“Biały Lotos” na talerzu – podróż kulinarna bez biletu lotniczego



Są seriale, które sprawiają, że mamy ochotę natychmiast spakować walizkę i ruszyć w podróż. “Biały Lotos” należy właśnie do tej kategorii. Sceneria najnowszego, trzeciego sezonu – egzotyczna Azja Południowo-Wschodnia – przywołuje obrazy słonecznych plaż, bujnej roślinności i intensywnych aromatów. To idealna okazja, by zamienić wieczór z serialem w egzotyczną kulinarną ucztę. Pad Thai, curry czy stir-fry z kalmarami? Przedstawiamy garść inspiracji od znakomitych szefów kuchni i restauratorów, którzy opowiadają o tajnikach tajskiej kuchni.

Choć akcja nowego sezonu “Białego Lotosu” rozgrywa się na Koh Samui, wyspie na południu Tajlandii, dla wielu widzów to nie tylko sceneria, ale także smak, który buduje klimat opowieści. Polacy coraz częściej wracają z podróży z apetytem na dania, które odkryli za granicą – a tajska kuchnia od lat należy do tych najchętniej wybieranych. W 2024 roku liczba zamówień tajskich potraw w Glovo wzrosła o 40%, a Pad Thai pozostaje niekwestionowanym faworytem. Myślisz, że tajska kuchnia nie ma już przed Tobą tajemnic? Pora to zweryfikować.

Czy wiesz wszystko o pad thai? Kulinarne klasyki, które zaskakują

Pad Thai, Tom Kha, tajskie curry – to tylko kilka z klasycznych dań, które kryją w sobie bogactwo smaków. Szymon Wadowski, szef kuchni krakowskiej restauracji TAO Garden, opowiada o klasyku tajskiej kuchni, który, niczym rosół w polskim domu, potrafi swoją różnorodnością, wywołać wiele emocji.

Pad Thai to klasyk, który znajdziemy wszędzie – od ulicznych straganów po najlepsze restauracje. Goście często mówią, że jedli Pad Thaia w Tajlandii, a w Polsce smakuje inaczej. To prawda, bo w każdym regionie, a nawet w każdej kuchni, serwuje się go trochę inaczej – to właśnie jego urok.

Zaskoczyć może również curry, które w wersji południowotajskiej pokazuje zupełnie inne oblicze od tego, z którym je kojarzymy i jest to… suche curry. – Różni się od klasycznego – jest bardziej intensywne, mniej płynne i wzbogacane pastą krewetkową, a świeżości dodają liście kafiru – taką wersję, w towarzystwie ryżu jaśminowego i kwaśnej sałatki z ogórków i papai do seansu “Biały Lotos” poleca Tomasz Muza, szef kuchni krakowskiej restauracji Luktung.

Na charakterystyczny smak tajskiej kuchni składają się wyraziste dodatki, m.in. trawa cytrynowa, kolendra, orzechy nerkowca, sos rybny, papryczki chilli, czy mleko kokosowe. Co ciekawe, pikantność dań ma swoją unikalną funkcję, związaną z lokalnym klimatem, co podkreśla Szymon Wadowski, szef kuchni krakowskiej restauracji TAO Garden: – W Tajlandii ostre potrawy pomagają ochłodzić organizm – to naturalny sposób na regulację temperatury w wilgotnym, tropikalnym klimacie, dodaje.

Popkultura na talerzu – jak filmy i seriale inspirują kulinarnie

Coraz więcej gości przychodzi do restauracji zainspirowanych filmami i programami kulinarnymi, szukając autentycznych smaków. – Produkcje takie jak Chef’s Table czy film Hunger pokazują bogactwo i różnorodność tajskiej kuchni – od prostego street foodu po wyszukane dania fine dining, zauważa Tomasz Muza, szef kuchni krakowskiej restauracji Luktung.




Jego kulinarne inspiracje pochodzą z licznych podróży po Tajlandii. – Podczas wizyty na Phuket, największej wyspie na południu Tajlandii, odkryliśmy wyjątkowy sposób na przyrządzanie kalmarów – stir fry z chilli i czosnkiem, podawany z ryżem jaśminowym i kwaśną sałatką z ogórków. To jedno z tych dań, które od razu przenosi mnie z powrotem na południe Tajlandii – dodaje.

Kuchnia jako przedłużenie wspomnień z podróży i inspiracji na tiktoku

Punjaphon Kittayawattanachai, szef kuchni wrocławskiej restauracji Pha Tha Thai, zauważa, że jedzenie jest często sposobem na przedłużenie wspomnień z egzotycznych podróży. – Wielu naszych gości podróżowało do Tajlandii, ale nie próbowali wcześniej tajskiej kuchni. Kiedy wracają, czują przynależność do tej kultury, chcą odtworzyć te smaki i poczuć znowu ten klimat, dlatego pracujemy wyłącznie na świeżych składnikach i lokalnych produktach.

Akcja serialu ”Biały Lotos” rozgrywa się w eleganckim hotelu. -Taką atmosferę stworzymy dzięki aromatycznej kaczce w sosie sojowym w towarzystwie sałatki z papai – podpowiada.

Nowoczesna Azja w stylu Woosabi Bowl

We wrocławskim Woosabi kuchnia azjatycka nabiera nowoczesnego charakteru, oferując wyjątkowe połączenia smaków w stylu fusion. – Nasze Woosabi Bowls to idealny wybór dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Łączą znane, harmonijne smaki z orientalnym twistem, tak by były przystępne, a jednocześnie intrygujące. To kompozycja, która zaskakuje, ale nie onieśmiela – idealny pierwszy krok w stronę azjatyckich smaków, mówi Diana Sadłowska, właścicielka restauracji.

Glovo – paszport do kulinarnych podróży

Jeśli nie planujesz lotu na Phuket w najbliższym czasie, nic straconego. Dzięki aplikacji Glovo te smaki są na wyciągnięcie ręki. Od klasycznego Pad Thaia i aromatycznego zielonego curry po stir fry z kalmaram i nowoczesne bowle i – każde z tych dań możesz zamówić prosto do domu i choć na chwilę przenieść się do tajskiego raju.

O Glovo
Glovo to pionierska aplikacja delivery, łącząca klientów z restauracjami, aptekami, sklepami spożywczymi i punktami partnerskimi. Założone w 2015 roku w Barcelonie firma Glovo jest pierwszą firmą technologiczną, zorientowaną na wpływ, działającą na 23 rynkach w Europie Południowej, Azji Środkowej i Afryce. Więcej informacji o Glovo można znaleźć na stronie: https://about.glovoapp.com/



Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ