Przepis na rozgrzewającą zupę kurkową



Delikatny i słodki zapach kurek to zapowiedź nadchodzącej polskiej jesieni. Marcin Sikora, kucharz z Winiarni Zamojskiej, zachęca do przygotowania wyjątkowo smacznej potrawy z jesiennych darów natury: zupy kurkowej na wywarze z kaczki z winem agrestowym. Te trzy harmonijnie dobrane smaki zachwycą Waszych gości.

Już czas na kurkowe przysmaki

– Masz ochotę na spacer po lesie? Nie zapomnij zabrać ze sobą kosza na grzyby. Teraz właśnie znajdziesz piękne, złote kurki o niezwykle delikatnym słodkawym zapachu. Kurki można podawać z różnymi potrawami lub jako samodzielne danie z grzybów. Ja wam dziś polecam przepis na sezonową zupę na wywarze z kaczki, którą koniecznie musicie pzygotować tej jesieni – mówi Maciej Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej.

Przygotowanie zupy kurkowej nie zajmuje dużo czasu. W zaledwie godzinę przyrządzisz ten letnio – jesienny przysmak dla siebie i bliskich osób. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i sycąca, dlatego dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe.

Kurki z agrestem zaskoczą smakiem

Delikatny smak kurek można lekko podkręcić smakiem agrestu, wtedy nasze podniebienia wciąż będą chciały wracać do tego niezapomnianego smaku. Jaki trunek najlepiej podać do takiego obiadu? Marcin Sikora kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada:

– Do zupy kurkowej użyłem Wina Agrestowego od Winiarni Zamojskiej. Lekko cierpki smak agrestu podkręci doznania w zupie kurkowej. Po obiedzie polecam kontynuować rozkoszowanie się agrestowym trunkiem – dodaje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.




Zupa kurkowa na wywarze z kaczki z winem agrestowym

Czas przygotowania: około 60 minut plus czas gotowania wywaru
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, garnki, noże, deska do krojenia, patelnia, łazi, sitko
Pasujące wino: Lekki Agrest

Składniki
udka z kaczki 2 szt.
marchewka krojona w kostkę 150 g
pietruszka krojona w kostkę 100 g
seler krojony w kostkę 100 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
goździki 3 szt.
kurki świeże 300 g
wino Lekki Agrest 300 ml
śmietana 18% 4 łyżki
śmietanka 30% 500 ml
natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
koperek posiekany 2 łyżki
czosnek siekany 3 ząbki
cebula kostka 200 g
ziemniaki młode, kostka 200 g
lubczyk suszony 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
jabłko 1 szt.
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
pomidor 1 szt.

Sposób wykonania:

1. udka z kaczki upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut
2. upieczone udka przełożyć do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, lubczyk suszony, pomidora, jabłko i zalać około 4 litrami wody i gotować wywar przez około 2 godziny
3. gotowy wywar przecedzić, a z udek oddzielić mięso, które można podać w zupie
4. cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na maśle, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki oraz cukier i chwilę karmelizować
5. następnie dodać oczyszczone kurki i chwilkę przesmażyć
6. całość zalać winem agrestowym i gotować około 2 minuty, następnie dodać bulion i śmietankę 30% – gotować aż warzywa będą miękkie
7. kwaśną śmietanę połączyć w misce z mąka, dobrze utrzeć, dodać gorącego wywaru, wymieszać i wlać do zupy, całość zagotować
8. zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać natkę i koperek

———————————————

Ambra to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ