3 pomysły na fit kanapki bez pieczywa – sprawdź jak je zrobić – Kanapka z cykori z szynką
Na kwarantannie podjadaj zdrowo: 3 pomysły na fit kanapki bez pieczywa – sprawdź jak je zrobić – Kanapka z cykori z szynką! Przedłużająca się #kwarantanna z powodu koronawirusa sprawia, że większość czasu spędzamy w domach. Nasze mieszkania zyskały nowe funkcje stając się nie tylko przestrzenią do relaksu, ale też pracy. To z kolei sprawia, że śniadanie i lunch jemy w domu, ale też znacznie częściej zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu czegoś smakowitego. I chociaż zwykła kanapka może wydawać się czymś niewinnym, to jednak zbyt duża ilość pieczywa nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wypróbuj alternatywę dla tradycyjnych kanapek – poznaj nasze propozycje na przekąski bez pieczywa.
Takie kanapki to dobra propozycja dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pieczywa albo po prostu poeksperymentować. Są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. – Dobrym zamiennikiem pieczywa i bazą dla tego typu przekąsek mogą być świeże warzywa, np. sałata, cykoria lub cukinia. Ważne, aby takie kanapki były różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Dlatego wybierajmy chude wędliny, które mają niewiele tłuszczu i cholesterolu, ale są bogatym źródłem białka, np. szynkę wieprzową gotowaną lub Kurpiowskie Specjały. Wędliny zawierają także żelazo, cynk, fosfor i witaminy z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Aby ułatwić sobie przygotowanie kanapek można sięgnąć po gotowe wędliny w plastrach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Kanapka z cykori z szynką Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol i cytrynowym sosem
Składniki:
– Szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol (ok. 250 g)
– groszek konserwowy (1 puszka)
– papryka świeża czerwona (1 sztuka)
– jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
– ser żółty (150 g)
– sos wiosenny
Sos wiosenny
Składniki:
– sok z jednej cytryny
– olej (50 ml)
– natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
– sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie sosu: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny – całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!
zobacz także:
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem
Roladki z cukinii z sałatą, oliwią i szynką gotowaną