Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na jesienny koktajl z cytryną i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów



Jesienny koktajl na odporność i dla zdrowych zębów to świetny sposób na zadbanie o swoje zdrowie w chłodniejsze dni. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni. Oto, co potrzebujemy do jego przygotowania:

Składniki:

– 1 duże jabłko
– 1 marchewka
– 1 cytryna
– 1 łyżeczka miodu
– 1 cm kawałek świeżego imbiru
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub sojowego)
– 1 szczypta cynamonu
– 1 szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:
Jabłko i marchewkę dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Obieramy imbir i kroimy go drobno. Wrzucamy wszystko do blendera i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, miód, mleko roślinne, cynamon i kurkumę. Miksujemy wszystko na gładką masę. Przelewamy koktajl do szklanki i delektujemy się jego smakiem.

Warto wiedzieć: Wybrane składniki koktajlu komponują się nie tylko w smaczny, ale także zdrowy, funkcjonalny napój pełen wartości odżywczych

– Jabłko –
zawiera pektynę, która pomaga oczyszczać zęby z resztek jedzenia i bakterii. Jabłko jest też źródłem witaminy C, która wzmacnia dziąsła i zapobiega krwawieniu.

– Marchewka –
dostarcza beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, niezbędnej dla zdrowia błon śluzowych jamy ustnej. Marchewka ma też działanie ścierne, które usuwa osad i plamy z zębów.

– Cytryna – ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i zapalenie dziąseł. Cytryna jest też bogata w witaminę C, która wspiera odporność i gojenie się ran w jamie ustnej.

– Imbir – ma działanie rozgrzewające, pobudzające i przeciwwirusowe, które pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Imbir zawiera też związki, które hamują aktywność enzymów niszczących szkliwo zębów.

– Miód – ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i łagodzące, które pomagają leczyć podrażnienia i owrzodzenia w jamie ustnej. Miód jest też źródłem łatwo przyswajalnej energii i składników odżywczych.



Koktajl najlepiej pić rano na czczo lub między posiłkami. Chcąc chronić zęby przed kwasowym działaniem cytryny i miodu, można pić koktajl przez słomkę, aby ograniczyć kontakt płynu ze szkliwem. Ważne jest, aby nie myć zębów bezpośrednio po piciu koktajlu, ponieważ kwasowość zawartych w napoju składników może osłabić szkliwo i spowodować nadwrażliwość. Aby dodatkowo chronić zęby przed kwasowym działaniem tych składników, warto po wypiciu koktajlu przepłukać usta wodą lub napić się herbaty zielonej. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Świeże koktajle są niskokaloryczne i sycące. Zamiast sięgać po słodkie napoje gazowane czy sok z kartonu, lepiej wybrać koktajl z naturalnych składników, który dostarczy nam witamin bez zbędnych kalorii. Smaczne i kolorowe koktajle mogą poprawić nasz nastrój i apetyt. Jesienią często czujemy się przygnębieni i zmęczeni z powodu braku słońca i krótszych dni. Koktajl z owoców i warzyw może być świetnym sposobem na dobry dzień i dodanie sobie energii. Możemy eksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony koktajl. Jesienne koktajle mają wiele zalet dla naszego zdrowia i samopoczucia. Warto więc wprowadzić je do naszej codziennej diety i cieszyć się ich smakiem i aromatem.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ