Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem



Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste 
i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Pyszny
i pożywny obiad dla całej rodziny.
Fot. Mama i ja

Klopsiki szwedzkie z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowego
1 mała cebula
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
250 ml wody Mama i ja
100 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
Olej do smażenia + łyżeczka masła
Składniki na sos:
250 ml wody Mama i ja
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
Sól, pieprz do smaku




Wykonanie:

Klopsiki:

W misce wymieszaj bułkę tartą z wodą i mlekiem. Odstaw na kilka minut, aż bułka wchłonie płyny i zmięknie.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną masła.
W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, jajko, namoczoną bułkę tartą oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie). Mieszaj do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą.
Uformuj małe klopsiki o wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzej masło z olejem i smaż klopsiki na średnim ogniu, obracając je, aby równomiernie się zarumieniły z każdej strony. Smaż około 10 minut, do momentu, aż będą złote i dobrze wysmażone w środku.

Sos:

W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj przez około 2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka. Powoli dodawaj wodę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
Gotuj na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj śmietanę, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Klopsiki najlepiej podawać z puree ziemniaczanym oraz tradycyjnym dżemem z borówek lub żurawiną. Polecamy również marchewkę z groszkiem.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:

1,5 ltr – 2,49 zł
0,5 ltr sport cap – 1,99 zł
0,35 ltr – 1,59 zł
——————————————————————————————————————-
Firma WOSANA S.A. jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą IFS standard. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka nr 106/OP. Woda Mama i ja posiada szeroką sieć dystrybucji. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Dino, Makro, Kaufland, Netto, Selgros, Eurocash, Auchan, Żabka oraz w e-sklepach dodomku.pl i frisco.pl
WOSANA S.A.




Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ