Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami
Składniki:
– 100g kaszy gryczanej palonej Halina
– 2 jajka
– 80g cukru
– 1 duże jabłko
– 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
– 100g mąki gryczanej
– 1 łyżeczka cynamonu
– drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
– cukier puder
Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!