Niedobory witamin i minerałów



Czy odpowiednio dużo przebywałeś na słońcu? Czy wystarczająco korzystałeś z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców? Słońce stymuluje produkcję witaminy D, która poza wpływem na nasz układ kostno-szkieletowy i odporność, jest także istotna w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego i prostaty). Warzywa i owoce stanowią cenne źródło witamin i minerałów, ale także błonnika, który wspomaga bezcenną dla naszego zdrowia mikroflorę jelit.

Czym może objawiać się niedobór witamin i minerałów? M.in. zaburzeniami nastroju, częstymi infekcjami, biegunkami, problemami z koncentracją i snem, uczuciem zmęczenia, depresją, a nawet zaburzeniami płodności.

Wyniki wykonanych badań, m.in. witaminy D, B12, ferrytyny wskażą na ewentualną potrzebę wprowadzenia suplementacji, która stosowana w odpowiednich dawkach z całą pewnością wzmocni organizm i uczyni bardziej odpornym w zimniejszych porach roku.

Badania profilaktyczne mogą wykryć wiele schorzeń, które podstępnie rozwijają się latami, stopniowo prowadząc do coraz większego ograniczenia wydolności naszego organizmu, a ich odwleczona diagnoza niejednokrotnie zmniejsza szansę na powrót do pełnego zdrowia, chodzi m.in.:

– zaburzenia lipidowe prowadzące do miażdżycy
– cukrzycę typu 2
– dnę moczanową objawiającą się chociażby bólem stawów
.

Jakie badania krwi umożliwią kompleksową ocenę stanu zdrowia?

Morfologia krwi.

Jest badaniem, które pozwala ocenić ogólną kondycję organizmu oraz wnosi wiele istotnych informacji na temat niedoborów pierwiastków lub witamin będących przyczyną anemii oraz etiologii toczących się infekcji. Pozwala także na wykluczenie choroby nowotworowej układu krwiotwórczego lub zaburzeń odporności.

Ferrytyna i witamina B12.

To badania uzupełniające wynik morfologii krwi. Na podstawie ich stężenia ustalana jest przyczyna anemii mikrocytarnej (niedobór żelaza) lub makrocytarnej (niedobór witamin z grupy B), czyli zaburzeń w znacznym stopniu pogarszających wygląd skóry i włosów. Niedobór witaminy B12 odpowiedzialny jest także za zaburzenia neurologiczne i psychiczne. Natomiast stężenie ferrytyny pozwala na wnioskowanie o stanie zmagazynowanego w organizmie żelaza. Ponadto ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, co oznacza, że wzrasta w przebiegu stanów zapalnych.

Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG).

To zestaw badań, który służy monitorowaniu gospodarki lipidowej organizmu i oszacowaniu ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe np. miażdżycę i nadciśnienie tętnicze oraz wystąpienia groźnych incydentów jak udar, zawał, czy nagła śmierć sercowa. Nieprawidłowy wynik lipidogramu świadczy o dyslipidemii, czyli zaburzeniu, które nadal stanowi najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka chorób układu krążenia.

Próby wątrobowe.

W diagnostyce laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych istotne jest oznaczenie bilirubiny oraz aktywności enzymów wątrobowych tj. ALT (aminotransferazy alaninowej), AST (aminotransferazy asparaginianowej), ALP (fosfatazy zasadowej) i GGTP (gamma-glutamylotranspeptydazy).

Albumina.

Jest białkiem wytwarzanym w wątrobie. Pomiar stężenia albuminy wykorzystywany jest w diagnostyce chorób wątroby, ale także nerek, służy ustaleniu przyczyn pojawiających się obrzęków. Jest istotny również w ocenie stanu odżywienia organizmu m.in. w przebiegu chorób nowotworowych.

Glukoza i hemoglobina glikowana.

To badania, na podstawie których, wg kryteriów opracowanych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, możliwe jest rozpoznanie zaburzeń metabolizmu glukozy, czyli stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Dodatkowo, sam pomiar hemoglobiny glikowanej dostarcza informacji o średnim stężeniu glukozy we krwi w okresie poprzednich 3 miesięcy, stąd parametr ten wykorzystywany jest także z powodzeniem w monitorowaniu przebiegu i leczenia cukrzycy.



Kreatynina z eGFR.

Kreatynina wraz z wyliczanym na jej podstawie współczynnikiem eGFR, wykorzystywana jest w ocenie funkcji filtracyjnej nerek. Na podstawie uzyskanych wyników wnioskuje się o wydolności lub stopniu niewydolności narządu.

Kwas moczowy.

Pozwala na rozpoznanie dny moczanowej, czyli choroby metabolicznej. Jest pomocny również w rozpoznawaniu zagrożenia kamicą nerkową. Jego podwyższone stężenie jest uznanym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

TSH (hormon tyreotropowy).

Jest hormonem przysadkowym nadzorującym pracę tarczycy. Na podstawie zmian w stężeniu TSH wnioskuje się o nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Schorzenia te wiążą się z bezpośrednim wpływem na metabolizm (odpowiednio utrata lub przybieranie na wadze nieuzasadnione zmianami w diecie, sucha skóra lub nadpotliwość, zaparcia lub biegunki), płodność, a nawet równowagę emocjonalną.

Białko C-reaktywne (CRP).

To niespecyficzny wskaźnik stanu zapalnego, którego stężenie wzrasta najczęściej w przebiegu infekcji bakteryjnej. Wzrasta ponadto po doznanych urazach, w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych jak RZS i nieswoiste zapalne choroby jelit oraz w chorobach nowotworowych.

Witamina D metabolit 25(OH).

To uznany wskaźnik gospodarki wapniowo-fosforanowej i obrotu kostnego oraz ważny element diagnostyki krzywicy i osteoporozy. Niedobór witaminy D może sprzyjać rozwojowi zaburzeń odporności i schorzeń o podłożu zapalnym lub autoimmunizacyjnym. Badania naukowe dowodzą, że u osób z prawidłowym stężeniem witaminy D w organizmie układ odpornościowy funkcjonuje sprawniej, a uzupełnianie niedoborów witaminy D wyłącznie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Prawidłowe stężenie witaminy D jest istotnym czynnikiem w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego, raka prostaty), dlatego też warto znać stężenie witaminy D w organizmie, po to by dobrać indywidualną dawkę suplementacji.

Immunoglobuliny klasy IgA, IgM i IgG.

Przeciwciała to białka, które biorą udział w odpowiedzi układu odpornościowego na kontakt z czynnikiem infekcyjnym. Ich rolą jest reakcja z czynnikiem stwarzającym zagrożenie dla organizmu oraz aktywacja stanu zapalnego, który ma doprowadzić do jego neutralizacji.

Frakcja:
– IgG przeciwciał stanowi ok. 80% wszystkich produkowanych w organizmie przeciwciał
– IgM ok. 13%

– natomiast IgA ok. 4%.
Nieprawidłowe stężenia w obrębie jednej lub wielu klas przeciwciał mogą być przyczyną nawracających i doskwierających infekcji.

Jesień na plus.
16 października 2023 r. rozpoczęła się akcja edukacyjno-profilaktyczna pt. „W trosce o zdrowie”, która jest już 20. kampanią organizowaną przez ogólnopolską sieć laboratoriów medycznych Diagnostyka.

W ramach akcji możesz wykonać pakiety badań profilaktycznych, w obniżonych cenach, dzięki którym zostanie rzetelnie skontrolowana praca Twojego organizmu.

Jesienne e-pakiety:
– dostępne są w 3 wariantach
– obejmują kolejno 8, 13 i 16 badań
– kupisz do 50% taniej.

1. Podstawowy.
Morfologia krwi (pełna), Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG), Glukoza, Kreatynina, ALT, TSH, CRP ilościowo, IgG.
Cena pakietu to 129 PLN (zamiast 250,24 PLN – suma cen badań z tego pakietu według cennika online w Warszawie).

2. Rozszerzony.
Morfologia krwi (pełna), Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG), Glukoza, Hemoglobina glikowana, Kreatynina, Kwas moczowy, ALT, GGTP, TSH, CRP ilościowo, Witamina D metabolit 25(OH), IgG, IgM.
Cena pakietu to 239 PLN (zamiast 459,53 PLN – suma cen badań z tego pakietu według cennika online w Warszawie).

3. Kompleksowy.
Morfologia krwi (pełna), Ferrytyna, Witamina B12, Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG), Glukoza, Hemoglobina glikowana, Kreatynina, Kwas moczowy, Próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP), Albumina, TSH, CRP ilościowo, Witamina D metabolit 25(OH), IgG, IgM, IgA.
Cena pakietu to 359 PLN (zamiast 695,42 PLN – suma cen badań z tego pakietu według cennika online w Warszawie).

Pakiety badań w obniżonych cenach są dostępne w e-Sklepie sieci Diagnostyka do 8 grudnia 2023 r. (tego dnia kończy się obecna akcja edukacyjno-profilaktyczna).

Badania wykonywane podczas jesieni wykryją przyczyny spadku kondycji i zmęczenia, wskażą potrzebę uzupełnienia niedoborów witamin i minerałów, pokarzą czy nie przesadziłeś z dobrodziejstwami wakacyjnych spotkań towarzyskich, a także dadzą odpowiedź na pytania o przyczyny przeziębienia i jesiennej infekcji.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ