Kwas foliowy, metafolina. Czy pobieranie kwasu foliowego z pożywienia wystarczy?



Każda przyszła mama, której zależy na prawidłowym rozwoju jej nienarodzonego jeszcze dziecka, z pewnością wie jak bardzo ważnym składnikiem w diecie ciążowej są foliany.

Są to organiczne związki, sole kwasu foliowego, które regulują podział i funkcjonowanie komórek cewy nerwowej płodu.

Wiele kobiet w ciąży stosuje tak zwaną dietę folianową w nadziei, że pokryje ona w całości dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Ale czy pobieranie tej substancji z pożywienia całkowicie wystarcza?

Dzienne zapotrzebowanie na foliany:

Wszelkie rozważania należy zacząć od określenia, ile tak naprawdę kwasu foliowego potrzebuje dziennie każdy, zdrowy człowiek.  Popyt na ten związek jest dość zróżnicowany, zależy bowiem od płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Uśredniając jednak wszystkie te dane, otrzymujemy wynik około 0,3 mg na dobę.

Zapotrzebowanie na foliany u kobiet w ciąży jest dużo większe i waha się w granicach od 0,4 mg do nawet 0,5 mg dziennie –  to tyle, ile zawiera w sobie około 20 pomarańczy.



Problem numer jeden – dieta w ciąży

Obecnie uważa się, że odpowiednia dieta w ciąży nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości kwasu foliowego do organizmu matki i dziecka. Dlaczego? Foliany, zawarte głównie w produktach roślinnych, są bardzo wrażliwe na światło, temperaturę, wilgoć i jeszcze wiele innych czynników fizycznych.

Roślin, które są najbogatszym źródłem kwasu foliowego, nie sposób spożywać w innej postaci, aniżeli gotowanej, pieczonej lub smażonej, ponieważ jedzenie ich w postaci surowej mogłoby zdecydowanie nie tylko przyszłej mamie zaszkodzić. Ale to nie wszystko.

Problem numer dwa – przyswajanie kwasu foliowego:

Przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia może być zakłócone jeszcze w inny sposób. Szacunki pokazują, że u blisko połowy kobiet, obecny jest swoisty defekt enzymatyczny, który uniemożliwia przetworzenie folianów z pożywienia do użytecznej formy. Polimorfizm, bo tak nazywa się to schorzenie, bardzo trudno samodzielnie wykryć.

Potrzeba do tego skomplikowanych i kosztownych badań genetycznych, na które decyduje się znikomy procent kobiet w ciąży. Nieświadomość istnienia choroby może bardzo wiele kosztować – permanentny niedobór kwasu foliowego we krwi matki może być przyczyną wad wrodzonych cewy nerwowej płodu, rozszczepu kręgosłupa, wargi lub podniebienia, a nawet zgonu wewnątrzmacicznego. Najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie więc stosowanie preparatu witaminowego Femibion, którego główny składnik stanowi metafolina– inaczej kwas foliowy, ale w łatwo przyswajalnej postaci, która nie wymaga dodatkowego już  przetwarzania przez organizm przyszłej mamy.

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ