3 lekkie, wegańskie przepisy na lato
Coraz więcej osób interesuje się roślinnym żywieniem. W Polsce jest już milion wegetarian oraz wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych . Warto więc zgłębić wiedzę na temat tej diety oraz poznać przepisy na pyszne, wegańskie potrawy na letnie dni.
Zarówno w wegetarianizmie, jak i weganizmie chodzi o wykluczenie z diety potraw mięsnych. W tej drugiej eliminuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład mleko czy jaja . Roślinna dieta zawiera w sobie duże pokłady witaminy C oraz potasu. Wpływa także na mniejszą zachorowalność na cukrzycę. Jakie potrawy lub lekkie przekąski można przyrządzać wybierając np. weganizm? Pomysłów jest wiele.
Jaglanka z bakaliami
Moc zrównoważonej diety zaczyna się od pełnowartościowego posiłku, dlatego też na pierwsze śniadanie warto przygotować wegańską jaglankę, która dostarczy energii na letni dzień. Dodanie do niej garści suszonych owoców oraz orzechów wzbogaci smak i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.
Składniki:
50 g płatków jaglanych (przepis można wymiennie przygotowywać z płatkami owsianymi)
100 ml wody
½ szklanki mleka roślinnego
garść Rodzynek sułtańskich Bakal Naturalnie
kilka suszonych Moreli Bakal Naturalnie
kilka orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
Wykonanie:
Do rondelka nalać wody oraz mleko. Wsypać jaglankę. Gotować pod przykryciem, do zgęstnienia – około 8 minut. Nałożyć na talerz, dodać morele, rodzynki oraz orzechy włoskie.
Pudding z tapioki
Kasza z manioku jest to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Po jej przyrządzeniu można pozostawić ją na pół godziny w lodówce, dzięki czemu stanie się doskonałym, orzeźwiającym deserem na upalne dni.
Składniki:
70 g tapioki
350 ml mleka kokosowego
kilka sztuk moreli suszonych Bakal Naturalnie
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Tapiokę moczyć w wodzie przez około godzinę. Następnie odsączyć i przełożyć do rondelka. Dodać mleko kokosowe i aromat wanilinowy. Co jakiś czas mieszając, gotować przez 15 minut. Wyłożyć do pucharka, dodać suszone morele i szczyptę cynamonu.
Szpinakowa uczta z bakaliami
Lekka sałatka z listków szpinaku z żurawiną doda energii na cały dzień. Posiłek, tenprzyrządza się bardzo szybko, a więc można go wykonać podczas krótkiej przerwy od codziennych obowiązków.
Składniki:
kilka listków szpinaku baby
100 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
garść ziaren słonecznika łuskanego Bakal Naturalnie
garść Migdałów w płatkach Bakal
łyżka miodu
½ cytryny
kilka kropel oliwy
Wykonanie:
Umyć liście szpinaku. W misce zmieszać szpinak z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos mieszając wyciśnięty sok z cytryny, miód i oliwę. Polać nim sałatkę.
Jaglanka lub owsianka, pudding z tapioki czy lekka sałatka szpinakowa to tylko kilka przykładów pomysłów na wegańskie przekąski. Istotne, aby przy ich tworzeniuwybierać produkty o dobrych składach, które są wartościowe dla organizmu.
***
Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.
Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.