Trzy odsłony jesiennych śniadań – tak dobrych, że aż chce się wstawać



Jesienna aura nie sprzyja porannym pobudkom? Nic bardziej mylnego. Sezonowa zmiana diety to idealny moment na włączenie do naszego jadłospisu pysznych, obfitych śniadań. Sprawdź, jakie propozycje sprawią, że będziesz budzić się z uśmiechem…

Po kilku miesiącach lekkich śniadań i wieczornych uczt przy grillu czas na sezonową zmianę planu żywienia. W chłodniejsze dni, bez wyrzutów sumienia, możemy sobie pozwolić na większe posiłki o poranku, które zapewnią nam energię do działania na cały dzień. Podstawą jesiennej diety są pełnowartościowe posiłki bogate w witaminy i minerały oraz najwyższej jakości białko.

Poznaj nasze propozycje jesiennych śniadań i sprawdź, który typ jest Ci najbliższy.

Ostry zawodnik – chłodny poranek daje Ci się we znaki? Najlepszym rozwiązaniem będzie rozgrzewające śniadanie! Jedzenie pikantnych potraw sprawdzi się idealnie na jesienną słotę – nie tylko sprawia, że jest nam cieplej, ale dzięki ostrzejszym smakom w mózgu dochodzi do wydzielania hormonów szczęścia, jak serotonina. Aby rozpocząć dzień pełen werwy postaw na Śniadaniowe Kiełbaski Pikantne lub Serowe z jalapeno od Doliny Dobra. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do pieczonej, faszerowanej papryki lub w towarzystwie jajecznicy.

Entuzjasta klasyki – cenisz sobie ponad wszystko tradycyjne smaki? Tej jesieni nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Ulubiony tost, kubek gorącego napoju i klasyczne Śląskie lub Białe Kiełbaski Śniadaniowe od Doliny Dobra to gwarancja pysznego, pożywnego śniadania z najwyższej jakości mięsa.

Smakowity kąsek – wstajesz rano i czujesz, że to będzie długi dzień? Nie ma to jak pozytywne nastrojenie się już w porze śniadania. Tzw. comfort food to rodzaj jedzenia, który wywołuje dobre samopoczucie i przywodzi na myśl miłe wspomnienia. W okresie jesieni szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu takie produkty, jak aromatyczne kiełbaski, jajka przyrządzane w ulubiony sposób i sezonowe warzywa. Czy możesz wyobrazić sobie lepsze rozpoczęcie dnia niż chrupiące grzanki i zrumienione Kiełbaski Śniadaniowe z serem cheddar od Doliny Dobra w towarzystwie ulubionych dodatków na Twoim talerzu?



Dodatki? Naturalne!

W sezonie jesiennym warto pamiętać także o dodawaniu do posiłków warzyw i owoców, które dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. Te są natomiast kluczowe w dbaniu o nasz organizm, a co za tym idzie – w utrzymaniu poprawnej odporności. Bez względu na porę roku zawsze warto sięgać po sezonowe warzywa.

W jesiennym menu specjalne miejsce zajmuje dynia, która jest bogata w liczne minerały oraz witaminy C, A i E. Idealnie sprawdzi się na późne śniadanie lub lunch w formie rozgrzewającego kremu dyniowego z dodatkiem przypieczonych Pikantnych Kiełbasek Śniadaniowych od Doliny Dobra. Kolejnym warzywem, którego nie może zabraknąć na jesiennym stole jest pyszny, choć niskokaloryczny bakłażan, który po pokrojeniu w plastry możemy wykorzystać do zapieczenia z Kiełbaskami Śniadaniowymi z serem cheddar od Doliny Dobra oraz ulubionymi ziołami. Aromatyczne roladki pokochają zarówno młodsi, jak i starsi członkowie rodziny.

Na jesiennych talerzach zwolenników tradycyjnych smaków, którzy dbają o swoją odporność nie może też zabraknąć buraczków. Genialnym rozwiązaniem, aby dołączyć to wartościowe warzywo do naszej porannej rutyny jest przygotowanie pasty z pieczonych buraków. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie pełnoziarnistego chleba oraz Białych Kiełbasek Śniadaniowych od Doliny Dobra.

Dobry wybór z Doliną Dobra

Dolina Dobra to marka, która powstała z potrzeby podkreślenia tego, co jest dla konsumentów ważne: pochodzenia z Przechlewa na Pomorzu oraz jakości i smaku produktów. Każdy produkt z portfolio marki to gwarancja wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz naturalnych przypraw i ekstraktów warzywno-owocowych. Żaden z wyrobów producenta nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Marka z Przechlewa prowadzi swoją produkcję w modelu „od pola do stołu”, opartym na własnych polach uprawnych, paszach i zakładach przetwórczych, dzięki czemu ma pewność, że każdy ze składników jest w pełni naturalny oraz najwyższej jakości.

O nas

Dolina Dobra to nowa nazwa marki Goodvalley, która powstała z potrzeby podkreślenia tego co jest dla konsumentów ważne: pochodzenia z Przechlewa na Pomorzu oraz jakości i smaku produktów. Dolina Dobra bazuje na wieloletnim doświadczeniu marki Goodvalley. Wszystkie nasze wyroby powstają w harmonii z naturą, zgodnie z najlepszymi praktykami rolniczymi oraz dobrego chowu.

Nasze pierwsze gospodarstwa zostały założone w Polsce w roku 1994 specjalizując się w produkcji wieprzowiny. Prowadzimy działalność w oparciu o własne pola uprawne, pasze i zakłady przetwórcze.

Dolina Dobra może pochwalić się tylko polską hodowlą i wyrobami pochodzącymi tylko z polskiego mięsa. W swoich produktach nie stosuje konserwantów i wzmacniaczy smaku. A opakowania produktów pochodzą z recyklingu.

W Dolinie Dobra szczególną uwagę przywiązujemy również do zagadnień związanych z ochroną klimatu i odpowiedzialnego korzystania z zasobów środowiska. Na każdym etapie swojej działalności ograniczamy emisję gazów cieplarnianych. Ponadto produkujemy zieloną energię we własnych ośmiu biogazowniach.

Jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne społecznie, jesteśmy aktywnym partnerem lokalnych społeczności i blisko z nimi współpracujemy. Wspieramy również polską edukację, współpracujemy z 4 wyższymi uczelniami rolniczymi, z kilkoma szkołami średnimi, a także z organizacjami pozarządowymi.

Marka Dolina Dobra stanowi synonim nowoczesnego polskiego rolnictwa dostarczającego naturalnych produktów najwyższej jakości. Wyznaczając trendy w wyrobach spożywczych, hodowli, uprawie roślin i produkcji energii odnawialnej tworzy ponad 1300 miejsc pracy, operując na areale przekraczającym 13 tysięcy hektarów.

Nasze gospodarstwa są pionierami technologii spożywczych, rolniczych i pro-środowiskowych.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ