Wracamy do korzeni – dosłownie! – Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika



Czasy, w których żyjemy, gwarantują nam dostępność wszystkich produktów, na jakie tylko mamy ochotę. Nie jest już problemem znalezienie truskawek czy rzodkiewek w połowie października. Dużo mniej czasu zajmuje nam również zorganizowanie obiadu – gotowe półprodukty, paczkowane dania czy jedzenie z dowozem pomagają nam żyć szybciej. Choć to dla nas duże udogodnienie, do którego przyzwyczailiśmy się, coraz bardziej ciągnie nas w kierunku tego, jak nauczeni byliśmy jeść i żyć w domu rodzinnym. Powoli, sezonowo i świadomie.

Nasze podejście do kuchni zmienia się. Z uwagą, uczuciem i troską podchodzimy do gotowania. Do własnoręcznie przygotowanych dań z produktów, które sami świadomie wybieraliśmy, dodajemy orzechy i ziarna. Przepisy opieramy o sezonowe, dostępne warzywa i owoce – na ciasto z truskawkami decydujemy się poczekać do czerwca, kiedy będzie na nie sezon.

Zyskujemy czas, pieniądze i zdrowie. Sięgając po sezonowe produkty, typowe dla danej pory roku, mamy pewność, że urosły zgodnie z naturą, bez polepszaczy i przyspieszaczy. To troska o nas i naszych bliskich. Powrót do korzeni oznacza zatem gotowanie z miłością, tą samą, którą czuliśmy w śniadaniach od naszych mam czy babcinych ciastach.

Po co sięgać jesienią i gdzie to znaleźć?

Choć to specyficzna dla świeżych warzyw i owoców pora, zieleniaki, ryneczki oraz targi mogą nas miło zaskoczyć swoją obfitością. Z warzyw dostępne są m.in. marchew, ziemniaki, buraki, cebula, dynia, jarmuż, czosnek, brukselka, kiszonki, w tym kiszona kapusta i ogórki, por, seler, pietruszka – w przeważającej części warzywa korzeniowe. Polskich, sezonowych owoców późną jesienią mamy niestety dużo mniej, bo zaledwie jabłka i gruszki oraz kończące się śliwki.

Warto zatem uzupełniać dania o owoce suszone, które dostępne są przez cały rok. Suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle, wiśnie czy Złote owoce (miechunka peruwiańska) mogą urozmaicić każde danie, wzbogacając je również o wiele wartości odżywczych, w tym m.in. błonnik. Warto pamiętać o zbożach oraz kaszach – ich bogactwo dostępne jest przez okrągły rok, stanowić one mogą bazę wielu dań. To również kopalnia witamin i minerałów, o których suplementację o tej porze roku powinniśmy wyjątkowo zadbać i poświęcić temu więcej uwagi.

Aby dodatkowo „podkręcić” późno jesienne danie o cenne wartości odżywcze dosyp garść ulubionych orzechów. Postaw na orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie lub migdały. Możesz też użyć chrupiących pestek i ziaren charakterystycznych dla naszego kulinarnego podwórka, np. słonecznika lub dyni. Sięgając po wszystkie te produkty, nie będziesz mógł narzekać na nudę, która często o tej porze roku wkrada się do kuchni. Przy tym dostarczysz sobie wielu witamin i minerałów i wzmocnisz odporność.

Pamiętaj również o tym, że późną jesienią dania powinny być rozgrzewające i treściwe. Nasz organizm wystawiony na chłodne temperatury potrzebuje więcej energii, aby się ogrzać. Dostarcz jej pod postacią zdrowych, domowych dań z sezonowych produktów. Wypróbuj naszych przepisów – po takiej uczcie nawet największa jesienna plucha nie będzie ci straszna!




Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika

Składniki:

• 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
• 2 szklanki mąki
• 100 g Pestek dyni Bakalland
• 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
• 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
• 5 jajek
• 1 szklanka oleju
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
• szczypta soli

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew.

Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą.

Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni.…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można…
CZYTAJ