Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!



W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc

Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych wypieków. W tym roku zwycięzcą jest sernik – tak wynika z sondażu zainicjowanego przez markę KASIA na temat świątecznych zwyczajów Polaków. W rankingu ulubionych wielkanocnych ciast 2024 tuż za sernikiem plasuje się babka, a podium zamyka mazurek. Większość Polaków piecze ciasta samodzielnie, a ponad połowa badanych na świątecznym stole serwuje minimum 3 ciasta. Mieszkańcy

Polski po prostu kochają piec na Wielkanoc!

Ciasta goszczą na świątecznych stołach aż u 97,4% Polaków. O tym, jak bardzo lubimy wielkanocne wypieki, świadczy liczba ciast na świątecznym stole – aż 53,9% respondentów wskazało, że u nich pojawiają się co najmniej 3. W opinii większości ankietowanych (73,4%), podczas tegorocznych świąt wielkanocnych będzie ich tyle samo, co w roku ubiegłym. Istotne jest także, że najczęściej są to ciasta przygotowywane w domach – aż 41,8% badanych deklaruje, że piecze je samodzielnie. Prawie 30% nie tylko piecze, ale też dodatkowo kupuje, natomiast 21,6% Polaków polega wyłącznie na ciastach wypiekanych m.in. w cukierniach i dla sklepów. 6,7% w ogóle nie piecze, ani nie kupuje ciast na Wielkanoc.

Najwięcej piecze Małopolska

Niezwykle ciekawie prezentuje się ranking województw pod względem udziału respondentów deklarujących pieczenie ciast na święta wielkanocne. Najwięcej osób, które wskazały, że podaje na stół wyłącznie ciasta pieczone w domu, zamieszkuje w województwach małopolskim (52,2%), lubuskim (51,9%) i warmińsko-mazurskim (50%). Najmniej – w województwie mazowieckim – 35,9%.

Ponadto, okazuje się, że pieczenie to nie tylko domena kobiet. Aż 60,6% ankietowanych mężczyzn przyznało, że przygotowuje wypieki na Wielkanoc!

W świątecznym menu konsumenci planują także uwzględnić ciasta wegańskie. Z przeprowadzonego badania wynika, że 15,1% respondentów przygotuje wypieki wyłącznie na bazie produktów roślinnych. Najwięcej osób złożyło taką deklarację w grupie wiekowej 30-49 lat (22,8%). A zatem na co piątym polskim stole wielkanocnym znajdzie się przynajmniej jedno ciasto ze składników roślinnych, czyli m.in. bez masła, jaj czy mleka.

Z Kasią Ci się upiecze

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie marki KASIA, źródłem kulinarnych inspiracji są dla Polaków głównie znajomi i rodzina (63,5%) oraz kulinarne portale internetowe (60,7%). Kobiety częściej niż mężczyźni sięgają po przepisy z serwisów internetowych oraz po te proponowane przez influencerów. Mężczyźni z kolei częściej niż kobiety czerpią inspiracje od znajomych i rodziny oraz z programów telewizyjnych.



Konsumenci chcą więc korzystać ze sprawdzonych przepisów, aby mieć pewność udanych wypieków. Ich gwarancją są najwyższej jakości składniki. Z pomocą jak zawsze przychodzi produkowana w Polsce przez firmę Upfield – KASIA – marka numer 1 do pieczenia. Jak wynika z przeprowadzonego badania, kostki do pieczenia KASIA używa 69,5% Polaków, głównie do przygotowywania wypieków na słodko, np. ciast, tortów, ale także do tart, pasztecików, pieczywa (24,5%), do smażenia (28,2%) albo jako składnik kremów (25,9%) „Najbardziej nas cieszy długoletnia lojalność Polaków w używaniu naszej polskiej królowej pieczenia. Ponad 70% badanych korzysta w swojej kuchni z kostki do pieczenia KASIA od ponad 5 lat, a prawie połowa – od ponad 10 lat! KASIA stała się więc marką ikoniczną” – mówi Marcin Tarka, Dyrektor ds. Sprzedaży w Upfield Polska

KASIA doskonale sprawdzi się do wykonania wielkanocnych ciast – tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych, w tym wegańskich. Dostępna jest w wersji klasycznej, wegańskiej bez laktozy oraz o maślanym smaku. Nie zawiera konserwantów ani tłuszczów trans i jest wzbogacana witaminami A i D.

Przepisy na perfekcyjne ciasta, czyli te, które błyskawicznie znikają z talerzy, można znaleźć na stronie www.mojeciasto.pl

1 Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat na zlecenie marki KASIA, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, 2022, N=1000.
2 Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat na zlecenie marki KASIA, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, marzec 2024 roku, N=1000.
3 Za NielsenIQ: Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), Sprzedaż wolumenowa w kg/litr i Sprzedaż wartościowa w PLN w okresie 35 t. 2022 – 34 t. 2023 (kończąc na 27.08.2023), w kategorii: Żółte Tłuszcze, segment: Pieczenie..
4 Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat na zlecenie marki KASIA, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, marzec 2024 roku, N=1000.

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ