Wrap z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką
Wrap z Sosem Sezamowym Roleski. Sos Sezamowy firmy Roleski – nowość na sklepowych półkach – na długo przed premierą skradł serca miłośników oryginalnych smaków. Opracowany na bazie prażonego sezamu stanowi idealny dodatek do dań na ciepło i na zimno. Jego wyrazisty smak nadaje potrawom niecodziennego, wyrazistego smaku.
Nowy Sos Sezamowy firmy Roleski to idealny dodatek do warzyw oraz do kurczaka. Jeżeli zatem w szybki sposób chcemy wprowadzić orientalną nutę do naszej kuchni – bez GMO i konserwantów – możemy zaserwować naszym domownikom i gościom proste kanapki z sosem sezamowym lub wykwintne wrapy z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem, rzodkiewką i nowym Sosem Sezamowym firmy Roleski.
To nieskomplikowane danie zachwyci nasze podniebienia niecodziennym połączeniem warzyw wraz z soczystym kurczakiem oraz sosem, który idealnie dopełni smak potrawy. Dodatkowym atutem wrapów jest krótki czas potrzebny na ich przygotowanie – wystarczy około 40 minut aby pyszna i pożywna przekąska była gotowa. Tortille idealnie nadadzą się jako lunch do pracy lub jako poczęstunek na piątkowy wieczór ze znajomymi.
Wrap z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką
Składniki (na 4 wrapy):
– 4 duże tortille pełnoziarniste
– 300 g filetu z piersi kurczaka
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru,
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 duży bakłażan
– oliwa z oliwek
– 1 opakowanie jarmużu
– natka pietruszki
– pęczek świeżej mięty
– 1 mała cebula
– 4 łyżki oliwy
– łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki płatków chili
– kilka rzodkiewek
– kilka pomidorków cherry
– Sos Sezamowy Roleski
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka czyścimy z błon i kroimy w grube plastry. Wyciskamy czosnek przez praskę. W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka dokładnie nacieramy czosnkiem oraz mieszanką przypraw. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kurczaka do momentu, aż będzie złocisto-brązowy z obu stron, następnie ściągamy z patelni i odkładamy.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 215 st. Myjemy bakłażana i kroimy w centymetrowe plastry. Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron i solimy. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 25-30 minut, obracając po 20 minutach.
3. Jarmuż, natkę, miętę i cebulę siekamy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
4. Na dużej, rozgrzanej patelni podgrzewamy placki do wrapów, po kilkanaście sekund z każdej strony.
5. Ciepłe tortillę smarujemy Sosem Sezamowym Roleski, na środku układamy kurczaka, sałatkę oraz kilka plastrów upieczonego bakłażana. Polewamy dodatkowo odrobiną Sosu Sezamowego. Dekorujemy natką i plastrami rzodkiewki.