Oczyszczanie organizmu po świątecznym łakomstwie w trzech krokach



Okres świąteczno-noworoczny to czas rodzinnych spotkań, podczas których trudno oprzeć się pokusie spróbowania tradycyjnych dań. Kapusta z grzybami, pierogi, smażony karp i babcine makowce – to dania nienależące do lekkostrawnych.

Po tak intensywnym dla układu pokarmowego czasie organizm wymaga oczyszczenia z toksyn. Jak skutecznie i bez uszczerbku dla naszego organizmu przeprowadzić poświąteczny, domowy detoks?

Żeby detoks przyniósł efekty musimy go dobrze zaplanować i dobrać odpowiednie produkty, na podstawie których skomponujemy nasze „detoksowe” menu. Wszystko to można osiągnąć w zaledwie trzech krokach.

Po pierwsze – uzupełnij płyny

Kiedy chcemy oczyścić nasze ciało – bierzemy kąpiel. Tak samo funkcjonuje wnętrze naszego organizmu – skuteczne oczyszczenie go z toksyn wymaga nawodnienia. Nasz organizm w ciągu dnia potrzebuje od 2 do 2,5 litra płynów. Najlepiej zapotrzebowanie to uzupełni niegazowana woda mineralna.

-Pamiętajmy jednak, że najbardziej skuteczny efekt nawodnienia osiągniemy pijąc częściej, a małymi łykami. – Jeśli nie przepadamy za smakiem wody, warto sięgnąć po ziołowe mieszanki, które w składzie zawierają m.in. łopian, cykorię, skrzyp polny, nasiona czarnuszki czy korzeń mniszka lekarskiego. To zioła o właściwościach moczopędnych, które najpierw pomogą nawodnić, a potem szybciej oczyścić organizm. – podpowiada dietetyk Aleksandra Lutkiewicz. Choć będzie trudno, na czas detoksu zrezygnujmy z kawy i czarnej herbaty.

Głodówce mówimy stanowcze „nie”

Wielu osobom detoks kojarzy się z głodówką. Chcąc oczyścić się z toksyn nie musimy rezygnować z jedzenia, a totalną głodówką możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Niedostarczanie jedzenia organizmowi nawet przez trzy dni znacznie spowalnia układ immunologiczny, podnosi się poziom białych krwinek, a to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Dlatego detoks powinien być oparty na zbilansowanej diecie i doborze odpowiednich produktów. Posiłki, na których oparta jest dieta oczyszczająca nie powinny zawierać więcej niż 600 kalorii. Ich podstawą powinny być warzywa (głównie strączkowe, a także w postaci kiszonek).

Nieprzyjemne dolegliwości wynikające z zakwaszenia organizmu można wyeliminować ograniczając produkty mięsne i częściej spożywając naturalne antyoksydanty ukryte m.in. w zielonych warzywach liściastych (szpinak,  jarmuż) oraz owoce  (winogrona, aronia, żurawina).



Pieczywo, ale jakie?

Co ważne, w czasie detoksu wcale nie musimy rezygnować z pieczywa. Ważne tylko, by w naszej diecie uwzględnić to o najlepszej jakości, wypiekane z pełnych ziaren, najlepiej żytnie

 Zdrowy chleb powinien być na naturalnym zakwasie. Te cechy posiada lekkostrawn chleb Haverland żytni pełnoziarnisty na bazie surowców z certyfikatem BIO, który dzięki szczelnemu opakowaniu pozwala na długo zachować świeżość. Podobnie jak nasz Pumpernikiel Haverland. Ten rodzaj chleba świetnie komponuje się ze zdrowymi pastami, np. z dyni lub czerwonej papryki – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake Polonia.Podczas kupowania pieczywa koniecznie sprawdzajmy również etykiety – dobrej jakości chleb nie powinien zawierać żadnych barwników czy konserwantów.

dieta oczyszczajaca chleb_Haverland_Fot_Dan_Cake

Ruch – nieodłączny element detoksu

Poświąteczne oczyszczanie organizmu trzeba z regularnymi ćwiczeniami. Umiarkowany wysiłek fizyczny, nawet w postaci 30-mintowego szybkiego spaceru, zdecydowanie usprawni detoksykację.

– Pozytywny wpływ na poświąteczne oczyszczanie organizmu może przynieść również wizyta w saunie. Wysoka temperatura przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych skóry i szybszego zwiększenia wydzielania potu, a tym samym usuwania toksyn. Taka gorąca terapia nie tylko poprawi krążenie, ale też rozluźni napięcie mięśniowe i wzmocni odporność, co staje się szczególnie ważne w okresie zimowym.

Jeśli w ten sposób zaplanujemy nasz detoks, który trwać powinien przynajmniej dwa tygodnie, już po kilku dniach odczujemy zdecydowaną poprawę formy.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ