Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!



Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Dzięki temu, że można go przygotować z wyprzedzeniem, jest również idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców.

Przygotowanie puddingu chia jest niezwykle proste i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy wieczorem wymieszać nasiona chia z mlekiem owsianym i pozostawić w lodówce do nabrzmienia. Rano dodajemy do nich kaszkę owsianą oraz ulubione owoce – mogą to być zarówno sezonowe jagody, truskawki czy maliny, jak i egzotyczne mango czy kiwi. Dla dodatkowego urozmaicenia można dodać odrobinę cynamonu lub wanilii. Jak dokładnie zrobić owsiany pudding chia? Oto przepis:

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami

Składniki:

– 2 szklanki mleka owsianego Holle
– 1/4 szklanki nasion chia
– 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1/4 szklanki kaszki owsianej Holle
– 1/4 szklanki ulubionych owoców (np. jagód, malin, truskawek lub kiwi)

Przygotowanie:




W małym garnku zagotuj mleko roślinne z miodem lub syropem klonowym. Zdejmij z ognia i dodaj nasiona chia i kaszkę owsianą. Wymieszaj i przelej do słoików lub miseczek. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekoruj pudding owocami.

Warto wiedzieć: Nasiona chia, znane również jako nasiona szałwii hiszpańskiej, są skarbnicą wartości odżywczych. Bogate w kwasy omega-3, błonnik i białko, wspomagają prawidłowy rozwój mózgu oraz układu trawiennego. Mleko owsiane, używane w przepisie, to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko. Jest naturalnie słodkie i zawiera własne białka oraz błonnik, co czyni je zdrowym wyborem dla każdego. Błyskawiczna kaszka owsiana dla dzieci zapewnia długotrwałe uczucie sytości dzięki złożonym węglowodanom i błonnikowi, ważne jednak żeby była wysokiej jakości i pełnego przemiału, tak jak kaszka owsiana Holle zawierająca owies z pełnego przemiału, który jest nie tylko sycący ale także lekkostrawny. Dzięki temu gluten w niej zawarty jest lepiej przyswajany przez organizm małego dziecka. Dodanie świeżych owoców do puddingu nie tylko podnosi jego walory smakowe, ale również wzbogaca o niezbędne witaminy i minerały. Warto dodać, że owoce są naturalnym źródłem cukrów, które dostarczają energii niezbędnej do nauki i zabawy.

Życzymy wszystkiego zdrowego i smacznego!

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ