Uwaga na cukier w diecie najmłodszych – Słodkie dzieciństwo? Będzie słodsze bez nadmiaru cukru!



Organizm małego dziecka jest szczególnie wrażliwy na nowe doznania i najczęściej z łatwością się z nimi oswaja. To dotyczy także nowych smaków, których dziecko uczy się bardzo łatwo i równie szybko się do nich przyzwyczaja, niestety najbardziej do smaku słodkiego. Skłonność taka może wykształcić się już w okresie płodowym, jeśli mama w trakcie ciąży spożywała nadmierną ilość słodyczy. Bardzo łatwo także przyzwyczaić dziecko do słodkiego smaku w pierwszych miesiącach życia. Właśnie dlatego szczególnie na początku trzeba zwrócić szczególna uwagę na cukier, który często niepotrzebnie znajduje się w wielu produktach dedykowanych dla dzieci.

Rosnąca świadomość

Faktem jest, że świadomość w zakresie żywienia małych dzieci wzrasta. Mamy często decydują się na stosowanie zaleceń naturalnego karmienia przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy, a po upływie tego okresu uważnie i powoli wprowadzają do diety malucha kolejne produkty. Wydaje się też, że powszechnie znany jest negatywny wpływ cukru rafinowanego na funkcjonowanie młodego organizmu, więc rodzice coraz częściej starają się raczej go unikać, omijając szerokim łukiem dziecięce łakocie.

Niestety, substancja ta, poza klasycznymi łakociami, które są tak oczywistym źródłem cukru, że nie trzeba przed nimi ostrzegać, występuje dość podstępnie w szeregu innych produktów uważanych powszechnie za wartościowe, z czego rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę. Dobrym przykładem są tutaj słodzone kaszki dla dzieci dedykowane nawet maluchom już po 4 miesiącu życia.

Uważni rodzice

Wraz z rozszerzaniem diety dziecka rodzice bardzo często decydują się na wprowadzenie kaszki, jako jednej z podstawowych pozycji codziennego menu maluszka. Nie ma oczywiście nic złego w podawaniu kaszek pod warunkiem, że zwróci się szczególną uwagę na skład produktu, który chcemy podać naszemu dziecku.

Zasada dobrego wyboru jest zazwyczaj taka sama – im prostszy skład tym lepszy. Kaszka dedykowana dzieciom może być niezwykle wartościowa dostarczając mnóstwo cennych składników, jednak wybrana bez uwagi może niestety stanowić źródło wielu zupełnie niepotrzebnych substancji nie mających nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. W żadnym wypadku nie należy zakładać, że skoro produkty są przeznaczone dla dzieci, to na pewno są zdrowe, bo często po prostu tak nie jest.

Warto być czujnym w tej kwestii i nie polegać ślepo na popularnych produktach specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla dzieci, w tym również kaszkach. Dobrze mieć świadomość, że na rynku, niemalże w każdym sklepie dostępne są popularne kaszki dla maluchów, które mimo zachęcającego, budzącego zaufanie opakowania na jedną porcję produktu zawierają nawet blisko trzy łyżeczki cukru. Są też takie, w których cukier stanowi aż 1/3 całego składu.

Warto także dokładnie analizować kaszki, które na opakowaniach mają napisy mówiące, że produkt nie zawiera cukru. Dlaczego? Otóż dlatego, że po dokładnym przeczytaniu etykiety może się okazać ze zamiast cukru w składzie znajduje się równie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy lub sama glukoza. Bywa, że w przypadku kaszek cukier znajduje się na jednym z pierwszych miejsc w składzie, co oznacza, że stanowi on jeden z głównych komponentów produktu.

– Podstawą dokonywania dobrego wyboru jest zapoznanie się z listą składników, których w pierwszej kolejności warto unikać w składzie produktów dedykowanych dla dzieci. Należą do nich oczywiście między innymi substancje wypełniające i dosładzające, w tym przede wszystkim cukier. Mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt.

Następnym krokiem jest analizowanie etykiet produktowych i eliminowanie produktów o składowych komponentach niepożądanych. Jeżeli już upewnimy się, że wybrana kaszka nie zawiera niechcianych składników, warto pod lupę wziąć jakość tych właściwych, z których została wyprodukowana. Tutaj na uwagę zasługują przede wszystkim kaszki wytwarzane z ziarna z pełnego przemiału, to bardzo ważne, ponieważ to właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają cennych dla organizmu składników. Co więcej, warto stawiać na żywność certyfikowaną pochodzącą z upraw ekologicznych. Żywność BIO daje nam dodatkową pewność, że serwujemy dziecku produkt bezpieczny, czysty i wartościowy, a takie właśnie produkty powinny znajdować się w codziennym menu naszych pociech. – dodaje Katarzyna Barwińska z firmy Holle.




Nie tylko kaszki

Podobnie jest z innymi sztandarowymi produktami dla dzieci takimi jak słoiczki, napoje czy herbatki. Wszystkie z wymienionych nierzadko są dosładzane, a przy okazji herbatek granulowana postać produktu również nie pozostaje obojętna dla młodego organizmu. Pamiętajmy, aby wysokoprzetworzone artykuły zastępować ich naturalnymi odpowiednikami i zamiast słodzonych granulatów korzystać z naturalnie wyciskanych soków, naturalnych herbatek owocowych, rumianku czy herbatki z kopru włoskiego.

Warto też pilnować składu jogurtów czy innych mlecznych przekąsek dla dzieci. Firmy, oferujące zdrowe przekąski w postaci jogurtu owocowego często rekomendują tego typu produkty, jako zawierające dużo witamin, wapnia, żelaza czy białka. Nie wspominają jednak o wyjątkowo wysokiej zawartości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, którego zawartość w jednej porcji jest często równa niemal dziennemu zapotrzebowaniu dziecka na ten składnik.

Jedno ciastko – minutę w ustach, godzinę w żołądku, całe życie w biodrach

Jak widać, wszędobylski cukier i jego szkodliwość w przekroczonych dawkach to nie mit. Ukryty w wielu produktach podstępnie opanowuje menu powodując znaczne przekroczenie dopuszczalnego dziennego spożycia. Warto pamiętać, że „okrąglutkie” dziecko to często pulchny nastolatek i otyły dorosły. Dlatego od najmłodszych lat należy zachęcać dziecko do jedzenia naturalnych słodyczy: świeżych i suszonych owoców, soków (najlepiej tłoczonych na zimno), miodu czy orzechów.

Nadmierne spożywanie cukrów prostych może doprowadzić nie tylko do otyłości czy próchnicy, ale ma także negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy czy odporność organizmu. Dodatkowo cukier stanowi doskonałą pożywkę dla pasożytów i grzybów oraz przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy arterioskleroza. Poprzez powodowanie szybkiego wyrzutu insuliny do krwi, po zjedzeniu wysokosłodzonego produktu dziecko czuje przypływ energii, jednak stan ten nie utrzymuje się długo, zmuszając malucha do sięgnięcia po kolejną porcję cukru – a to droga donikąd.

Ważne, aby od najmłodszych lat uświadamiać dziecko w kwestii właściwej diety, ale także nie popadać w skrajności. Maluch nie powinien traktować słodyczy jako atrakcyjnych, jednak zakazanych produktów, ponieważ będzie pragnąć ich dwa razy mocniej. Warto więc uczyć pociechę, np. poprzez wspólne gotowanie, przygotowywanie suszonych chipsów owocowych, zabawę itp, że naturalne słodycze są równie atrakcyjne i pyszne, a czasem można nawet ich zjeść ciut więcej.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ