Przepis na rozgrzewającą zupę kurkową



Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni. Marcin Sikora, kucharz z Winiarni Zamojskiej, zachęca do przygotowania wyjątkowo smacznej potrawy z jesiennych darów natury: zupy kurkowej na wywarze z kaczki z winem agrestowym. Te trzy harmonijnie dobrane smaki zachwycą Waszych gości.

Już czas na kurkowe przysmaki

– Masz ochotę na spacer po lesie? Nie zapomnij zabrać ze sobą kosza na grzyby. Teraz właśnie znajdziesz piękne, złote kurki o niezwykle delikatnym słodkawym zapachu. Kurki można podawać z różnymi potrawami lub jako samodzielne danie z grzybów. Ja wam dziś polecam przepis na sezonową zupę na wywarze z kaczki, którą koniecznie musicie pzygotować tej jesieni – mówi Maciej Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej.

Przygotowanie zupy kurkowej nie zajmuje dużo czasu. W zaledwie godzinę przyrządzisz ten letnio – jesienny przysmak dla siebie i bliskich osób. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i sycąca, dlatego dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe.

Kurki z agrestem zaskoczą smakiem

Delikatny smak kurek można lekko podkręcić smakiem agrestu, wtedy nasze podniebienia wciąż będą chciały wracać do tego niezapomnianego smaku. Jaki trunek najlepiej podać do takiego obiadu? Marcin Sikora kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada:

– Do zupy kurkowej użyłem Wina Agrestowego od Winiarni Zamojskiej. Lekko cierpki smak agrestu podkręci doznania w zupie kurkowej. Po obiedzie polecam kontynuować rozkoszowanie się agrestowym trunkiem – dodaje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.




Zupa kurkowa na wywarze z kaczki z winem agrestowym

Czas przygotowania: około 60 minut plus czas gotowania wywaru
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, noże, deska do krojenia, patelnia, łazi, sitko
Pasujące wino: Lekki Agrest

Składniki
udka z kaczki 2 szt.
marchewka krojona w kostkę 150 g
pietruszka krojona w kostkę 100 g
seler krojony w kostkę 100 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
goździki 3 szt.
kurki świeże 300 g
wino Lekki Agrest 300 ml
śmietana 18% 4 łyżki
śmietanka 30% 500 ml
natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
koperek posiekany 2 łyżki
czosnek siekany 3 ząbki
cebula kostka 200 g
ziemniaki młode, kostka 200 g
lubczyk suszony 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
jabłko 1 szt.
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
pomidor 1 szt.

Sposób wykonania:

1. udka z kaczki upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
2. upieczone udka przełożyć do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, lubczyk suszony, pomidora, jabłko i zalać około 4 litrami wody i gotować wywar przez około 2 godziny
3. gotowy wywar przecedzić, a z udek oddzielić mięso, które można podać w zupie
4. cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na maśle, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki oraz cukier i chwilę karmelizować
5. następnie dodać oczyszczone kurki i chwilkę przesmażyć
6. całość zalać winem agrestowym i gotować około 2 minuty, następnie dodać bulion i śmietankę 30% – gotować aż warzywa będą miękkie
7. kwaśną śmietanę połączyć w misce z mąka, dobrze utrzeć, dodać gorącego wywaru, wymieszać i wlać do zupy, całość zagotować
8. zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać natkę i koperek

———————————————

Ambra to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ