Trzy razy śniadanie! Pełnoziarnisty tost z kozim serem, gruszką i chrupiącym akcentem



Dlaczego warto odmienić najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od jego jakości zależy również jakość Twojego dnia, samopoczucia i realizacji planów. Choć rano notorycznie brakuje nam czasu, warto znaleźć chwilę na pyszny zastrzyk energii, na którego pozytywny rezultat nie będziesz musiał długo czekać. Podpowiadamy, dlaczego tak istotne jest, aby zadbać o jakość pierwszego posiłku w ciągu dnia oraz serwujemy garść inspiracji w postaci przepisów na śniadaniowe bomby odżywcze!

Po pierwsze: śniadanie może znacznie wpłynąć na proces uczenia się, zapamiętywania oraz efektywnej pracy

Unikanie śniadanie może poskutkować rozkojarzeniem, które szybko odczujesz podczas nauki oraz pracy. Przez około 8 godzin snu Twój organizm nie otrzymał ani jednej kalorii. Kiedy doliczysz do tego czas od ostatniego posiłku przez ułożeniem się do spania, już w chwili przebudzenia Twój organizm może domagać się dawki pełnowartościowej energii. Rozpoczynając wysiłek, czy to fizyczny, czy umysłowy, bez uprzedniego zjedzenia śniadania, Twój mózg nie będzie miał siły do wytężenia i przyniesienia efektów pracy.

Po drugie: jakość śniadania wpływa na to, co zjesz w ciągu dnia

Dostarczając sobie zestaw mikro- i makroelementów wraz ze śniadaniem, zapotrzebowanie Twojego organizmu na te składniki będzie już w dużej części zaspokojone, więc nie będzie domagał się ich w dalszej części dnia. Dzięki temu unikniesz niekontrolowanego sięgania po produkty, których nie przewidywałeś w swoim dziennym jadłospisie – także niezdrowych wyborów pełnych pustych kalorii.

Po trzecie: dobrze zbilansowane śniadanie poprawi Twoje nastawienie do życia

Energia, którą zyskasz zjadając pełnowartościowe śniadanie może przełożyć się na wiele dziedzin życia. W pracy skończysz projekt przed czasem zyskując aprobatę w oczach szefa, po powrocie do domu będziesz miał siłę na to, aby przygotować obiad i pobawić się z dziećmi, uszczęśliwiając przy tym całą rodzinę, a wieczorem bez problemu nadrobisz książkowe zaległości. Może w międzyczasie znajdziesz ten czas na krótki trening? Jeżeli na stałe wprowadzisz do życia zasadę pożywnego śniadania, ten zastrzyk energii może towarzyszyć Ci każdego dnia. Zaskoczysz się tym, jak jeden niepozorny posiłek może pozytywnie wpłynąć na Twoje życie!

Przekonaliśmy Cię do tego, że śniadanie to faktycznie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i warto zadbać o jego jakość? W takim razie sprawdź nasze propozycje na szybkie, poranne posiłki!




Pełnoziarnisty tost z kozim serem, gruszką i chrupiącym akcentem

Składniki:

– 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
– ser kozi do smarowania
– świeża gruszka
– 100 g Siemienia lnianego Bakalland
– 100 g Sezamu Bakalland
– 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
– świeża mięta
– miód

Kromki pieczywa wkładamy do tostera do zrumienienia. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Pieczywo tostowe smarujemy je kozim serem, nakładamy krojoną gruszkę. Całość polewamy cienką warstwą miodu, posypujemy ziarnami sezamu oraz siemieniem lnianym, a także mieszanką orzechów.

Korzyści: W gruszkach kryje się bogactwo boru, poprawiającego pracę mózgu. Dzięki sezamowi i zawartemu w nim magnezowi skutecznie zwalczysz uczucie zmęczenia, z którym często zmagamy się już od godzin porannych, zaś siemię lniane dostarczy Ci moc żelaza, które wspomaga prawidłowy transport czerwonych krwinek oraz tlenu w organizmie.

Dzięki temu masz więcej energii i lepiej się czujesz. Miód zapewni Ci zastrzyk energii co prawda w postaci cukrów prostych, jednak bogatych odżywczo, w przeciwieństwie do zwykłego, białego cukru, dodawanego często do gotowych opcji śniadaniowych. Pamiętaj, aby wybrać pieczywo pełnoziarniste, ponieważ – w przeciwieństwie do pieczywa białego – zawiera wiele cennych minerałów, które zostały zachowane na etapie mielenia zboża na mąkę.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ