DIETA I TRENING – PARA IDEALNA



“Jestem na siłowni 5 razy w tygodniu, mogę pozwolić sobie na pizzę raz na jakiś czas. “Jeden pączek nie zaszkodzi, wybiegam go na bieżni.” ‘Robię cardio, nie muszę dbać o dietę.” Znasz te usprawiedliwienia, prawda?

Nie oszukujmy się – jeśli chcesz schudnąć, sam trening nawet najbardziej wyczerpujący, bez zbilansowanej diety, nie pozwoli w stu procentach pozbyć się zbędnych kilogramów. Tymczasem, odpowiednio dobrana dieta, zwłaszcza przy treningu redukcyjnym może poprawić efekty nawet o 80%.

 

Pilnuj procentów

Szczupła sylwetka zaledwie w 30% to efekt aktywności fizycznej, pozostałe 70% gwarantuje odpowiednio dobrana dieta. Pamiętajmy jednak, że dieta zbilansowana nie oznacza drakońska. Wręcz przeciwnie – jak wskazują dietetycy i trenerzy fitness osoby ćwiczące regularnie mają zwiększone łaknienie i nie ma w tym nic dziwnego – w końcu nasz organizm potrzebuje więcej mikro- i makroelementów, by móc zregenerować się po treningu!

Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka to od 1500 do 3000 kalorii. Zasada jest tu prosta – jeśli więcej trenujemy, więcej jemy i na odwrót. Klucz to odpowiednia równowaga między poszczególnymi składnikami odżywczymi w diecie.

Przyjmuje się, że zbilansowana dieta to taka, która w 50-65% składa się z węglowodanów (głównie w oparciu o pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż), 25–30% to tłuszcze, a 10–12 % stanowią białka (ich źródłem są m.in. jaja, mleko, mięso, ryby i orzechy).




Przed i po ma znaczenie

Policzyliśmy kalorie, rozplanowaliśmy posiłki – jak teraz wpleść je w nasz plan treningowy? Co jeść przed i po treningu, by osiągnąć maksimum efektywności? To główne pytania, zadawane przez wszystkich, którzy zdecydowali się zmienić tryb życia na bardziej higieniczny.

Tu zasada jest prosta – przed treningiem energia z węglowodanów, po treningu białko i witaminy na regenerację. Najwięcej energii do ćwiczeń dostarczą nam węglowodany złożone, a znajdziemy je głównie w zbożach, nasionach roślin strączkowych, owocach.

Pamiętajmy, by ostatni posiłek przed treningiem zjeść maksymalnie dwie godziny wcześniej – nikt nie lubi przecież ćwiczyć z pełnym żołądkiem. A co po treningu? Poza składnikami mineralnymi i witaminami, które utraciliśmy podczas wysiłku fizycznego zadbajmy o dostarczenie białka, które przyspieszy odbudowę i regenerację mięśni. Idealny będzie np. ryż z piersią z indyka, czy pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i tuńczykiem.

Grunt to dobra organizacja

Znamy już zasady zdrowego żywienia, pytanie tylko kto w natłoku codziennych obowiązków znajdzie czas, by regularnie przygotowywać kilka posiłków na cały dzień? Wymówka pod tytułem “nie mam czasu, ja pracuję/wychowuję dzieci” jest powtarzana równie często co usprawiedliwienia w typie “ćwiczę – mogę pozwolić sobie na drobne przestępstwa przeciwko diecie”.

Z pomocą w planowaniu może przyjść nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix. Przede wszystkim, dzięki wielopoziomowemu gotowaniu, które pozwala na używanie kilku funkcji jednocześnie, oszczędzimy czas i miejsce – wystarczy jedynie kilka akcesoriów. Rybę przygotujemy na parze wkładając ją do przystawki Varoma, świeże warzywa do pasującego wkładu, równocześnie gotując ryż w specjalnym koszyczku.

Całość umieszczona na pokrywie naczynia miksującego gwarantuje nam pełny obiad w zaledwie pół godziny. Całość wraz ze zdrowymi przekąskami wystarczy zapakować w pojemniki i mamy gotowe posiłki na cały dzień z gwarancją niepodjadania produktów przetworzonych!

W przygotowywaniu pełnowartościowych i zróżnicowanych  posiłków pomogą nam dedykowana urządzeniu Thermomix platforma z przepisami oraz kolekcje. Dbający o figurę przygotują pyszne śniadania z kolekcjami „Lekkie śniadania” czy „Śniadania z niskim indeksem glikemicznym”. Przydadzą się z pewnością przepisy z kolekcji „Dania z drobiu w jednym naczyniu”, czy „Lunchbox do pracy i na piknik”. W kolekcjach znajdą coś dla siebie także wegetarianie i osoby na diecie bezglutenowej.

Thermomix − informacje

Thermomix to jedna z dywizji grupy Vorwerk z siedzibą w Wuppertalu w Niemczech. Firma, założona w roku 1883 jako rodzinne przedsiębiorstwo, zajmuje się głównie dystrybucją wysokiej jakości produktów (w systemie sprzedaży bezpośredniej). Zalicza się do nich Thermomix, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które od ponad 50 lat ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków.

Wyjątkowe połączenie ponad 12 funkcji w jednym urządzeniu oraz tysiące specjalnych przepisów gwarantujących przygotowanie pysznych dań zainspirowały dotąd ponad siedem milionów użytkowników na całym świecie. Ponad 30 000 przedstawicieli przeprowadza efektowne prezentacje możliwości urządzenia Thermomix  w domach klientów.

Po dokonaniu zakupu klienci mogą korzystać z indywidualnego wsparcia. Firma ma swoje spółki w Niemczech, Austrii, Francji, Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, w Polsce, Czechach, Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Tajwanie, w Meksyku i Chinach. Sprzedaż Thermomixa w ponad 40 innych krajach prowadzona jest za pośrednictwem dystrybutorów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.thermomix.pl.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ