Najlepsze przyprawy do bożonarodzeniowych potraw, bez których nie ma świąt!



Święta to czas przepełniony radością, spotkaniami z bliskimi i… pysznym jedzeniem, na które każdy czeka przez cały rok. Od 24 grudnia stoły wypełnione są po brzegi pierogami, barszczem, kapustą, a także słodkimi wypiekami. Przygotowując świąteczne menu, nie możemy zapomnieć o kluczowych składnikach, dzięki którym dania mają głęboki smak i aromat. Jeżeli więc chcesz, aby o Twoich potrawach goście pamiętali przez cały następny rok, koniecznie zostań z nami. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 10 przypraw, które sprawią, że te święta będą jeszcze smaczniejsze i wyjątkowe!

Niech tradycji stanie się zadość

Bardzo ciężko wyobrazić sobie tradycyjne menu świąteczne bez rozgrzewających zup. To właśnie one rozpoczynają uroczyste spotkania z rodziną i zapowiadają ucztę pełną smaków, rozbudzając apetyt wszystkich gości. Czego nie może zabraknąć w świątecznych zupach? Aromatu! Dodaj do zupy kilka ziarenek ziela angielskiego, a nie będziesz narzekać na jego brak. Smak tej przyprawy określamy jako lekko ostry i ciepły, a jej zapach przypomina iście świąteczne nutki imbiru oraz goździków. Obowiązkową przyprawą w klasycznych zupach jest także liść laurowy. Charakteryzują go gorzko-ostry smak oraz zapach. Mieszankę tych przypraw znajdziesz w naszej recepturze na barszcz czerwony, ale równie dobrze możesz dorzucić ją do zupy grzybowej czy żurku.

Barszcz czerwony a’la grzaniec

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 opakowanie Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
2 średniej wielkości cebule
¼ selera
2 łyżki soku z cytryny
Mały kawałek świeżego imbiru
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
Kawałek cynamonu
4 ziarna ziela angielskiego
skórka otarta z połowy cytryny
miód
1 l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz warzywa. Następnie włóż je do garnka i zalej około 1 l zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.

Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz Knorr i dokładnie wymieszaj.

Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Voilà!



Świąteczna pieczeń jak od szefa kuchni

Na bożonarodzeniowym obiedzie soczysta i pachnąca pieczeń to przepustka do sukcesu i uśmiechów na twarzy gości. Aby mięso miało intensywny aromat, należy je najpierw odpowiednio przyprawić. Do pieczeni najczęściej dodajemy suszone zioła, ponieważ ich smak jest najbardziej intensywny. Musisz również pamiętać o regułach łączenia przypraw z konkretnymi rodzajami mięs. Jeśli zamierzasz zaserwować drób, to najlepiej dodać do niego tymianek o pikantnym smaku i orzeźwiającym zapachu. Soczystą wołowinę dopraw kminkiem o słodko-orzechowym aromacie. Do mięsa wieprzowego wybierz inny zestaw przypraw, czyli rozmaryn lub lubczyk. Te dwa składniki mają charakterystyczny aromat, który będzie mocno wyczuwalny już po pierwszym kęsie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą wyjątkowo apetyczną recepturę na pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

1 ½ kg schabu karkowego
1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 ząbków czosnku
130 ml oleju roślinnego
3 łyżki musztardy francuskiej
1 mała cebula szalotka

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.

Przygotuj marynatę do mięsa – przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 min. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj sos do pieczeni Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Słodkie wypieki w Twoim domu

Dla każdego smakosza słodkich wypieków najważniejszym elementem świątecznego menu są ciasta. W nich także nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które sprawią, że zapach ulubionych przysmaków będzie unosił się w całym domu.

Przyprawa korzenna – jest stałym elementem receptur na pierniczki. Ta przyprawa charakteryzuje się ciepłym oraz głębokim aromatem.
Cynamon – to składnik wielu wypieków, np. szarlotki i nie tylko! Odpowiada także za wyjątkowy smak świątecznego kompotu z suszu.
Wanilia – nada wyjątkowego aromatu świątecznemu sernikowi lub drożdżowym ciastom.
Kardamon – jeżeli zależy Ci na cytrynowo-imbirowym aromacie, to użycie kardamonu do sernika, szarlotki czy pierniczków będzie doskonałym pomysłem.

Rozgrzewające napoje świąteczne

Przygotowując świąteczne menu, pamiętaj także o detalach, takich jak rozgrzewające napoje dla gości. Zapewne kojarzysz smak tradycyjnego kompotu z suszu. Uzyskasz go dzięki konkretnemu zestawowi przypraw. Co powinno znaleźć się w recepturze na kompot? Zaopatrz się w cynamon, anyż oraz korę cynamonową. Podobny zestaw składników sprawdzi się również do przygotowania aromatycznej herbaty świątecznej. Możesz również dodać goździki, które charakteryzują się słodko-gorzkim i korzennym smakiem. Jeżeli lubisz intensywne i intensywne składniki, to w Twojej herbacie powinno także znaleźć się miejsce dla świeżego korzenia imbiru. Niech Twój dom i kuchnia będą przepełnione pięknym zapachem i wyjątkową atmosferą w ten wyjątkowy zimowy czas!

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ