Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!



W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc

Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych wypieków. W tym roku zwycięzcą jest sernik – tak wynika z sondażu zainicjowanego przez markę KASIA na temat świątecznych zwyczajów Polaków. W rankingu ulubionych wielkanocnych ciast 2024 tuż za sernikiem plasuje się babka, a podium zamyka mazurek. Większość Polaków piecze ciasta samodzielnie, a ponad połowa badanych na świątecznym stole serwuje minimum 3 ciasta. Mieszkańcy

Polski po prostu kochają piec na Wielkanoc!

Ciasta goszczą na świątecznych stołach aż u 97,4% Polaków. O tym, jak bardzo lubimy wielkanocne wypieki, świadczy liczba ciast na świątecznym stole – aż 53,9% respondentów wskazało, że u nich pojawiają się co najmniej 3. W opinii większości ankietowanych (73,4%), podczas tegorocznych świąt wielkanocnych będzie ich tyle samo, co w roku ubiegłym. Istotne jest także, że najczęściej są to ciasta przygotowywane w domach – aż 41,8% badanych deklaruje, że piecze je samodzielnie. Prawie 30% nie tylko piecze, ale też dodatkowo kupuje, natomiast 21,6% Polaków polega wyłącznie na ciastach wypiekanych m.in. w cukierniach i dla sklepów. 6,7% w ogóle nie piecze, ani nie kupuje ciast na Wielkanoc.

Najwięcej piecze Małopolska

Niezwykle ciekawie prezentuje się ranking województw pod względem udziału respondentów deklarujących pieczenie ciast na święta wielkanocne. Najwięcej osób, które wskazały, że podaje na stół wyłącznie ciasta pieczone w domu, zamieszkuje w województwach małopolskim (52,2%), lubuskim (51,9%) i warmińsko-mazurskim (50%). Najmniej – w województwie mazowieckim – 35,9%.

Ponadto, okazuje się, że pieczenie to nie tylko domena kobiet. Aż 60,6% ankietowanych mężczyzn przyznało, że przygotowuje wypieki na Wielkanoc!

W świątecznym menu konsumenci planują także uwzględnić ciasta wegańskie. Z przeprowadzonego badania wynika, że 15,1% respondentów przygotuje wypieki wyłącznie na bazie produktów roślinnych. Najwięcej osób złożyło taką deklarację w grupie wiekowej 30-49 lat (22,8%). A zatem na co piątym polskim stole wielkanocnym znajdzie się przynajmniej jedno ciasto ze składników roślinnych, czyli m.in. bez masła, jaj czy mleka.

Z Kasią Ci się upiecze

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie marki KASIA, źródłem kulinarnych inspiracji są dla Polaków głównie znajomi i rodzina (63,5%) oraz kulinarne portale internetowe (60,7%). Kobiety częściej niż mężczyźni sięgają po przepisy z serwisów internetowych oraz po te proponowane przez influencerów. Mężczyźni z kolei częściej niż kobiety czerpią inspiracje od znajomych i rodziny oraz z programów telewizyjnych.



Konsumenci chcą więc korzystać ze sprawdzonych przepisów, aby mieć pewność udanych wypieków. Ich gwarancją są najwyższej jakości składniki. Z pomocą jak zawsze przychodzi produkowana w Polsce przez firmę Upfield – KASIA – marka numer 1 do pieczenia. Jak wynika z przeprowadzonego badania, kostki do pieczenia KASIA używa 69,5% Polaków, głównie do przygotowywania wypieków na słodko, np. ciast, tortów, ale także do tart, pasztecików, pieczywa (24,5%), do smażenia (28,2%) albo jako składnik kremów (25,9%) „Najbardziej nas cieszy długoletnia lojalność Polaków w używaniu naszej polskiej królowej pieczenia. Ponad 70% badanych korzysta w swojej kuchni z kostki do pieczenia KASIA od ponad 5 lat, a prawie połowa – od ponad 10 lat! KASIA stała się więc marką ikoniczną” – mówi Marcin Tarka, Dyrektor ds. Sprzedaży w Upfield Polska

KASIA doskonale sprawdzi się do wykonania wielkanocnych ciast – tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych, w tym wegańskich. Dostępna jest w wersji klasycznej, wegańskiej bez laktozy oraz o maślanym smaku. Nie zawiera konserwantów ani tłuszczów trans i jest wzbogacana witaminami A i D.

Przepisy na perfekcyjne ciasta, czyli te, które błyskawicznie znikają z talerzy, można znaleźć na stronie www.mojeciasto.pl

1 Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat na zlecenie marki KASIA, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, 2022, N=1000.
2 Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat na zlecenie marki KASIA, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, marzec 2024 roku, N=1000.
3 Za NielsenIQ: Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), Sprzedaż wolumenowa w kg/litr i Sprzedaż wartościowa w PLN w okresie 35 t. 2022 – 34 t. 2023 (kończąc na 27.08.2023), w kategorii: Żółte Tłuszcze, segment: Pieczenie..
4 Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat na zlecenie marki KASIA, Sondaż dotyczący wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, marzec 2024 roku, N=1000.

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ