Rola białka w zrównoważonej diecie



Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny składnik odżywczy odgrywa więc kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Nie tylko reguluje przemianę materii, ale też pomaga w naprawie tkanek. Ponadto, pozwala zachować właściwe pH płynów ustrojowych, wzmacnia odporność oraz przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej.

Jak wskazują naukowcy w badaniach, białko powinno być stałym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Głównym jego źródłem są m.in. sery, ryby, mięso, orzechy, jaja czy nasiona roślin strączkowych. Doskonałym uzupełnieniem niedoborów białka mogą być suplementy diety i odżywki. Największe zapotrzebowanie na białko wykazują sportowcy oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ten składnik odżywczy jest jednak niezbędny w diecie każdego człowieka.

Wykazali to m.in. naukowcy z Uniwersytetu w Sydney w 2015 roku. Przeprowadzili oni wnikliwą analizę sposobu odżywiania się ponad 9 tys. mieszkańców Australii w przeciągu 12 miesięcy. Na jej podstawie postawili hipotezę określaną mianem dźwigni białkowej. W wyniku przeprowadzonego badania okazało się, że zbyt mała ilość białka w diecie prowadzi do spożywania nadmiernych ilości węglowodanów i tłuszczu, które mają zaspokoić braki kalorii.

To jednak może skutkować w dłuższej perspektywie otyłością i złym samopoczuciem. Według badania osoby przyjmowały średnio prawie 19% kalorii w postaci białka. Dla porównania aż 43% stanowiły węglowodany, a 30% tłuszcze. W wyniku analizy naukowców z Australii okazało się, że regularne spożywanie produktów spożywczych zawierających białko, zwłaszcza na śniadanie, powodowało, że zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia było mniejsze. Co ciekawe, wyniki badania potwierdziła także praca naukowa opublikowana we wrześniu 2023 roku w czasopiśmie „Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences”. Również zwrócono uwagę na ten sam mechanizm, polegający na zastępowaniu braków białka dużymi ilościami węglowodanów i tłuszczu.

O tym, że warto włączyć białko na stałe do zdrowej i zbilansowanej diety przekonuje także badanie opublikowane w czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition”. Wynika z niego, że osoby spożywające optymalną ilość tego makroelementu, miały mniej tkanki tłuszczowej od konsumentów w mniejszym stopniu dbających o dietę. Zalet związanych z włączaniem białka do codziennego menu jest jednak dużo więcej. To podstawowy składnik budulcowy tkanek, mięśni, skóry czy włosów, mający także właściwości naprawcze. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób uprawiających sport oraz aktywnych fizycznie, narażonych na drobne urazy czy kontuzje. Dzięki spożywaniu białka, powrót do zdrowia może nastąpić dużo szybciej.

Ponadto białko jest elementem niezbędnym do wytwarzania hormonów i enzymów. Przekłada się to na właściwą regulację podstawowych procesów w organizmie – od trawienia, przez krążenie krwi, aż po przemiany metaboliczne. Białko ma również zbawienny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Odpowiada ono za produkcję przeciwciał, które pomagają zwalczać wszelkiego rodzaju przeziębienia, choroby i infekcje. Poza tym powoduje, że proces trawienia się wydłuża. A co za tym idzie, można odczuwać sytość przez większą część dnia niż w przypadku, gdy ten element jest dostarczany w zbyt małej ilości. Białko odgrywa również bardzo istotną rolę w rozwoju organizmu, a także w czasie kształtowania się prawidłowego wzrostu u dzieci i młodzieży.

Warto zatem dbać o zbilansowaną dietę na co dzień i spożywać te produkty, które zawierają właściwe ilości białka. Zaliczają się do nich m.in. ryby, twarogi, sery, mięso, soczewica czy owoce morza. Należy także pamiętać, że doskonałym uzupełnieniem niedoborów białka mogą być suplementy diety i odżywki.



– Suplementy diety to zdrowe produkty spożywcze, które zawierają składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego dnia. Jednym z nich jest właśnie białko, występujące w odpowiednich ilościach i proporcjach w naszych odżywkach białkowych. Znacząco wspomagają one regenerację po wysiłku związanym z wyczynowym uprawianiem sportu czy mniej intensywną aktywnością fizyczną. Odżywki białkowe uzupełniają także niedobory, wspierają wzrost i utrzymanie masy mięśniowej oraz są ważnym elementem zrównoważonej diety – komentuje Rafał Zakrzewski, wiceprezes zarządu i Chief Revenue Officer w SFD, liderze e-commerce w branży suplementów diety.

Prawidłowo zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie we właściwym funkcjonowaniu oraz rozwoju organizmu. Jej stałym elementem powinno być także białko, które znajduje się w różnych produktach spożywczych. Warto pamiętać, że człowiek potrzebuje średnio około 0,8 g białka na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie na ten makroelement zależy jednak od wielu czynników i jest większe w przypadku osób intensywnie trenujących oraz wykonujących na co dzień duży wysiłek fizyczny. Ważne, żeby zdrowa dieta była zróżnicowana, a także dopasowana do potrzeb i sposobu funkcjonowania danej osoby. Dzięki temu białko, jako jej integralny element, spełni swoje prozdrowotne funkcje.

***
SFD jest liderem e-commerce w Polsce w kategorii odżywek i suplementów diety. Firma w obecnej formie funkcjonuje od 2010 roku, a od 2011 roku jest notowana na rynku NewConnect. Produkty SFD są dostępne w największych sieciach handlowych, jak Żabka, Lidl, Biedronka oraz Dino. Firma posiada również sto sklepów stacjonarnych pod własną marką oraz osiem sklepów e-commerce. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Opolu.

Wiodącymi markami SFD w kategorii spożywczej są NUTLOVE – przekąski bez dodatku cukru i oleju palmowego, FITKING DELICIOUS – proteinowe przekąski i napoje dla sportowców oraz Kizzers – bezcukrowy fit baton, który powstał w kolaboracji z jednym z najbardziej popularnych raperów w Polsce, KIZO.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ