Korzystaj z uroków pięknej jesieni. Inspiracje na domowe dania typu street food, które zjesz w plenerze



Nadeszła piękna, złota jesień. To idealna okazja do wykorzystania jeszcze ciepłych dni oraz spędzenia czasu z najbliższymi na świeżym powietrzu. Czego nie może zabraknąć na plenerowym spotkaniu? Dobrego jedzenia! Z pomocą przychodzą nasze inspiracje na domowe dania typu street food, którymi podzielisz się z bliskimi oraz przyjaciółmi na pikniku, garden party czy posiadówce na tarasie. Zobacz, jakie potrawy przygotować i ciesz się wyjątkowo smacznymi chwilami, celebrując piękną jesień. Zapraszamy!

Piknikowa uczta dobra dla samopoczucia i podniebienia!

Chcesz w pełni wykorzystać ciepło i piękno polskiej jesieni? Poszukaj ciekawych miejsc w okolicy i wyrusz na piknik, który jest idealną formą spędzenia czasu na świeżym powietrzu. O czym musisz pamiętać, gdy planujesz wyjście? Pierwszym punktem na liście zadań jest znalezienie przyjemnej okolicy na piknikowanie. Doskonale sprawdzą się miejskie parki, które z pewnością podbiją serca zwolenników biesiadowania pod chmurką. Zaproś znajomych na wspólne wyjście, zapakuj koc oraz gry i w drogę!

Zaraz, zaraz, chyba zapomnieliśmy o bardzo ważnej rzeczy… Nie możesz wyjść z domu bez wyśmienitych dań typu street food, które przygotujesz według naszych przepisów i zapakujesz ze sobą na wynos. Co powiesz na pełne smaku wrapy z kurczakiem i warzywami? Gwarantujemy, że to wyjątkowo apetyczne i błyskawiczne danie. Przyrządzisz je w jedyne 25 minut! Jeśli jednak masz do zagospodarowania nieco więcej czasu, to wymień tortillę na chrupiącą bułkę i zrób nasze popisowe danie kuchni street food, czyli klasyczne burgery wołowe. Ciesz się ich smakiem w towarzystwie bliskich osób i pięknej przyrody!

Wrapy z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 300 g piersi z kurczaka
• 1 opakowanie Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
• 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
• 4 placki tortilli
• 100 g sera gruyer
• 200 ml mleka
• 1 awokado
• 200 g marynowanej papryki bez skóry
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 listki sałaty rzymskiej
• 200 g ogórków konserwowych

Sposób przygotowania:

1. Pokrój w plasterki paprykę, ogórki oraz awokado, a ser zetrzyj na tarce. Umyj liście sałaty i dokładnie je wysusz.
2. Pokrój pierś z kurczaka na cienkie płaty, a następnie dopraw je szczyptą Przyprawy do kurczaka Knorr. Później usmaż mięso na rozgrzanej patelni i odłóż na bok.

3. Wlej mleko na tę samą patelnię, dodaj Fix Knorr i zagotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Gdy na patelni powstanie sos, dodaj do niego starty ser żółty i gotuj przez minutę.
5. Podgrzewaj tortillę przez pół minuty w mikrofalówce, a następnie posmaruj ją sosem serowym. Do wrapa dodaj liść sałaty, płat czerwonej papryki, plastry awokado, ogórki konserwowe oraz płat kurczaka.
6. Zawiń do środka brzegi placka i zroluj je ściśle. Na koniec ułóż tortille na patelni teflonowej i opiekaj przez chwilę z każdej strony. Serwuj gotowe danie z dodatkowym sosem serowym.

Smacznego!

Klasyczny burger wołowy

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
• 700 g chudej części wołowiny (udziec lub rostbef)
• 100 g wołowego łoju (lub tłustej wołowiny do zmieszania z chudą)
• 6 łyżek Sosu Hellmann’s Chunky Burger
• 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
• 6 bułek do burgerów z sezamem
• 6 plastrów sera żółtego cheddar
• 12 plastrów boczku wędzonego
• 6 listków sałaty lodowej
• 2 pomidory
• 6 korniszonów
• 1 cebula

Sposób przygotowania:

1. Zmiel wołowinę razem z łojem na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.
2. Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
3. Burgery wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
4. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.
5. W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann’s. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
6. Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.



Zaaranżuj swój ogródek!

Nie masz ochoty na wyjście na piknik lub garden party u znajomych? Mamy na to sposób! Urokami ciepłych dni i walorami pysznych dań możesz również cieszyć się we własnym ogródku lub na tarasie. Zadbaj o wystrój miejsca, w którym przygotowujesz ucztę. Ozdób je kolorowymi lampkami, zrób własnoręczną girlandę, przynieś lampiony z garażu i rozpocznij garden party.

Jesienne dni są znacznie krótsze od letnich, więc dzięki tym gadżetom nie będziesz narzekać na mrok po zachodzie słońca. Ostatnim elementem, który wprowadzi wszystkich w odpowiedni nastrój, jest playlista zawierająca ulubione piosenki. Gwarantujemy, że w tak zaaranżowanym miejscu street foodowa uczta będzie niezwykle udana. Co na niej zaserwujesz? Polecamy Ci zapoznać się z naszymi inspirującymi przepisami!

Domowy street food, któremu nikt się nie oprze

Zapewne zdarzyło Ci się kiedyś zjeść chłodne ziemniaki. Chyba zgodzisz się z nami, że nie smakowały wtedy najlepiej? Ta doskonała przystawka wypełniona farszem, a zarazem dodatek, zdecydowanie należy do grupy dań, które zachwycają smakiem i chrupkością, gdy serwujemy je na ciepło. Gdy mówimy o street foodzie, to nie możemy pominąć klasycznej wersji przygotowania ziemniaków, czyli frytek. Chrupiące, aromatyczne i bezkonkurencyjne – nic w tym dziwnego, że zyskały popularność na całym świecie.

Sposób ich przygotowania jest niezwykle prosty, dlatego spieszymy z propozycją, która z pewnością urzeknie Twoje kubki smakowe. Co powiesz na pyszne ziemniaki w nowej odsłonie – ziemniaki bolognese. Są doskonałe – chrupkie z zewnątrz, niezwykle miękkie w środku, wypełnione mięsnym farszem z sosem bolognese i zapieczone serem żółtym. Przekąska idealna! Do tego proponujemy warzywne burgery z topinamburu. To pyszna propozycja nie tylko dla wegetarian. Skusisz się?

Ziemniaki Bolognese

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 12 ziemniaków
• 400 g mielonego mięsa mieszanego
• 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese Knorr
• 250 ml wody
• 1 cebula
• 100 g startego żółtego sera
• 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C. Następnie odetnij z każdego wierzch i wydrąż miąższ.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.
3. Fix Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez ok. 10 minut.
4. Wydrążone ziemniaki napełnij mięsem. Wierzch posyp startym serem.
5. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 3 minuty. Zapiekaj je do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe podawaj z sałatą.

Warzywne burgery z topinamburu

Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 400 g topinamburu
• 250 g mrożonych warzyw
• 1 opakowanie Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
• 2 łyżki czarnego sezamu
• 100 g jogurtu
• 100 g twarogu chudego
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
• 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Topinambur umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Mrożone warzywa rozmroź, odciśnij nadmiar wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
2. Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml letniej wody i połącz z wszystkimi warzywami.
3. Formuj małe burgery. Powinno wyjść ok. 16 sztuk. Następnie oprósz je ziarnami sezamu i smaż na patelni nieprzywierającej z olejem po 5 minut z każdej strony.
4. Przygotuj dip ziołowy. Posiekaj szczypiorek. Połącz jogurt z twarożkiem. Dodaj szczypiorek oraz pieprz. Burgery serwuj z razem z ziołowym dipem.

Piknik poza domem czy wieczór w ogrodzie?

Niezależnie od tego, czy planujesz wypad na piknik z przyjaciółmi, czy organizujesz spotkanie w swoim ozdobionym ogrodzie, walory ciepłych dni jesieni oraz zaskakujące smaki street foodu mogą być obecne w każdym z tych scenariuszy. Już teraz wybierz swój ulubiony i celebruj wyjątkowe chwile w towarzystwie pysznego jedzenia oraz swoich bliskich. Smacznego!

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ