Herbata źródłem pozytywnej energii – jaką wybrać, by poczuć się lepiej?



W obecnej sytuacji większość z nas pracuje i uczy się zdalnie, w zaciszu własnego domu. Taka nagła zmiana trybu życia wymaga dużych pokładów optymizmu, jednak pozytywne myśli nie zawsze tak łatwo się pojawiają. Oderwaniem od pracy i chwilą przerwy może być krótki spacer, uspokajająca joga albo…pyszna, rozluźniająca i poprawiająca humor herbata. Ważne jest, aby ta kojąca chwila wytchnienia była naprawdę relaksująca i spełniała swoją rolę.

Spędzając większość czasu w czterech ścianach bardzo ważne jest, by zadbać o własne zdrowie psychiczne. Nie pomaga niestety fakt, że za oknem słońce kusi ciepłymi promieniami – tym bardziej wzmaga to w nas obniżenie samopoczucia. Dobrym rozwiązaniem na odpoczynek po przytłaczającym dniu, oprócz aktywności fizycznej, są zioła. Kto z nas nie dostawał od swojej babci lub mamy kubka gorącej melisy na uspokojenie…

Ziołolecznictwo było uprawiane już w starożytności: Egipcie, Grecji i wśród Rzymian. Ludzie wierzyli w magiczną moc ziół i stosowali je na najróżniejsze dolegliwości. Fitoterapia jest wciąż praktykowana na całym świecie, a szczególnie w Chinach – kolebce herbaty. To dzięki nim mamy dostęp do ogromnej liczby upraw i gatunków herbat. Istnieją także specjalne mieszanki herbaciane, dodające energii, wyciszające, odchudzające czy poprawiające samopoczucie. Jak mieć pewność, że wybieramy odpowiedni napar? Istnieje parę szczególnych roślin, zasługujących na uwagę, jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i doskonałym nastrojem.

Melisa – odprężająca królowa

Wspomniana wcześniej melisa to wyjątkowa roślina, pomagająca nam zwolnić tempo. Z powodu stresu, zmiany otoczenia z biura lub uczelni na dom, rzadszych kontaktów z przyjaciółmi czy bliskimi możemy odczuwać nieustanne napięcie i poddenerwowanie. Nie pomaga to w koncentracji i lepszej realizacji codziennych obowiązków. Ratunkiem może być właśnie melisa. Działa niezwykle odprężająco i uspokajająco, obniża także ciśnienie krwi. Jej delikatny, słodkawy smak i kwiatowy zapach dodatkowo umilą chwilę z kubkiem gorącego naparu i pozwolą na głęboki oddech.

Rooibos – magiczny krzew

Czerwonokrzew afrykański, znany u nas pod nazwą rooibos, mylnie nazywany jest czerwoną herbatą, choć wcale nie należy do tej grupy roślin. Z klasycznymi liśćmi herbaty łączy go za to proces przetwarzania i wydobycia głębokiego koloru i smaku. Popularny jest w wielu mieszankach herbacianych ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Oprócz regenerujących komórki skóry przeciwutleniaczy rooibos nie zawiera kofeiny – jest zatem świetnym przepisem na odnowę organizmu oraz błogiego uspokojenia myśli.




Zielona herbata – herbaciana klasyka

Ustępuje popularnością tylko herbacie czarnej. Niesłusznie! Zielona herbata oraz mieszanki ziołowe na jej bazie to przepis na doskonały nastrój i naturalny antydepresant. Co takiego zawiera? Sprawczynią jest L-teanina – aminokwas, który podwyższa stężenie hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy. Wprawia nas w doskonały humor, łagodzi stres, a jednocześnie wycisza nie powodując senności.

– Herbata to jeden z najważniejszych elementów kultury współczesnej. Nie bez powodu Anglicy posiadają własną sztukę picia tego napoju, a w japońskiej kulturze ceremonia parzenia naparu herbacianego osadzona jest w filozofii buddyjskiej i symbolizuje drogę do doskonałości. Dla nas picie poszczególnych rodzajów i mieszanek herbat z ziołami to zdecydowanie recepta na lepsze samopoczucie i humor. Szczególnie dziś, gdy większość z nas skazana jest na samoizolację i brak kontaktów społecznych, co niestety przekłada się na obniżenie nastroju i większe napięcie psychiczne. Warto sięgać po to, co z natury najlepsze: uspokajający i rozluźniający gorący napar z herbaty –
przekonuje Piotr Duniec z English Tea Shop Polska.

Zioła i herbaty są niezwykle pomocne przy łagodzeniu różnych dolegliwości organizmu – zarówno fizycznych, jak i psychicznych. Warto poszukać i spróbować różnych herbacianych kompozycji, zawierających kilka relaksujących roślin, potęgujących ich działanie. Pamiętajmy, że dobry nastrój jest kluczem do głębszego odpoczynku i lepszej koncentracji.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ