Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
Składniki:
– 1 kg śliwek np. węgierek
– 1 kg cebuli
– 500 g cukru trzcinowego
– 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
– 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
– sok z połowy cytryny
– ¾ szklanki octu jabłkowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 goździki
– łyżeczka świeżo startego imbiru
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.
Smacznego!