Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów



Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.

Składniki:

– 1 duże jabłko
– 1 duża pomarańcza
– ¼ melona
– 1 łyżeczka miodu
– 1 cm kawałek świeżego imbiru
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub sojowego)
– 1 szczypta cynamonu i kurkumy

Sposób przygotowania:

Jabłko dokładnie umyć i pokroić na kawałki, pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, melona obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić wszystko do blendera dodać miód, mleko roślinne, cynamon i kurkumę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Przelać koktajl do szklanki i cieszyć się jego pysznym smakiem.

Warto wiedzieć: Wybrane składniki koktajlu komponują się nie tylko w smaczny, ale także zdrowy, funkcjonalny napój pełen wartości odżywczych




– Pomarańcza – jednym z najbardziej znaczących składników pomarańczy jest witamina C, która jest kluczowa dla wielu funkcji organizmu, w tym dla wspierania odporności i procesu gojenia się ran. Witamina C, obecna w pomarańczach, jest silnym antyoksydantem, który pomaga w neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wolne rodniki mogą przyczyniać się do rozwoju różnych stanów zapalnych i chorób, w tym próchnicy i zapalenia dziąseł. Badania wykazały, że pomarańcze zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które mogą hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za te schorzenia jamy ustnej. Ponadto, pomarańcze są bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, oraz minerały takie jak potas, oraz związki polifenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy zawarte w białej części skórki i błonkach rozdzielających cząstki owocu wzmacniają działanie witaminy C, co sprawia, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm niż jej syntetyczny odpowiednik. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, pomarańcze mogą być cennym dodatkiem do diety, wspomagającym walkę z bakteriami odpowiedzialnymi za próchnicę i zapalenie dziąseł.

– Imbir – ma działanie rozgrzewające, pobudzające i przeciwwirusowe, które pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Imbir zawiera też związki, które hamują aktywność enzymów niszczących szkliwo zębów.
– Miód – ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i łagodzące. Miód jest też źródłem łatwo przyswajalnej energii i składników odżywczych.
– Jabłko – zawiera pektynę, która pomaga oczyszczać zęby z resztek jedzenia i bakterii. Jabłko jest też źródłem witaminy C.

Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Chcąc chronić zęby przed kwasowym działaniem pomarańczy i miodu, koktajl najlepiej wypić przez słomkę, aby ograniczyć kontakt płynu ze szkliwem. Ważne jest, aby nie myć zębów bezpośrednio po piciu koktajlu, ponieważ kwasowość zawartych w napoju składników może osłabić szkliwo i spowodować nadwrażliwość. Aby dodatkowo chronić zęby przed kwasowym działaniem tych składników, warto po wypiciu koktajlu przepłukać usta wodą lub napić się herbaty zielonej. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój. Jesienne koktajle mają wiele zalet, warto więc wprowadzić je do codziennej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ