Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Składniki na hummus:
– 1 puszka cieciorki
– ząbek czosnku
– 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
– łyżka oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
– 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
– żółta papryka
– 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
– 2 marchewki
– 3 łyżeczki kaparów
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Wykonanie:
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny.
Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. N
astępnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.
Smacznego!