Czy wiesz gdzie kryje się źródło energii Twoich komórek? Dlaczego i jak powinniśmy je wspierać?



Choć mają mikroskopijne rozmiary, pełnią ogromną rolę w naszym organizmie. Mowa o mitochondriach. Jak ich praca wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie oraz proces starzenia? Dlaczego i w jaki sposób warto je wspierać? Jak wspierać organizm by cieszyć się nie tylko dłuższym życiem, ale aby ten czas upływał nam w zdrowiu? Zapytaliśmy dr Edytę Adamczyk-Kuterę, lekarza medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Obecne w większości komórek eukariotycznych, mitochondria są miejscem, w którym za sprawą procesu oddychania komórkowego powstaje większość (ATP) komórki – jej źródła energii. Są one również zaangażowane m.in. w kontrolę cyklu komórkowego, a także fazę wzrostu i śmierci komórek.

Nazwa mitochondrium lub w liczbie mnogiej – mitochondria – niby jest wszystkim znana, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym tak właściwie są i jak ważną rolę pełnią w organizmie.

– Mitochondria to zasymilowane przed milionami lat bakterie. To dzięki nim komórki eukariotyczne pozyskują energię w postaci ATP, niezbędną do życia komórki. Tradycyjnie postrzegane były jako małe, samodzielne organelle – w rzeczywistości tworzą złożone struktury, dzięki zdolności przemieszczania się, łączenia i rozdzielania. Ich ilość w komórce jest związana z zapotrzebowaniem danej tkanki na energię pochodzącą z fosforylacji oksydacyjnej. Dlatego też neurony, komórki mięśni szkieletowych czy mięśnia sercowego zawierają większą liczbę mitochondriów niż komórki innych tkanek, co do pewnego stopnia wyjaśnia również zwiększoną wrażliwość tych komórek na defekty mitochondrialne –
tłumaczy dr Edyta Adamczyk-Kutera, lekarz medycyny estetycznej i konsultant programu przeciwstarzeniowego LEAP.

Wielka misja mikroorganizmów

Mitochondria nie mają łatwo – pracują bez przerwy, a wytwarzane przez nie ATP nie jest magazynowane. Mitochondria tworzą sieci, które ulegają nieustannej przebudowie – jest to zależne od stanu energetycznego komórki oraz od czynników zewnętrznych, m.in. infekcji wirusowych, z którymi w danym momencie zmaga się organizm.

– Proces pozyskiwania energii przez mitochondria jest procesem skomplikowanym, zależnym od obecności określonych substratów. Rola tych organelli nie ogranicza się do syntezy ATP, mitochondria biorą udział w syntezie hormonów sterydowych, biosyntezie nukleotydów, metabolizmie tłuszczy, węglowodanów, aminokwasów. Na funkcje mitochondriów niekorzystnie wpływają czynniki środowiskowe endogenne, takie jak dysbioza i niekorzystne metabolity mikrobioty jelitowej oraz czynniki egzogenne – toksyny środowiskowe, dieta, leki – wyjaśnia dr Edyta Adamczyk-Kutera.

Niestety syntezie ATP towarzyszy powstawanie wolnych rodników. Gdy mamy do czynienia z niedoborem enzymów redukujących poziomy wolnych rodników – prowadzi to do powstawania stresu oksydacyjnego, a to z kolei powoduje uszkodzenia mitochondrialnego DNA.

– Niestabilność mtDNA prowadzi do niestabilności jądrowego DNA, śmierci komórki lub rozwoju stanu zapalnego. Mitochondria syntetyzują liczne metabolity, które przez lata uważane były za odpady metaboliczne. Dziś coraz więcej badań skupia się na ich roli, ponieważ nadmierna akumulacja, do której dochodzi w przypadku dysfunkcyjnych mitochondriów, obserwowana jest w mikrośrodowisku zmian nowotworowych – dodaje dr Adamczyk-Kutera. Sprawnie działające mitochondria są niezbędnym elementem obrony przeciwwirusowej, poprzez syntezę Interferonu alfa i cytokin.




Dlaczego powinniśmy wspierać nasze mitochondria?

Mitochondria do prawidłowej funkcji potrzebują aminokwasów. Organizm człowieka nie magazynuje białek i aminokwasów – każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w białka ustrojowe: budulcowe, odpornościowe, enzymatyczne, hormonalne.

Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko to około 0,8-1,2g /kg należnej masy ciała. W szczególnych sytuacjach klinicznych zapotrzebowanie na białka znacznie wzrasta nawet do 1,5-2,0g/kg masy ciała na dobę.

Jak zatem zadbać o wsparcie mitochondriów? Z pomocą przychodzi nutraceutyk AMINO-THER®. To prawdziwy booster dla mitochondriów – opatentowana formuła zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich stosunkach stechiometrycznych oraz modulatory biorące udział w produkcji ATP w mitochondriach.

– AMINO-THER® jest rozwinięciem pierwotnej wersji, stosowanej we Włoszech, jedynie w lecznictwie szpitalnym. Do poprzedniej formuły zawierającej wszystkie niezbędne aminokwasy, dodano witaminy B1, B6 oraz trzy kwasy organiczne ważne dla przebiegu cyklu Krebsa. Dzięki tym modyfikacjom jest jeszcze bardziej skuteczny. W wielu badaniach klinicznych wykazano, że AMINO-THER® skutecznie poprawia parametry pracy mitochondriów. To modulator mitochondriów o wszechstronnym zastosowaniu – odpowiada dr Edyta Adamczyk-Kutera.

AMINO-THER® to suplement dietetyczny zawierający opatentowaną kombinację 10 aminokwasów (L-leucyna, L-lizyna, L-treonina, L-izoleucyna, L-walina, L-cystyna, L-histydyna, L-fenyloalanina, L- metionina, L-tryptofan) w precyzyjnym stosunku stechiometrycznym, 3 kwasy organiczne (kwas bursztynowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) będące określonymi związkami pośrednimi cyklu Krebsa, które potrafią poprawiać odpowiedź energetyczną mitochondriów, wzbogacony witaminami B1 i B6.

Odtwarza nowe, młode mitochondria (biogeneza mitochondriów) oraz organizuje działanie mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia. Dzięki temu następuje pobudzenie systemu immunologicznego przez poprawę stanu zdrowia mitochondriów, gdy stan zapalny zagraża ich homeostazie, zmniejszenie stresu oksydacyjnego w tkankach aktywnych metabolicznie u osób zdrowych i starszych oraz z deficytem energii, a także polepszenie działania mikroflory jelitowej łagodząc dysfunkcje metaboliczne i immunologiczne związane z procesem starzenia.


dr Edyta Adamczyk-Kutera

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ