Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Składniki:
– 4 duże patisony
– 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
– ½ szklanki kasza gryczanej
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 8 suszonych pomidorów
– 3 łyżki sosu sojowego
– pół szklanki wody
– ¼ szklanki startego parmezanu
– 1 łyżka oleju do smażenia
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.