Jak przygotować się do lata? Mamy na to smaczny sposób! Chipsy jarmużowe z dipem



Jak przygotować się do lata? Mamy na to smaczny sposób! Chipsy jarmużowe z dipem. Początek lata to owocny czas, w którym nabieramy energii i motywacji do działania. Wszystko za sprawą coraz dłuższych dni i witaminy słońca – D3, której niedobory z ochotą uzupełniamy podczas długich spacerów czy kąpieli słonecznych. Lato to również natłok informacji o konieczności zadbania o swoją kondycję fizyczną. Czy jednak zdrowe ciało musi się równać wyrzeczeniom.

i rygorystycznej diecie? Wcale nie – remedium w postaci diety opartej na warzywach, może być banalnie proste, a do tego smaczne.
W zdrowym ciele, zdrowy duch – to maksyma znana od wieków. Mając ją na względzie, latem o dobre samopoczucie warto zadbać stosując dietę lekkostrawną, która nie obciąży organizmu ciężkimi, wymagającymi większego nakładu energii podczas trawienia, potrawami. Jak mówi Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, w roli podstawy letniego menu idealnie odnajdzie się sałata.

– W 90% składa się ona z wody, więc jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Mimo to dostarcza wielu witamin, m.in. z grupy A, C, E, K i B. Ponadto zawiera cenny błonnik, który jest nieocenioną pomocą w trawieniu – a co za tym idzie wspomaga proces chudnięcia. Dodatkowo sałata ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie nadaje się jako podstawa żywienia dla osób cierpiących na cukrzycę. Wciąż nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że sałata sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Często kojarzona jest z nudnym przymusem wynikającym z diety – nic bardziej mylnego. Gatunków do wyboru mamy naprawdę wiele, dlatego korzystając z popularnych mieszanek sałat, możemy stworzyć całe menu oparte właśnie na tym zdrowym warzywie. Śniadania, obiady, kolacje, a nawet smaczne przekąski wpłyną pozytywnie na sylwetkę i samopoczucie – dodaje ekspert.

Wakacyjne menu

Lato z całym dobrodziejstwem świeżych warzyw i owoców to najlepszy czas, aby wdrożyć nowy system żywienia do swojego życia. Na dodatek gdy upały dają się we znaki, chętniej zjemy lekkie, orzeźwiające dania, które zapewnią odpowiednie nawodnienie i odżywienie organizmu. Prowadząc aktywny tryb życia, warto skorzystać z gotowych mixów sałat. Na śniadanie zblenduj mieszankę np. Green Drink, która połączona z różnymi owocami, może codziennie dawać inny smak. Na obiad przygotuj sałatkę na bazie gotowych mixów sałat, dodając do nich makaron i np. kurczaka – takie danie jest zarówno sycące, jak i lekkie. Na kolację w zaledwie 5 minut przygotujesz chociażby lekkie i niezwykle modne chipsy z jarmużu – podsumowuje ekspert marki Eisberg. Komponując posiłki nie zapominajmy także o rozmaitych przyprawach czy dodatkach – wiosna i lato to doskonały czas na bogate w witaminy kiełki. Tak zbilansowane menu pozwoli Ci utrzymać figurę, a także dobre samopoczucie.




Chipsy jarmużowe z dipem

Składniki:

– 150 g Jarmużu marki Eisberg
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Dip:

– 1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
– 150 g serka śmietankowego
– ½ pęczka świeżej kolendry
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz – wedle uznania

Przygotowanie:

Liście jarmużu wyjąć z opakowania i poukładać na wyściełanej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Polać oliwą i piecz, we wcześniej nagrzanym do 190°C piekarniku, przez 9-10 min. Upieczony jarmuż podawać z przygotowanym dipem. Idealna przekąska już gotowa!

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ