Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety



Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie i owoce morza, nierafinowane oleje roślinne, orzechy. Jak sama nazwa wskazuje, są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Rosnąca popularność suplementów diety wiąże się ze wzrostem świadomości zdrowotnej oraz chęci zadbania o własne zdrowie. Suplementy pełnią rolę uzupełniającą oraz wspierającą prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale w żadnym wypadku nie mogą zastąpić zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Jednak odpowiednio dobrane, wysokiej jakości preparaty pozwalają uzupełnić wszystkie niezbędne składniki i dzięki temu przyczynić się do poprawy zdrowia, kondycji oraz wyglądu zewnętrznego, wspierając naturalne procesy zachodzące w naszym ciele.

Do kwasów omega-3 zaliczamy kwas DHA (dokozaheksaenowy), kwas EPA (eikozapentaenowy) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA). Odpowiadają one za wiele kluczowych funkcji, od wspomagania pracy serca i układu krążenia, wspomagania mózgu oraz układu nerwowego, wspierania odporności, obniżania poziomu „złego cholesterolu”, aż do łagodzenia stanów zapalnych i alergicznych czy utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Na preparaty z kwasami omega-3 powinny uważać osoby nadwrażliwe lub uczulone na składniki danego produktu. Pacjenci, którzy cierpią na hemofilię, przyjmują leki przeciwzakrzepowe, kobiety ciężarne lub karmiące piersią, powinni skonsultować możliwość stosowania suplementu z lekarzem.



Wszystkie nasze suplementy od momentu koncepcji wytwarzamy sami, a procedury chronione są patentami. Proces estryfikacji kwasów tłuszczowych to złożona, wieloetapowa procedura, dzięki której z oleju uzyskujemy ultraczystą formę bioestrów. Z kolei postbiotyczna biomasa drożdży Yarrowia lipolytica powstaje w procesie, który w bardzo dużym uproszczeniu polega najpierw na namnażaniu i wzroście biomasy drożdżowej, podczas którego jest ona wzbogacana minerałami, a następnie na dezintegracji komórek drożdżowych. Uzyskana w ten sposób formuła postbiotyczna wzbogacona jest o cenne minerały, jak chrom i selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży, będąc najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą formą tych pierwiastków wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynku – mówi dr inż. Aleksandra Smolczyk, kierowniczka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

PostVital to autorska, innowacyjna linia preparatów postbiotycznych, które są najnowszą grupą wśród immunostymulantów. Formuły suplementów diety oparte są na unikalnych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu. Szczep drożdży Yarrowia lipolytica A-101, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit. W zależności od przeznaczenia produktu, każdy z nich został wzbogacony skoncentrowanymi wyciągami roślinnymi.

***
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bioestrów i unikalnego postbiotyku oraz funkcjonalnych dodatków do żywności zorientowanych na rynek spożywczy. Firma produkuje również preparaty dla zwierząt towarzyszących oraz posiada dedykowaną ofertę produktową dla rolnictwa. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Chorzowie.

Więcej informacji:
www.onesano.pl

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ