Hit na jesień. Smacznie, zdrowo i kolorowo: Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
Składniki:
– 150 g Jarmużu marki Eisberg
– mała dynia
– 30 g pestek dyni
– 100 g sera feta
– 30 g żurawiny
Dressing:
– łyżeczka miodu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sok z połówki cytryny
– sól
– pieprz
– szczypta cynamonu
– szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone.
Jarmuż zblanszować – wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.
Smacznego!