Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna



Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego, aby jeść lepiej, świadomiej i przede wszystkim zdrowiej. Jednocześnie rośnie rola żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety, które uzupełniają codzienne dietę, ale także skutecznie odpowiadają na wiele różnych potrzeb żywieniowych.

Rosnące ceny produktów, inflacja oraz niepewna sytuacja geopolityczna za granicami kraju mają wpływ na codzienne decyzje zakupowe Polaków. Dietetycy mają świadomość, że wiele produktów z kategorii BIO może być zwyczajnie zbyt drogich dla konsumentów. Wyzwaniem jest poszukiwanie wartościowych zamienników dla tzw. superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności, będącej naturalnym źródłem cennych dla zdrowia i różnorodnych składników odżywczych. Rosnącą popularność zdobywa też dieta roślinna.

Wegetarianizm od dawna przestał być modowym trendem dla wąskiej grupy proekologicznych i prozwierzęcych aktywistów, a na wybór tego stylu odżywiania ma wpływ wiele praktycznych czynników. Jednym z nich jest fakt, że coraz więcej znanych marek wprowadza wege produkty do swojego portfolio, a smak, jakość i cena mięsnych zamienników na sklepowych półkach zdecydowanie się poprawiła.

Trudno też nie zgodzić się z tym, że ekologiczne produkty i żywność sygnowana etykietami „BIO” wciąż jeszcze bywają utożsamiane z segmentem premium. Jeśli chcemy, aby żywieniowe ekotrendy na stałe zakorzeniły się w polskim społeczeństwie, to odpowiedzialność za implementację zrównoważonej produkcji, współpracę z lokalnymi dostawcami, usprawnienia w łańcuchu dostaw czy metodach pakowania musi znaleźć się po stronie producentów.

Osoby, które pragną w naturalny sposób wzmacniać swój układ odpornościowy, powinny zwrócić uwagę na pożywienie bogate w składniki takie, jak beta-glukany i mannany, których pozytywny wpływ na naturalną odporność organizmu został potwierdzony badaniami. Składniki te występują przede wszystkim w drożdżach, grzybach oraz niektórych zbożach. W sytuacji, gdy trudno zapewnić właściwą ich podaż w codziennej diecie, warto rozważyć zewnętrzną suplementację tych składników. Linia suplementów diety PostVital oparta jest na wyjątkowych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i jego zdolność do skutecznego zwalczania patogenów. Szczep Yarrowia lipolytica, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit – mówi dr n. med. Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań w dziale R&D w onesano.




Sezon jesienny to doskonały moment na wzbogacenie diety o pyszne i wartościowe składniki roślinne i naprawdę warto wykorzystać czas, gdy wiele krajowych warzyw i owoców jest łatwo dostępnych, oferując nam bogactwo smaków i wartości odżywczych. Do codziennego menu warto włączyć dynie, buraki, szpinak czy fasolkę szparagową. Nie należy również zapominać o brukselce, która stanowi prawdziwe źródło witaminy K, kapuście dostarczającej witaminę C oraz A, kalafiorze bogatym w szereg składników odżywczych oraz witaminy z grupy B czy cukinii, zawierającej witaminę A, C oraz magnez.

Witamina C, zawarta między innymi w papryce, natce pietruszki, jabłkach, granatach, brzoskwiniach czy czarnej porzeczce, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i przyspiesza regenerację po przebytych chorobach. Cynk, który znajdziemy w pieczarkach, czerwonej kapuście czy pestkach dyni, również odgrywa kluczową rolę w procesach obronnych organizmu. Aby w pełni korzystać z dobroci jesiennych plonów, warto dbać o różnorodność w diecie i kombinować z różnymi sposobami ich przyrządzania – od sałatek, przez zupy, po pieczone desery. Jesień to również sezon grzybowy.

Grzyby, jak borowiki czy pieczarki, są doskonałym źródłem białka, witaminy D, błonnika i wielu minerałów. Należy jednak pamiętać, żeby jeść je z umiarem ze względu na możliwość kumulowania w ich tkankach niektórych metali ciężkich. W dostępnych na rynku, popularnych i znanych grzybach zawartość metali ciężkich – ołowiu i kadmu – nie przekracza przyjętych norm, więc ich spożycie nie niesie za sobą istotnego ryzyka dla zdrowia konsumenta, o ile oczywiście nie spożywamy ich w nadmiernych ilościach.

***
Onesano jest firmą biotechnologiczną, zaawansowanym i innowacyjnym producentem naturalnych suplementów diety. Sercem onesano są zakłady produkcyjne zlokalizowane w Czechowicach-Dziedzicach, posiadające własne laboratorium oraz wykwalifikowaną kadrę specjalistów. To dzięki nim onesano może szczycić się autorskimi recepturami, opatentowanymi składami i innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Produkcja jest realizowana w oparciu o najwyższe standardy, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Bazę linii produkcyjnych stanowi EstroVita – w 100% roślinny suplement diety zawierający kwasy omega 3,6,9, pozyskany z mieszaniny co najmniej czterech olejów, wzbogacony o naturalne witaminy oraz PostVital, suplementy diety zawierające unikalny postbiotyk drożdży Yarrowia lipolytica wpisany na listę Novel Food. Onesano jest firmą z polskim kapitałem, prowadzącą produkcję w naszym kraju i w pełni kontrolującą cały proces produkcyjny. Głównym obszarem działalności jest produkcja naturalnych suplementów diety w postaci bioestrów i unikalnego postbiotyku oraz funkcjonalnych dodatków do żywności zorientowanych na rynek spożywczy. Firma produkuje również suplementy diety dla zwierząt towarzyszących oraz posiada dedykowaną ofertę produktową dla rolnictwa. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Chorzowie.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ