Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt! – Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem
Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie. Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. My zaś zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci… owoców i bakalii! Mogą stanowić deser po wytrawnym posiłku lub zagrać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. Sprawdź nasze smakowite przepisy i wypróbuj ich przy najbliższej okazji!
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem
Składniki:
– 4 gruszki
– 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
– 125 g sera camembert
– świeża rukola
– syrop z agawy
Przygotowanie:
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.
Smacznego!