Letnia zupa warzywna z ryżem
Letnia zupa warzywna z ryżem
Składniki:
• 2 saszetki białego ryżu Britta
• 1 duża cebula posiekana
• 1 ząbek czosnku posiekany
• 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w mniejsze części
• 1 duża marchewka pokrojona w mniejsze części
• 1 cukinia pokrojona w mniejsze części
• 1 papryka pokrojona w paski
• 1/2 kalafiora rozdrobnionego w mniejsze części
• 1 puszka pomidorów
• 1 liść laurowy
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
• sól
• Oliwa
• sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, kalafior, i paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać puszkę pomidorów 2 litry wody i przyprawy.
3. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać ryż i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z posiekaną bazylią.