Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna



Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego, aby jeść lepiej, świadomiej i przede wszystkim zdrowiej. Jednocześnie rośnie rola żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety, które uzupełniają codzienne dietę, ale także skutecznie odpowiadają na wiele różnych potrzeb żywieniowych.

Rosnące ceny produktów, inflacja oraz niepewna sytuacja geopolityczna za granicami kraju mają wpływ na codzienne decyzje zakupowe Polaków. Dietetycy mają świadomość, że wiele produktów z kategorii BIO może być zwyczajnie zbyt drogich dla konsumentów. Wyzwaniem jest poszukiwanie wartościowych zamienników dla tzw. superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności, będącej naturalnym źródłem cennych dla zdrowia i różnorodnych składników odżywczych. Rosnącą popularność zdobywa też dieta roślinna.

Wegetarianizm od dawna przestał być modowym trendem dla wąskiej grupy proekologicznych i prozwierzęcych aktywistów, a na wybór tego stylu odżywiania ma wpływ wiele praktycznych czynników. Jednym z nich jest fakt, że coraz więcej znanych marek wprowadza wege produkty do swojego portfolio, a smak, jakość i cena mięsnych zamienników na sklepowych półkach zdecydowanie się poprawiła.

Trudno też nie zgodzić się z tym, że ekologiczne produkty i żywność sygnowana etykietami „BIO” wciąż jeszcze bywają utożsamiane z segmentem premium. Jeśli chcemy, aby żywieniowe ekotrendy na stałe zakorzeniły się w polskim społeczeństwie, to odpowiedzialność za implementację zrównoważonej produkcji, współpracę z lokalnymi dostawcami, usprawnienia w łańcuchu dostaw czy metodach pakowania musi znaleźć się po stronie producentów.

Osoby, które pragną w naturalny sposób wzmacniać swój układ odpornościowy, powinny zwrócić uwagę na pożywienie bogate w składniki takie, jak beta-glukany i mannany, których pozytywny wpływ na naturalną odporność organizmu został potwierdzony badaniami. Składniki te występują przede wszystkim w drożdżach, grzybach oraz niektórych zbożach. W sytuacji, gdy trudno zapewnić właściwą ich podaż w codziennej diecie, warto rozważyć zewnętrzną suplementację tych składników. Linia suplementów diety PostVital oparta jest na wyjątkowych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i jego zdolność do skutecznego zwalczania patogenów. Szczep Yarrowia lipolytica, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit – mówi dr n. med. Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań w dziale R&D w onesano.




Sezon jesienny to doskonały moment na wzbogacenie diety o pyszne i wartościowe składniki roślinne i naprawdę warto wykorzystać czas, gdy wiele krajowych warzyw i owoców jest łatwo dostępnych, oferując nam bogactwo smaków i wartości odżywczych. Do codziennego menu warto włączyć dynie, buraki, szpinak czy fasolkę szparagową. Nie należy również zapominać o brukselce, która stanowi prawdziwe źródło witaminy K, kapuście dostarczającej witaminę C oraz A, kalafiorze bogatym w szereg składników odżywczych oraz witaminy z grupy B czy cukinii, zawierającej witaminę A, C oraz magnez.

Witamina C, zawarta między innymi w papryce, natce pietruszki, jabłkach, granatach, brzoskwiniach czy czarnej porzeczce, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i przyspiesza regenerację po przebytych chorobach. Cynk, który znajdziemy w pieczarkach, czerwonej kapuście czy pestkach dyni, również odgrywa kluczową rolę w procesach obronnych organizmu. Aby w pełni korzystać z dobroci jesiennych plonów, warto dbać o różnorodność w diecie i kombinować z różnymi sposobami ich przyrządzania – od sałatek, przez zupy, po pieczone desery. Jesień to również sezon grzybowy.

Grzyby, jak borowiki czy pieczarki, są doskonałym źródłem białka, witaminy D, błonnika i wielu minerałów. Należy jednak pamiętać, żeby jeść je z umiarem ze względu na możliwość kumulowania w ich tkankach niektórych metali ciężkich. W dostępnych na rynku, popularnych i znanych grzybach zawartość metali ciężkich – ołowiu i kadmu – nie przekracza przyjętych norm, więc ich spożycie nie niesie za sobą istotnego ryzyka dla zdrowia konsumenta, o ile oczywiście nie spożywamy ich w nadmiernych ilościach.

***
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bioestrów i unikalnego postbiotyku oraz funkcjonalnych dodatków do żywności zorientowanych na rynek spożywczy. Firma produkuje również suplementy diety dla zwierząt towarzyszących oraz posiada dedykowaną ofertę produktową dla rolnictwa. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Chorzowie.

1 marca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Serce na Wadze – jak nadmierne kilogramy wpływają na ten najważniejszy organ ?

Dlaczego otyłość jest zagrożeniem dla serca, jakie mechanizmy prowadzą do poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz dlaczego utrzymanie prawidłowej wagi ciała…
CZYTAJ

Nawet 3 miliony ludzi w Polsce cierpi z powodu chorób rzadkich

Mgr inż. Elżbieta Wątor, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, bada molekularne…
CZYTAJ

Kosmetyczny rekonstruktor skóry. Jak działa kolagen?

Kolagen to kluczowe białko strukturalne naszej skóry. Odpowiada za jej jędrność, elastyczność, wytrzymałość oraz nawilżenie. Dzięki swoim bezcennym właściwościom, kolagen…
CZYTAJ

Ekspert: są tylko dwa przeciwskazania do znieczulenia porodowego

Czy znieczulenie porodowe powinno być domyślnie dostępne dla pacjentek? – Jestem wielkim zwolennikiem tego pomysłu. Są tylko dwa przeciwskazania do…
CZYTAJ

2 przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem pełnoziarnistej kaszki dla dzieci –spróbuj daktylowych kulek mocy lub bananowych muffinek z kaszką jaglaną

Zdrowe przekąski to ważny element w diecie dzieci, które potrzebują dużo energii i składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.…
CZYTAJ

Oddech dla Zdrowia. Jak fizjoterapia pomaga zwalczać choroby układu oddechowego?

Szacuje się, że choroby układu oddechowego są przyczyną nawet 1/6 wszystkich zgonów na świecie. Eksperci alarmują, iż zapadalność i umieralność…
CZYTAJ

Perfumy męskie na prezent – jakie wybrać?

Perfumy to znakomity prezent dla mężczyzn, niezależnie od okazji związanej z wręczeniem podarunku. Problem pojawia się jednak zawsze w momencie…
CZYTAJ

Ratunek dla pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Kardioneuroablacja alternatywą dla wszczepienia stymulatora serca

Kardioneuroablacja nerwu błędnego tzw. „odnerwianie” serca jest jedną z metod leczenia zaburzeń rytmu serca, a zarazem alternatywą dla wszczepienia stymulatora…
CZYTAJ

HARIBO z konkursem wspieranym przez sztuczną inteligencję

Marka popularnych, produkowanych od ponad 100 lat, żelek zorganizowała konkurs konsumencki #GDZIEZHARIBO, w którym wykorzystuje przełomową technologię AI. Nad wodospad?…
CZYTAJ

Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) ogłasza 2023 rok najcieplejszym w historii pomiarów

Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) ogłosiła, że rok 2023 został uznany za najcieplejszy w historii pomiarów, ze średnią temperaturą globalną przewyższającą…
CZYTAJ

Leki przeciwcukrzycowe przełomem w leczeniu otyłości. Ich skuteczność jest porównywalna z operacjami bariatrycznymi

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 2 miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu nadwagi, z czego ponad 650…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Na czym polega leczenie zębów pod mikroskopem?

Piękny uśmiech i zdrowe zęby bez ubytków, są niezwykle ważne nie tylko w kontekście estetyki, ale przede wszystkim zdrowia, komfortu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

1 marca obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Serce na Wadze – jak nadmierne kilogramy wpływają na ten najważniejszy organ ?

Dlaczego otyłość jest zagrożeniem dla serca, jakie mechanizmy prowadzą do poważnych schorzeń…
CZYTAJ

Nawet 3 miliony ludzi w Polsce cierpi z powodu chorób rzadkich

Mgr inż. Elżbieta Wątor, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Oddech dla Zdrowia. Jak fizjoterapia pomaga zwalczać choroby układu oddechowego?

Szacuje się, że choroby układu oddechowego są przyczyną nawet 1/6 wszystkich zgonów…
CZYTAJ

Ratunek dla pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Kardioneuroablacja alternatywą dla wszczepienia stymulatora serca

Kardioneuroablacja nerwu błędnego tzw. „odnerwianie” serca jest jedną z metod leczenia zaburzeń…
CZYTAJ

Leki przeciwcukrzycowe przełomem w leczeniu otyłości. Ich skuteczność jest porównywalna z operacjami bariatrycznymi

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ponad 2 miliardy ludzi na świecie…
CZYTAJ