Dietetyk porady. Prawidłowe odżywianie po zakonczeniu diety.



Na naszą figurę aż w 60 proc. wpływa to, jak się odżywiamy. Jakimi zasadami się kierować, jeśli chcemy prowadzić zdrowy styl życia?

W cyklu porad wątpliwości rozwiewa dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy Anna Jardanowska.

modanaurode.pl - Anna Jardanowska dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy porady

Jak prawidlowo odzywiać sis po zakonczeniu diety, by uniknac efektu jo-jo?

Anna Jardanowska, dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy: Osiągnięcie wymarzonej sylwetki wbrew pozorom nie oznacza końca walki z nadprogramowymi kilogramami. Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest równie trudne, jeśli nie trudniejsze.

Potwierdzają to statystyki, z których wynika, że aż 75 proc. osób wraca do poprzedniej wagi w ciągu roku od zakończenia diety. To nie tylko działa demotywująco, ale też rozregulowuje metabolizm.

Efekt jo-jo:

Wystąpienie efektu jo-jo jest najbardziej prawdopodobne u osób, które zdecydowały się na krótką i restrykcyjną dietę. Badania potwierdzają, że jesteśmy na niego mniej narażeni, jeśli tracimy kilogramy powoli, ale systematycznie.

Dlatego gdy podejmujemy decyzję o przejściu na dietę, za cel – zamiast walki z krągłościami – postawmy sobie wykształcenie zdrowych nawyków na całe życie.



Po zakończeniu diety nie powinniśmy „nadrabiać zaległości” jedząc duże ilości produktów dotychczas zabronionych, na przykład tłustych dań czy słodyczy. Po osiągnięciu wymarzonej wagi należy stopniowo zwiększać ilość spożywanych dziennie kalorii.

Najlepiej co miesiąc podnosić ją o 100-200 kcal aż do momentu, gdy osiągniemy liczbę stanowiącą nasze normalne dzienne zapotrzebowanie. Sposobem na utrzymanie masy ciała w ryzach są też ćwiczenia.

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ