wypieki do kawy lub herbaty. Należy tylko pamiętać o tym, że dynia dyni nierówna i przed wejściem do sklepu trzeba zastanowić się, który rodzaj wybrać. A później przygotować ją według naszych kulinarnych gustów.

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni.…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można…
CZYTAJ