Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety



Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie i owoce morza, nierafinowane oleje roślinne, orzechy. Jak sama nazwa wskazuje, są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Rosnąca popularność suplementów diety wiąże się ze wzrostem świadomości zdrowotnej oraz chęci zadbania o własne zdrowie. Suplementy pełnią rolę uzupełniającą oraz wspierającą prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale w żadnym wypadku nie mogą zastąpić zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Jednak odpowiednio dobrane, wysokiej jakości preparaty pozwalają uzupełnić wszystkie niezbędne składniki i dzięki temu przyczynić się do poprawy zdrowia, kondycji oraz wyglądu zewnętrznego, wspierając naturalne procesy zachodzące w naszym ciele.

Do kwasów omega-3 zaliczamy kwas DHA (dokozaheksaenowy), kwas EPA (eikozapentaenowy) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA). Odpowiadają one za wiele kluczowych funkcji, od wspomagania pracy serca i układu krążenia, wspomagania mózgu oraz układu nerwowego, wspierania odporności, obniżania poziomu „złego cholesterolu”, aż do łagodzenia stanów zapalnych i alergicznych czy utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Na preparaty z kwasami omega-3 powinny uważać osoby nadwrażliwe lub uczulone na składniki danego produktu. Pacjenci, którzy cierpią na hemofilię, przyjmują leki przeciwzakrzepowe, kobiety ciężarne lub karmiące piersią, powinni skonsultować możliwość stosowania suplementu z lekarzem.



Wszystkie nasze suplementy od momentu koncepcji wytwarzamy sami, a procedury chronione są patentami. Proces estryfikacji kwasów tłuszczowych to złożona, wieloetapowa procedura, dzięki której z oleju uzyskujemy ultraczystą formę bioestrów. Z kolei postbiotyczna biomasa drożdży Yarrowia lipolytica powstaje w procesie, który w bardzo dużym uproszczeniu polega najpierw na namnażaniu i wzroście biomasy drożdżowej, podczas którego jest ona wzbogacana minerałami, a następnie na dezintegracji komórek drożdżowych. Uzyskana w ten sposób formuła postbiotyczna wzbogacona jest o cenne minerały, jak chrom i selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży, będąc najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą formą tych pierwiastków wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynku – mówi dr inż. Aleksandra Smolczyk, kierowniczka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

PostVital to autorska, innowacyjna linia preparatów postbiotycznych, które są najnowszą grupą wśród immunostymulantów. Formuły suplementów diety oparte są na unikalnych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu. Szczep drożdży Yarrowia lipolytica A-101, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit. W zależności od przeznaczenia produktu, każdy z nich został wzbogacony skoncentrowanymi wyciągami roślinnymi.

***
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bioestrów i unikalnego postbiotyku oraz funkcjonalnych dodatków do żywności zorientowanych na rynek spożywczy. Firma produkuje również preparaty dla zwierząt towarzyszących oraz posiada dedykowaną ofertę produktową dla rolnictwa. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Chorzowie.

Więcej informacji:
www.onesano.pl

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ