Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?



Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki na bazie mięsa, tłustych sosów i dodatków, np. roztopionego sera. Dlaczego tak się dzieje? – To zupełnie naturalna reakcja zarówno pod względem biochemicznym, jak i psychologicznym – tłumaczy Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy LUX MED. – Ale można tą sytuacją odpowiednio pokierować, by nadal jeść zdrowo i utrzymywać prawidłowo zbilansowaną dietę dodaje.

Zwiększona ochota na mięso zimą wynika z naturalnej potrzeby rozgrzania organizmu. – Mamy wówczas większe zapotrzebowanie na energię, większe zapotrzebowanie kaloryczne. To jest uzasadnienie biochemiczne, a mamy do czynienia jeszcze z psychologicznym: przygotowanie organizmu do „walki” z zimnem. Choć zimy z wielotygodniowymi mrozami zdarzają się coraz rzadziej, to my nadal instynktownie czujemy, że musimy przygotować organizm na walkę z zimnem – tłumaczy Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy LUX MED.

Jak zapanować nad apetytem na mięso?

W aktualnych zaleceniach żywieniowych, mięso nie powinno stanowić podstawy diety u dorosłych osób. Dodatkowo warto pamiętać, ze rodzaj wybieranego mięsa ma znaczenie: – Sięgajmy po mięso chude. Jest różnica, czy mając ochotę na mięso zimą, sięgniemy po schabowego w panierce usmażonego na smalcu, czy po grillowaną pierś z indyka – przypomina ekspertka.

Warto pamiętać, że to, co wydaje się „smakiem” na tłuste, treściwe potrawy, to tak naprawdę potrzeba rozgrzania organizmu. – I mając taką wiedzę, możemy komponować posiłki, które nadal będą zdrowe i dobrze zbilansowane, a jednocześnie zapewnią nam sytość na długi czas. Z pewnością zimą warto częściej sięgać po przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, pieprz czy cynamon – wyjaśnia Anna Janiszewska-Janowicz.

Bardzo dobrą propozycją na zimowe obiady będą wszelkiego rodzaju kaszotta, gulasze mięsno-warzywne, zapiekanki z przewagą warzyw korzeniowych z dodatkiem przypraw. – Zimą szczególnie powinniśmy zadbać o dobrą, zbilansowaną dietę, gdyż sposób odżywiania ma również duży wpływ na odporność. Jeśli nie chcemy chorować, pamiętajmy o domowych, wartościowych posiłkach – przypomina ekspertka LUX MED.

Jak zimą powinni o siebie dbać wegetarianie?

Osoby na diecie wegetariańskiej również powinny zadbać o odpowiedni dobór składników odżywczych zimą. – Rozgrzewającą dietę bezmięsną możemy komponować na bazie strączków – ciecierzycy, soi, soczewicy. Same te produkty są jałowe w smaku, więc koniecznie trzeba je doprawić rozgrzewającymi przyprawami. Są źródłem roślinnego białka, więc zapewniają sytość na długo – wyjaśnia Anna Janiszewska-Janowicz.

Dodatkowo weganie powinni zimą częściej sięgać po tofu, a jarosze – również po ryby, które są bogatym źródłem kwasów DHA, korzystnie wpływających na odporność.




O tym, jak prawidłowo komponować dietę roślinną, mogą dowiedzieć się mieszkańcy Krakowa z bezpłatnych konsultacji z dietetykiem LUX MED. Jeszcze do końca roku, w ramach programu profilaktycznego realizowanego przez Grupę LUX MED i Urząd Miasta Krakowa można umówić się na rozmowę telefonicznej, podczas której ekspert wyjaśni, jak dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, rezygnując z mięsa. Aby skorzystać z konsultacji nie trzeba mieć abonamentu LUX MED, wystarczy zadzwonić na infolinię i umówić się:

12 252 80 41. Infolinia jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 6-22 oraz w weekendy w godz. 7-21.

A jeśli to nie tylko ochota na mięso?

Należy wziąć pod uwagę również sytuację, w której wzmożony apetyt na mięso wynika z niedoborów różnych składników mineralnych, niekoniecznie żelaza. – Może wiązać się również z niedokrwistością, niedoborem kwasu foliowego lub witamin, np. D i B12. Najczęściej obserwujemy u siebie jeszcze dodatkowe objawy: wypadanie włosów czy osłabienie. W takiej sytuacji należy udać się do lekarza rodzinnego i wykonać podstawowe badania krwi, które pomogą ustalić dalszą ścieżkę działań – podsumowuje Anna Janiszewska-Janowicz.

Więcej o Grupie LUX MED:

Grupa LUX MED jest liderem rynku prywatnych usług zdrowotnych w Polsce i częścią Bupa, która działa, jako ubezpieczyciel i świadczeniodawca usług medycznych na całym świecie. Firma świadczy swoje usługi w Polsce od ponad 30 lat. Grupa LUX MED zapewnia pełną opiekę: ambulatoryjną, diagnostyczną, rehabilitacyjną, stomatologiczną, psychologiczną, szpitalną i długoterminową dla ponad 3 000 000 pacjentów. Do ich dyspozycji jest ponad 300 ogólnodostępnych i przyzakładowych centrów medycznych, 16 szpitali oraz ok. 3 000 poradni partnerskich. Grupa LUX MED zatrudnia ponad 25 000 osób, w tym ponad 10 000 lekarzy i 8 000 profesjonalistów medycznych innych zawodów, a w codziennej działalności, kieruje się zasadami zrównoważonego rozwoju, podejmując liczne inicjatywy z obszarów zaangażowania społecznego i środowiska. Grupa LUX MED jest Głównym Partnerem Medycznym Polskiego Komitetu Olimpijskiego i Głównym Partnerem Medycznym Polskiego Komitetu Paralimpijskiego.

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ