Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?



Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co sprzyja utrzymaniu pozytywnego samopoczucia, zdrowia i wpływa na proces rekonwalescencji po chorobie. Warto podkreślić, że ma ona związek także z odpornością! Jak jednak zadbać o utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia w przypadku osób, które – z różnych przyczyn – nie są w stanie przyjmować pokarmów doustnie? 15 października obchodzimy Światowy Dzień Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, który jest doskonałą okazją do budowania świadomości na temat innych metod żywienia, będących rozwiązaniem dla tych pacjentów.

Żywienie dojelitowe – na czym polega?

Żywienie dojelitowe jest stosowane przede wszystkim wtedy, gdy tradycyjne metody żywienia są nieskuteczne lub niemożliwe do zastosowania. Najczęściej z takiego sposobu żywienia korzystają osoby, które doświadczają problemów z gryzieniem, żuciem i połykaniem, np. po udarze mózgu, pacjenci onkologiczni, u których zmiany nowotworowe ulokowane są w obrębie jamy ustnej czy przełyku, czy osoby z chorobami neurologicznymi, neurodegeneracyjnym lub nieswoistymi zapaleniami jelit. Dzięki temu rozwiązaniu, możliwe jest dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych, co jest niezbędne dla utrzymania podstawowych funkcji życiowych organizmu, a także wsparcie procesów rekonwalescencji i rehabilitacji czy regeneracji oraz procesu gojenia.

Jak podkreśla Poseł na Sejm RP Adrian Witczak, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Leczenia Żywieniowego – żywienie dojelitowe to dla wielu pacjentów, w tym osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna takich jak ja, kluczowy element terapii, bez którego nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. To nie jest alternatywa dla tradycyjnego jedzenia i kwestia wyboru – to podstawowa forma wsparcia organizmu, która pozwala utrzymać siły i daje szansę na aktywne życie mimo choroby. Jak wynika z danych towarzystw naukowych zajmujących się żywieniem klinicznym, nawet co piąty pacjent z chorobą nowotworową umiera nie z powodu choroby, a na skutek niedożywienia. Czas to zmienić. Światowy Dzień Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego to doskonała okazja, by szerzyć świadomość nieocenionej roli żywienia w procesie leczenia. To wiedza i edukacja stanowią klucz do kształtowania przyszłości w tym zakresie, dlatego jako Parlamentarny Zespół pracujemy nad tym, by leczenie żywieniowe stanowiło integralny element programu studiów przyszłych kadr medycznych.

Stan odżywienia a zdrowie pacjenta

W sytuacji, w której organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych lub upośledzone jest ich wchłanianie z przewodu pokarmowego, ryzyko niedożywienia i nieprawidłowego stanu odżywienia wzrasta. Badania pokazują, że już w momencie przyjęcia do szpitala, ponad 30% pacjentów w Polsce jest niedożywionych, a u kolejnych 20-30% ten stan pogłębia się podczas hospitalizacji. Warto dodać, że istnieje szereg jednostek chorobowych, które zwiększają ryzyko rozwoju niedożywienia, którego konsekwencją może być osłabienie, wydłużenie procesu zdrowienia, a także pogorszenie funkcjonowania układu immunologicznego. Choroba i towarzyszący jej stan zapalny zwiększają zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze – przede wszystkim białko. Jednocześnie może powodować niechęć do jedzenia. Z kolei w niektórych przypadkach doustne przyjmowanie pokarmów jest niemożliwe lub utrudnione na tyle, że żywienie dojelitowe może być niezbędne, by prawidłowo odżywić pacjenta i dzięki temu wspierać jego odporność.




Odporność a jelita

Składniki odżywcze, które są dostarczane do przewodu pokarmowego, nie tylko odżywiają organizm, ale mają bezpośredni wpływ na stan naszych jelit.

– U pacjentów, którzy nie mogą być żywieni doustnie, żywienie dojelitowe odgrywa kluczową rolę 
w dostarczaniu składników odżywczych wprost do przewodu pokarmowego. Pozwala to prawidłowo odżywić pacjenta, tym samym oddziałując na wzmacnianie odporności organizmu i utrzymywanie jego zdolności do radzenia sobie z patogenami – wyjaśnia dr hab. n. med. Przemysław Matras, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.

– Warto pamiętać, że najczęściej żywienie dojelitowe jest elementem leczenia lub rekonwalescencji. Gdy stan chorego na to pozwala, można stopniowo przechodzić na dietę doustną, systematycznie zwiększać ilość posiłków – dodaje ekspert.

Gdy pacjent otrzymuje drogą doustną około 75% dobowego zapotrzebowania kalorycznego i białkowego przez 3-5 dni, można rozważyć całkowite zakończenie żywienia dojelitowego.

Warto podkreślić, że blisko 70% wszystkich komórek odpornościowych naszego organizmu znajduje się w jelitach. Badania dowodzą, że mikrobiota jelitowa o korzystnym składzie ma kluczowy wpływ na kształtowanie układu odpornościowego. W kontekście żywienia dojelitowego powinno się stosować diety przemysłowe, czyli żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Tego rodzaju diety są kompletne pod względem odżywczym i mogą być używane jako jedyne źródło pożywienia.

– Dążenie do utrzymania prawidłowego stanu odżywienia u pacjentów jest niezwykle ważne, ponieważ niedożywienie negatywnie wpływa na funkcjonowanie wszystkich narządów i układów, w tym układu pokarmowego. Brak podaży pokarmu do przewodu pokarmowego prowadzi do pogorszenia jego funkcji, co z kolei może pogłębiać problemy z wchłanianiem ważnych składników odżywczych oraz zwiększać podatność na infekcje. Wynika to z istotnej roli, jaką odgrywa bariera jelitowa, w tym nabłonek jelitowy, w utrzymaniu homeostazy organizmu oraz ochronie przed patogenami. – wyjaśnia dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu – POLSPEN.

Decyzja lekarza

Decyzja o wprowadzeniu żywienia dojelitowego podejmowana jest przez lekarza. Żywienie dojelitowe polega na podaniu diet przemysłowych przez zgłębnik zakładany przez nos do żołądka lub jelita lub poprzez przezskórną endoskopową gastrostomię bezpośrednio do żołądka (tak zwany PEG). Wybór drogi żywienia należy do lekarza, a podyktowany jest między innymi przewidywaną długością czasu, 
w którym pacjent wymagał będzie żywienia dojelitowego. W przypadku konieczności podaży żywienia do jelita wyłaniana jest przetoka odżywcza nazywana jejunostomią. Wskazaniem do żywienia dojelitowego może być np. niedożywienie lub ryzyko niedożywienia, a także spodziewany brak możliwości włączenia diety doustnej przez ponad 7 dni.

Taką formę żywienia można zastosować zarówno w szpitalu, jak i w ośrodku opieki długoterminowej. Żywienie dojelitowe, które było prowadzone już w szpitalu, może być także kontynuowane w domu dzięki istnieniu poradni żywieniowych, które sprawują opiekę nad pacjentami żywionymi dojelitowo 
w warunkach domowych. Procedura ta jest w pełni finansowana, zaś pacjenci nią objęci otrzymują zarówno preparaty odżywcze, jak i niezbędny do ich podaży sprzęt. Znajdują się pod stałą kontrolą lekarza i pielęgniarki.

Bibliografia:
Kłęk S, Jankowski M, Kruszewski WJ, FijuthJ, Kapała A, Kabata P, Wysocki P, Krzakowski M, Rutkowski P. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. OnkolPrakKlin 2015; 11(4):173-190.
Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza Rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej 2018, vol 12, no 2, 50–59.

O kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”

Kampania edukacyjna „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego jako integralnego elementu opieki zdrowotnej oraz wsparcie pacjentów i ich opiekunów w procesie leczenia. Od pierwszej edycji zrealizowanej w 2016 działania obejmowały edukację na temat wsparcia żywieniowego w chorobie nowotworowej. W kolejnych latach kampania została poszerzona o aktywności dedykowane neurologii, a także dotyczące żywienia dojelitowego z uwzględnieniem różnych jednostek chorobowych, w których jest ono stosowane. Od V edycji realizowana jest przez Fundację Nutricia. Kampanię od początku powstania wspiera wiele towarzystw naukowych i organizacji pacjentów. IX edycja kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” Fundacji Nutricia pod hasłem „Opiekun – kompetencje przyszłości” ma uczulić społeczeństwo na potrzeby osób, które pełnią rolę opiekunów i są aktywne zawodowo. www.zywieniemedyczne.pl

O Fundacji Nutricia
Fundacja Nutricia została powołana w 1996 r. przez firmę Nutricia Polska Sp. z o.o. Od początku swojej działalności Fundacja podnosi świadomość na temat roli żywienia, początkowo angażując się m.in. w edukację żywieniową w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Od 2019 r. misją Fundacji Nutricia jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Swoje działania Fundacja kieruje do rodziców, opiekunów, pacjentów oraz ich bliskich, przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych. Fundacja prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, takie jak: „1000 pierwszych dni dla zdrowia” czy kampania „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Realizuje również ogólnopolski program „Kierunek – żywienie medyczne Program edukacyjny Fundacji Nutricia dla przyszłych pracowników ochrony zdrowia”. www.fundacjanutricia.pl




Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ

Niedostrzegany problem – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Plaga otyłości wśród dzieci to nie tylko kwestia społeczna, czy estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna: - Obecnie do specjalistów trafiają…
CZYTAJ

Z Miłości do Włoch!

Warszawa, 20 stycznia 2025 r. – W wyjątkowej przestrzeni budynku Senator przy ulicy Bielańskiej w Warszawie odbył się spektakularny pokaz…
CZYTAJ

Zmysłoterapia – zapachy dobrego nastroju. Jak oddziaływają na nas zapachy?

Zapachy otaczają nas na każdym kroku – w domu, pracy, czy podczas spacerów. Czasami są niemal niezauważalne, innym razem wywołują…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne w Klinice Urody Beleza – dlaczego warto?

Szybkie tempo życia i ciągły stres sprawiają, że coraz więcej osób szuka rozwiązań, które pozwolą im nieco odpocząć i rozluźnić…
CZYTAJ

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż są stosowane w diagnostyce. Badania laboratoryjne Podstawowym krokiem…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi…
CZYTAJ

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ