Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia



Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna jest wyłącznie aura za oknem, i nie mamy kontroli nad tym, jak się czujemy jesienią? Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna oraz równowaga psychiczna to trzy kluczowe elementy, które razem tworzą receptę na zdrowe i harmonijne jesienne dni. Jak o siebie zadbać, by czuć się lepiej?

Jesień jako czas wyzwań dla samopoczucia psychicznego

Skracający się dzień i zmniejszające nasłonecznienie mogą wpłynąć na nasz nastrój. Obniżenie poziomu światła słonecznego wpływa na rytm dobowy, co może prowadzić do tzw. depresji sezonowej. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na poprawienie psychicznego samopoczucia.

„Jesienne zmiany mogą objawiać się zmniejszoną energią, wzmożonym zmęczeniem, a także spadkiem motywacji do aktywności fizycznej. To również okres, kiedy zwiększa się chęć do spożywania wysokokalorycznych pokarmów, co może prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała.

Pierwszym krokiem jest akceptacja zmieniającej się pory roku. Kari Leibowitz – badaczka z Uniwersytetu Stanforda, prowadziła badania w Norwegii dotyczące zależności pomiędzy przekonaniami na temat pogody a przedłużającym się nasileniem trudnych emocji oraz chorobą afektywną sezonową w długich okresach braku ekspozycji słonecznej. Wykazała, że jednym z czynników ochronnych jest pozytywne metanastawienie. Obejmuje ono zastąpienie takich przekonań, jak: „jesienią nie można robić fajnych rzeczy”, czy „zima będzie męcząca”, przekonaniami pozytywnymi typu „będę jesieniarą”, „jesień będzie przytulna”. Takie przekonania sprzyjają doświadczaniu pozytywnych emocji i aktywują przystosowawcze zachowania dzięki myśleniu typu: „po zachodzie słońca robi się klimatycznie. Zawinę się w koc i poczytam książkę”.

Ważne jest również utrzymywanie regularnych pór kładzenia się i wstawania. Najlepiej również w weekend. Optymalna jakość i ilość snu sprzyja równowadze psychicznej. Pamiętajmy również o relacjach społecznych. Wysokiej jakości spotkania z przyjaciółmi i rodziną mogą poprawiać nasze samopoczucie, a poprzez tzw. efekt buforowy stresu, relacje z innymi chronią nas przed negatywnymi konsekwencjami przeżywanych trudności. W tym świetle jesień to znakomity czas na wzmocnienie swojego zdrowia psychicznego, fizycznego oraz jeszcze bardziej świadome pielęgnowanie relacji z innymi i samym/samą sobą.” – komentuje Mateusz Banaszkiewicz, psycholog zdrowia z Uniwersytetu SWPS.

Zdrowie znajdziesz na talerzu

Holistyczna filozofia zakłada, że nasze ciało i umysł są nierozerwalnie połączone, dlatego osiągnięcie równowagi psychicznej i emocjonalnej jest równie istotne, jak zadbanie o zdrową dietę czy regularną aktywność fizyczną.

Według Raportu “Zdrowie na talerzu – SuperMenu by Anna Lewandowska” nasza dieta może mieć wpływ na nasze samopoczucie. Blisko 40 proc. badanych, którzy źle oceniali swoje zdrowie psychiczne deklarowało, że negatywnie ocenia także swój sposób odżywiania się. Niedobór witamin, antyoksydantów, czy błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy, może wpływać negatywnie na nasz nastrój.

„Dbanie o zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne składniki odżywcze, to klucz do utrzymania równowagi psychicznej w trudniejszych warunkach sezonowych. Komponując diety SuperMenu jesienią, bierzemy mocno pod uwagę, że dieta w tym okresie powinna obfitować w sezonowe produkty, bogate w szereg składników mineralnych oraz witamin, oraz związków korzystnie wpływających na nasze samopoczucie.

Dieta na jesień powinna posiadać produkty, które dostarczają możliwie największych ilości witaminy D3. Odgrywa ona znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Można znaleźć ją w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś czy sardynki. Ponadto, warto sięgać po nabiał, taki jak żółty ser oraz jaja, które również są jej źródłem.

Witamina C to kolejny kluczowy składnik w diecie jesiennej. Znajdziemy ją w produktach takich jak kapusta, brokuły, natka pietruszki i papryka. Regularne spożycie tych warzyw może pomóc w zapewnieniu odpowiedniej ilości witaminy C w diecie.

Oprócz witamin, nie możemy zapominać o składnikach mineralnych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Cynk, selen i magnez to minerały, które należy regularnie dostarczać organizmowi. Cynk oraz magnez wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego. Selen wpływa korzystnie na ochronę przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.” – podkreśla Łukasz Sieńczewski, dietetyki SuperMenu by Anna Lewandowska.




Aktywność fizyczna dobra dla ciała i dobrostanu

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), osoby dorosłe powinny przeznaczyć na aktywność fizyczną 150–300 minut tygodniowo w przypadku ćwiczeń o umiarkowanej intensywności lub 75–150 minut o dużej intensywności. Niestety, dane z raportu „Zdrowie na talerzu – Super menu by Anna Lewandowska” ujawniają, że sytuacja w Polsce nie jest zadowalająca. Aż 61% Polaków podejmuje aktywność fizyczną tylko 1-2 razy w tygodniu. Co więcej, ponad połowa badanych, którzy deklarują niską lub bardzo niską aktywność fizyczną, źle ocenia swoje zdrowie psychiczne.

“Gdy angażujemy się w aktywność fizyczną, nasz organizm uwalnia endorfiny, znane jako hormony szczęścia. Te naturalne substancje mają zdolność redukowania stresu i poprawy nastroju. Dodatkowo, ćwiczenia pomagają nam w radzeniu sobie z codziennymi wyzwaniami.

Kiedy jesteśmy aktywni, zwiększamy zarówno naszą wytrzymałość fizyczną, jak i psychiczną. To oznacza, że jesteśmy bardziej gotowi na stawienie czoła życiowym trudnościom i problemom. Potwierdziło to minimum badanie „The National Study od Daily Experiences”. Mierzono w nim poziom aktywności fizycznej i nastrój ponad dwóch tysięcy osób. Uczestnicy co wieczór byli pytani o najbardziej stresujące zdarzenie jakie spotkało ich w ciągu dnia. Wyniki wykazały, że w dni, w które ludzie byli aktywni fizycznie, stresujące zdarzenia, np. nieprzyjemności, które spotkały ich w pracy, były mniej obciążające dla dobrostanu.

Aktywność zwiększa więc także naszą odporność psychiczną. Inny psychologiczny rezultat działania endorfin polega na tym, że gdy są wydzielane podczas aktywności, ludzie zaczynają czuć się częścią społeczności, co ma ogromne znaczenie dla dobrostanu.” – podkreśla Mateusz Banaszkiewicz, psycholog zdrowia z Uniwersytetu SWPS.

Dla wielu osób myśl o regularnej aktywności kojarzy się przede wszystkim z joggingiem w parku lub monotonną jogą w domu. Istnieje mnóstwo alternatywnych i ekscytujących form ruchu. Jeśli jogging nie jest dla ciebie, możesz spróbować tańca, wspinaczki, nauki całkiem nowego sportu lub udziału w różnego rodzaju zajęciach grupowych.

Warto eksplorować dostępne aplikacje mobilne oferujące programy treningowe. Dzięki nim możemy znaleźć inspirację do różnych rodzajów aktywności, śledzić postępy oraz ćwiczyć w dowolnym miejscu i czasie. Innym pomysłem może być wyjazd na sportowy weekend. To świetny sposób na zmianę otoczenia i poznanie nowych ludzi. Kluczem jest znalezienie czegoś, co naprawdę sprawia przyjemność, ponieważ to motywacja do regularnej aktywności.

Czas na odkrywanie nowych pasji i małych przyjemności

Długie, jesienne dni sprzyjają głębszemu zastanowieniu się nad sobą. To idealny moment, aby inwestować w siebie i podjąć się realizacji celów i marzeń, które od dawna krążą w naszych myślach. Bez względu na to, czy to nauka nowego języka, nauka gry na instrumencie, rozpoczęcie kursu tańca czy rozwijanie swoich umiejętności artystycznych – jesień oferuje wyjątkową okazję do podejmowania działań.

“Podjęcie nowej aktywności niesie za sobą wiele korzyści. Po pierwsze, zwiększa naszą pewność siebie. Kiedy stawiamy czoła wyzwaniom i osiągamy cele, nasza wiara w siebie wzrasta, co przekłada się na ogólne poczucie własnej wartości. To z kolei wpływa pozytywnie na samopoczucie i postrzeganie siebie. Nawet jeśli początkowo aktywność jest związana z dyskomfortem, z czasem stanie się prostsza, dzięki ukształtowaniu nawyku oraz stopniowemu przystosowaniu organizmu.

Wyniki badań naukowych wykazały, że stworzenie nawyku związanego z zachowaniami zdrowotnymi, np. wychodzenie na dłuższy spacer po pracy, jest zróżnicowane i może trwać od 18 do 254 dni. Jesień to doskonały czas na dbanie o siebie również poprzez techniki, które idealnie sprawdzają się w domu. Długie wieczory stwarzają okazję do wyciszenia się i relaksu. Metodami o udowodnionej skuteczności są techniki relaksacji, np. trening Jacobsona lub trening autogenny. Stosowane doraźnie obniżają pobudzenie organizmu, poprawiają samopoczucie lub pomagają w zasypianiu. W przypadku regularnej praktyki sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem i trudniej jest nas wytrącić z równowagi.”– podsumowuje psycholog Mateusz Banaszkiewicz.

Jesień, choć często utożsamiana z melancholią, może stać się magiczną porą roku, o ile podejmiemy odpowiednie kroki, aby zadbać zarówno o nasze zdrowie psychiczne, jak i fizyczne. To okres, który daje nam niezliczone możliwości eksperymentowania z różnymi strategiami poprawy samopoczucia, aby znaleźć te, które najlepiej odpowiadają naszym indywidualnym potrzebom i preferencjom.

SuperMenu by Anna Lewandowska – jeden z wiodących cateringów dietetycznych w Polsce z siedzibą w Warszawie. Marka oparta na filozofii żywienia Anny Lewandowskiej – która od lat promuje zdrowy styl życia. Jako pierwszy catering dietetyczny w Polsce, nie używa we wszystkich swoich dietach białego cukru, pszenicy i surowego mleka.
Catering SuperMenu dostarcza wysokiej jakości diety w 17 wariantach do ponad 4000 miast i miejscowości w Polsce oraz okolicznych miejscowości. Jako jedyny catering w Polsce SuperMenu posiada własne ekoszklarnie, oraz Certyfikat ISO 22000- dający gwarancję, że każdy posiłek jest w pełni bezpieczny.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ