Najlepsze przyprawy do bożonarodzeniowych potraw, bez których nie ma świąt!



Święta to czas przepełniony radością, spotkaniami z bliskimi i… pysznym jedzeniem, na które każdy czeka przez cały rok. Od 24 grudnia stoły wypełnione są po brzegi pierogami, barszczem, kapustą, a także słodkimi wypiekami. Przygotowując świąteczne menu, nie możemy zapomnieć o kluczowych składnikach, dzięki którym dania mają głęboki smak i aromat. Jeżeli więc chcesz, aby o Twoich potrawach goście pamiętali przez cały następny rok, koniecznie zostań z nami. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 10 przypraw, które sprawią, że te święta będą jeszcze smaczniejsze i wyjątkowe!

Niech tradycji stanie się zadość

Bardzo ciężko wyobrazić sobie tradycyjne menu świąteczne bez rozgrzewających zup. To właśnie one rozpoczynają uroczyste spotkania z rodziną i zapowiadają ucztę pełną smaków, rozbudzając apetyt wszystkich gości. Czego nie może zabraknąć w świątecznych zupach? Aromatu! Dodaj do zupy kilka ziarenek ziela angielskiego, a nie będziesz narzekać na jego brak. Smak tej przyprawy określamy jako lekko ostry i ciepły, a jej zapach przypomina iście świąteczne nutki imbiru oraz goździków. Obowiązkową przyprawą w klasycznych zupach jest także liść laurowy. Charakteryzują go gorzko-ostry smak oraz zapach. Mieszankę tych przypraw znajdziesz w naszej recepturze na barszcz czerwony, ale równie dobrze możesz dorzucić ją do zupy grzybowej czy żurku.

Barszcz czerwony a’la grzaniec

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 opakowanie Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
2 średniej wielkości cebule
¼ selera
2 łyżki soku z cytryny
Mały kawałek świeżego imbiru
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
Kawałek cynamonu
4 ziarna ziela angielskiego
skórka otarta z połowy cytryny
miód
1 l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz warzywa. Następnie włóż je do garnka i zalej około 1 l zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.

Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz Knorr i dokładnie wymieszaj.

Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Voilà!



Świąteczna pieczeń jak od szefa kuchni

Na bożonarodzeniowym obiedzie soczysta i pachnąca pieczeń to przepustka do sukcesu i uśmiechów na twarzy gości. Aby mięso miało intensywny aromat, należy je najpierw odpowiednio przyprawić. Do pieczeni najczęściej dodajemy suszone zioła, ponieważ ich smak jest najbardziej intensywny. Musisz również pamiętać o regułach łączenia przypraw z konkretnymi rodzajami mięs. Jeśli zamierzasz zaserwować drób, to najlepiej dodać do niego tymianek o pikantnym smaku i orzeźwiającym zapachu. Soczystą wołowinę dopraw kminkiem o słodko-orzechowym aromacie. Do mięsa wieprzowego wybierz inny zestaw przypraw, czyli rozmaryn lub lubczyk. Te dwa składniki mają charakterystyczny aromat, który będzie mocno wyczuwalny już po pierwszym kęsie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą wyjątkowo apetyczną recepturę na pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

1 ½ kg schabu karkowego
1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 ząbków czosnku
130 ml oleju roślinnego
3 łyżki musztardy francuskiej
1 mała cebula szalotka

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.

Przygotuj marynatę do mięsa – przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 min. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj sos do pieczeni Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Słodkie wypieki w Twoim domu

Dla każdego smakosza słodkich wypieków najważniejszym elementem świątecznego menu są ciasta. W nich także nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które sprawią, że zapach ulubionych przysmaków będzie unosił się w całym domu.

Przyprawa korzenna – jest stałym elementem receptur na pierniczki. Ta przyprawa charakteryzuje się ciepłym oraz głębokim aromatem.
Cynamon – to składnik wielu wypieków, np. szarlotki i nie tylko! Odpowiada także za wyjątkowy smak świątecznego kompotu z suszu.
Wanilia – nada wyjątkowego aromatu świątecznemu sernikowi lub drożdżowym ciastom.
Kardamon – jeżeli zależy Ci na cytrynowo-imbirowym aromacie, to użycie kardamonu do sernika, szarlotki czy pierniczków będzie doskonałym pomysłem.

Rozgrzewające napoje świąteczne

Przygotowując świąteczne menu, pamiętaj także o detalach, takich jak rozgrzewające napoje dla gości. Zapewne kojarzysz smak tradycyjnego kompotu z suszu. Uzyskasz go dzięki konkretnemu zestawowi przypraw. Co powinno znaleźć się w recepturze na kompot? Zaopatrz się w cynamon, anyż oraz korę cynamonową. Podobny zestaw składników sprawdzi się również do przygotowania aromatycznej herbaty świątecznej. Możesz również dodać goździki, które charakteryzują się słodko-gorzkim i korzennym smakiem. Jeżeli lubisz intensywne i intensywne składniki, to w Twojej herbacie powinno także znaleźć się miejsce dla świeżego korzenia imbiru. Niech Twój dom i kuchnia będą przepełnione pięknym zapachem i wyjątkową atmosferą w ten wyjątkowy zimowy czas!

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ