Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca – Spróbuj dla smaku, zdrowia i mocnych zębów!



Gorące lato, to idealna pora na wprowadzenie do codziennego menu świeżych koktaili. Odżywczy koktail doskonale sprawdzi się w roli jednego z pieciu zalecanych dziennie posiłków. Koktajle są nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale także przygotowane w odpowiedni sposób, dostarczają do organizmu składników odżywczych, koniecznych dla właściwego funkcjonowania. Poniżej propozycja pysznego koktajlu, skomponowanego dla wsparcia zdrowych i mocnych zebów. Warto spróbować! Smacznego!

Pyszny koktajl z morelami i orzechami nerkowca

Składniki na 2 porcje:

6 dużych truskawek
1 jabłko
6 suszonych moreli
garść orzechów nerkowca
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki wody
Ksylitol

Czas przygotowania: ok. 3 minuty

Sposób przygotowania:

Morele pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Jabłka pokroić na kawałki, oczyścić z nasion i niepotrzebnych części. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę. W razie potrzeby dolać więcej wody.

Warto wiedzieć:  W diecie wspomagającej zdrowie i wytrzymałość zębów istotne są odpowiednie mikroelementy, z których w szczególności ważne są wapń i fosfor. Najbardziej znanym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Warto jednak wiedzieć, że bogate w wapń mogą być również ziarna, orzechy i suszone owoce. Istotne dla zdrowia zębów są także witaminy C i A, które wspomagają wchłanianie wapnia.

Źródłem ważnych minerałów i witamin, mających korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu – włącznie z zębami są owoce. Warto mieć jednak na uwadze, że nie wszystkie owoce są dla zębów wskazane. Część z nich zawiera dużą ilość cukru lub kwasów, które mogą zadziałać destrukcyjnie na szkliwo lub sprzyjać rozwojowi próchnicy. Warto zatem wiedzieć, które z owoców są mniej, a które bardziej polecane są dla wsparcia zdrowych zębów i jak dbać o higienę jamy ustnej po ich spożyciu.

Dobrym wyborem dla zębów są jabłka. Dzieje się tak za sprawą umiarkowanej ilości cukru i kwasu, oraz ich właściwości oczyszczających jamę ustną. Jedzenie jabłek zwiększa wydzielanie śliny, która neutralizuje kwasy i wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni międzyzębowych. Pektyny zawarte w jabłkach hamują rozwój bakterii próchnicotwórczych.

Jabłka zawierają także sporą ilość witaminy C i A oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo czy potas. Przyjazne dla zębów są również truskawki. Zawierają bogactwo witaminy C, wzmacniającej dziąsła i naczynia krwionośne. Truskawki mogą mieć wpływ na bielsze szkliwo, a zawartość antyoksydantów i flawonoidów może chronić zęby przed uszkodzeniami.




Owocami, których niestety należy unikać są cytrusy. Choć cytrusy zawierają duże ilości witaminy C, posiadają również kwas cytrynowy, który negatywnie wpływa na szkliwo zębów. Dlatego należy je spożywać z umiarem i zachować kilka zasad ostrożności. Po zjedzeniu owoców cytrusowych należy odczekać co najmniej pół godziny przed umyciem zębów, by nie uszkodzić osłabionego szkliwa. Można też przepłukać usta wodą lub napić się mleka lub jogurtu naturalnego, które neutralizują kwasy. Owoce cytrusowe najlepiej jest też łączyć z owocami o odczynie zasadowym, np. melonem lub arbuzem. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Osoby lubiące słodki smak mogą jako słodzika użyć ksylitolu. Ma właściwości antypróchnicze i dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu może hamować rozwój bakterii wywołujących próchnicę.

Owoce są istotne dla zdrowia naszych zębów, jednak trzeba wybierać i spożywać je rozsądnie. Nie można zapomnieć również o innych bogatych odżywczo produktach, takich jak ryby, nabiał czy warzywa, które ze względu na obfitość ważnych składników odżywczych są wskazane dla zębów. Nie zapominajmy też o podstawie dla zdrowych zębów – codziennej higienie jamy ustnej, której żaden suplement, posiłek czy koktajl po prostu nie zastąpi.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ