Śródziemnomorskie kalmary na ostro – panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD



Aromatyczna kuchnia Morza Śródziemnego zachwyca przede wszystkim wyrazistym smakiem. Opiera się głównie na owocach morza, a jednymi z najpopularniejszych są kalmary. Stanowią one nie tylko bogate źródło wartości odżywczych oraz witamin, ale także zachwycają kubki smakowe swoim delikatnym smakiem. Aby odtworzyć kulinarne wspomnienie znad Morza Śródziemnego w domu, warto wybrać proste w przygotowaniu i wysokiej jakości produkty. Przykładem są panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD, które doskonale smakują w różnych wydaniach – także i na ostro.

Kuchnia śródziemnomorska to doskonałe urozmaicenie codziennych posiłków. Propaguje spożywanie ryb i owoców morza, stanowiących podstawę zdrowej i świadomej diety. Do kuchni z basenu Morza Śródziemnego należą również formowane, panierowane krążki z kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD, które mogą być zarówno smażoną, jak i pieczoną przekąską, wyjątkowym dodatkiem do sałatek, szybkim lunchem czy też daniem obiadowym. Co ciekawe, doskonale sprawdzają się także podane w towarzystwie ostrego sosu. Jak zatem przygotować tego typu danie?




Panierowane krążki kałamarnicy MarNatura na ostro
Składniki:
• 1 opakowanie panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura PESCA NORD
• ostry sos:

czosnek
ostra suszona papryka
majonez
ketchup
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:


1. Przygotowujemy panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD w piekarniku lub smażymy według wskazówek na opakowaniu.
2. Przygotowujemy dip: rozgnieciony w prasce ząbek czosnku dodać do dwóch łyżek majonezu oraz podobnej ilości ketchupu, soku z cytryny, szczypty suszonej papryki, pieprzu oraz soli do smaku. Dobrze wszystko wymieszać.
3. Podajemy na gorąco zaraz po usmażeniu, wraz z dipem, ewentualnie dodatkiem sezonowych warzyw (natka pietruszki, rzodkiewka, świeży ogórek).

Spożywane regularnie morskie przysmaki korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Śródziemnomorska dieta może wspomóc właściwą pracę serca, również nie obciąża nadmiernie wątroby. Kalmary to przysmaki bogate w selen oraz witaminy. Podane jako przekąska, obiad lub kolacja zachwycą gości i domowników, a także przekonają do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Warto także wspomnieć, że kalmary są naturalnym afrodyzjakiem, przez co doskonale wpływają na kondycję fizyczną. Kalmarowe krążki MarNatura od PESCA NORD są świetną opcją na imprezową przekąskę, jak i niecodziennym pomysłem na obiad, a podane z ostrym sosem zachwycą biesiadników.

#kuchniaśródziemnomorska

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ