Przepis na rozgrzewającą zupę kurkową



Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni. Marcin Sikora, kucharz z Winiarni Zamojskiej, zachęca do przygotowania wyjątkowo smacznej potrawy z jesiennych darów natury: zupy kurkowej na wywarze z kaczki z winem agrestowym. Te trzy harmonijnie dobrane smaki zachwycą Waszych gości.

Już czas na kurkowe przysmaki

– Masz ochotę na spacer po lesie? Nie zapomnij zabrać ze sobą kosza na grzyby. Teraz właśnie znajdziesz piękne, złote kurki o niezwykle delikatnym słodkawym zapachu. Kurki można podawać z różnymi potrawami lub jako samodzielne danie z grzybów. Ja wam dziś polecam przepis na sezonową zupę na wywarze z kaczki, którą koniecznie musicie pzygotować tej jesieni – mówi Maciej Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej.

Przygotowanie zupy kurkowej nie zajmuje dużo czasu. W zaledwie godzinę przyrządzisz ten letnio – jesienny przysmak dla siebie i bliskich osób. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i sycąca, dlatego dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe.

Kurki z agrestem zaskoczą smakiem

Delikatny smak kurek można lekko podkręcić smakiem agrestu, wtedy nasze podniebienia wciąż będą chciały wracać do tego niezapomnianego smaku. Jaki trunek najlepiej podać do takiego obiadu? Marcin Sikora kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada:

– Do zupy kurkowej użyłem Wina Agrestowego od Winiarni Zamojskiej. Lekko cierpki smak agrestu podkręci doznania w zupie kurkowej. Po obiedzie polecam kontynuować rozkoszowanie się agrestowym trunkiem – dodaje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.




Zupa kurkowa na wywarze z kaczki z winem agrestowym

Czas przygotowania: około 60 minut plus czas gotowania wywaru
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, noże, deska do krojenia, patelnia, łazi, sitko
Pasujące wino: Lekki Agrest

Składniki
udka z kaczki 2 szt.
marchewka krojona w kostkę 150 g
pietruszka krojona w kostkę 100 g
seler krojony w kostkę 100 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
goździki 3 szt.
kurki świeże 300 g
wino Lekki Agrest 300 ml
śmietana 18% 4 łyżki
śmietanka 30% 500 ml
natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
koperek posiekany 2 łyżki
czosnek siekany 3 ząbki
cebula kostka 200 g
ziemniaki młode, kostka 200 g
lubczyk suszony 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
jabłko 1 szt.
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
pomidor 1 szt.

Sposób wykonania:

1. udka z kaczki upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
2. upieczone udka przełożyć do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, lubczyk suszony, pomidora, jabłko i zalać około 4 litrami wody i gotować wywar przez około 2 godziny
3. gotowy wywar przecedzić, a z udek oddzielić mięso, które można podać w zupie
4. cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na maśle, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki oraz cukier i chwilę karmelizować
5. następnie dodać oczyszczone kurki i chwilkę przesmażyć
6. całość zalać winem agrestowym i gotować około 2 minuty, następnie dodać bulion i śmietankę 30% – gotować aż warzywa będą miękkie
7. kwaśną śmietanę połączyć w misce z mąka, dobrze utrzeć, dodać gorącego wywaru, wymieszać i wlać do zupy, całość zagotować
8. zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać natkę i koperek

———————————————

Ambra to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ