Piramida żywienia dla zdrowych… zębów



Niemal każdy słyszał o piramidzie zdrowego żywienia, w której na szczycie, czyli wśród tych najmniej korzystnych, są tłuszcze, a u podstawy zdrowej diety (i piramidy) leżą warzywa i owoce. Pomiędzy nimi znajdziemy pieczywo, produkty zbożowe, nabiał i mięso. Mało kto jednak wie, że istnieje piramida żywienia dla zdrowych… zębów, której struktura nieco się od tej ogólnej różni.

Kariogenność oznacza w uproszczeniu sprzyjanie próchnicy, a to ważne, bo nie każda substancja nazywana cukrem ma na nią taki sam wpływ. Wierzchołek „próchnicowej” piramidy budują najbardziej kariogenne produkty spożywcze. U jej podstawy natomiast znajdziemy te, które działają przeciwpróchnicowo. Wewnętrzny poziom piramidy wypełniają produkty kariostatyczne. Sprawdzamy, co warto jeść, by uniknąć próchnicy.

Od tego robi się próchnica

Słodycze, białe pieczywo, miód, kandyzowane owoce, owoce cytrusowe, płatki śniadaniowe i napoje słodzone – czyli wszystkie te produkty, które zawierają łatwo przyswajalne cukry: glukozę, sacharozę, maltozę, laktozę, fruktozę i przetworzoną skrobię. Wśród nich to sacharoza jest uznana za tę najbardziej próchnicogenną, bo fermentuje, ale też jest wykorzystywana przez bakterie próchnicowe w taki sposób, by stworzyć dla nich jeszcze bardziej przyjazne do bytowania środowisko, m.in. za sprawą produkowanych przez nie nierozpuszczalnych w wodzie polisacharydów. Jakby tego było mało, utworzony dzięki sacharozie biofilm zawiera mniej związków mineralnych chroniących szkliwo, do których należą wapń, fosfor i fluor.

– Już w pierwszych miesiącach życia dziecka przekazujemy mu bakterie próchnicowe, m.in. Streptococcus mutans: przez pocałunki, oblizywanie smoczka czy łyżeczki; i z tą bakterią zostajemy do końca życia. Jednak nie tylko obecność konkretnych drobnoustrojów wpływa na rozwój próchnicy, a są to m.in. czynniki genetyczne, nasze nawyki (podjadanie, używki, higiena zębów) oraz ten kluczowy, czyli dieta – mówi lek. dent. Agnieszka Juśkiewicz z Medicover Stomatologia Łódź Pomorska.

Skład jedzenia ma znaczenie dla zagrożenia próchnicą, ale też to, jak długo ma kontakt z zębami, jego forma: płynna (napoje), ciągnąca i kleista (słodycze, owoce kandyzowane, gumy rozpuszczalne). Ponadto liczy się też kwasowość jedzenia oraz zawartych w nim substancji ochronnych. Niektóre produkty, jak mleko, mimo sporej zawartości cukru (laktoza), ale i wapnia nie są aż tak próchnicotwórcze, jak można by było się tego po nich spodziewać.

To możesz jeść bez ryzyka

Choć czyhających na zęby zagrożeń wydaje się być wiele, to jednak bez trudu powinniśmy znaleźć produkty, które nie będą sprzyjały próchnicy, ale też spokojnie mieszczą się na niższych szczeblach piramidy zdrowego żywienia. Mowa o warzywach, niektórych owocach, nabiale, jajach i mięsie.

– Próchnicą nazywamy chorobę wywołaną przez bakterie próchnicowe, która prowadzi do utraty minerałów z tkanek twardych zębów, czyli szkliwa i zębiny, oraz zniszczenia miazgi. Główną rolę w tym procesie odgrywają kwasy wytwarzane przez bakterie, które niejako wypłukują minerały. Kwasy mogą być też pochodzenia zewnętrznego, a więc dostarczane z pożywieniem. Wtedy mówimy o kwasowej erozji szkliwa – wyjaśnia dentystka.

To, co w przypadku surowych owoców i warzyw, nawet z wysoką zawartością cukrów, obniża ich właściwości kariogenne, jest forma cukrów. W tym przypadku są związane ze strukturą komórkową i bakterie nie mogą ich absorbować. Drugi czynnik, czyli kwasowość, ma niemałe znaczenie. W ciągu dnia wielokrotnie dochodzi do zmiany odczynu pH w jamie ustnej człowieka, zależnie od tego co i jak często jemy. Bezpieczne jest pH neutralne, czyli oscylujące wokół 7. Za groźne dla szkliwa uznaje się to poniżej 5,5, ale jest wyjątek – fluor zwiększa tolerancję na kwasy do nawet niższego poziomu, bo do około 4,5. Wśród surowych owoców i warzyw wiele ma pH wyższe, a więc bezpieczne pod tym względem.

Papryka, ziemniaki, bakłażan, brukselka, marchew, brokuł, kukurydza, buraki, por, seler, melon, arbuz, oliwki, świeże sery i jajka – to przykłady produktów o niskiej lub neutralnej kwasowości, którymi w dodatku nie posilą się bakterie próchnicowe.

Jedzenie antypróchnicowe

Dieta przeciwpróchnicowa nie oznacza ścisłego postu, a bardziej rozważne dobieranie tego, co znajdzie się na naszym talerzu. Na dole piramidy żywienia dla zdrowych zębów, czyli w jej podstawie, znajdują się produkty, które dzięki swoim właściwościom i składowi mogą zapobiegać rozwojowi próchnicy. Jak to możliwe?

– Produkty surowe, minimalnie lub nieprzetworzone, także te z wysoką zawartością błonnika czy związków mineralnych, można uznać za korzystne dla szkliwa. Przede wszystkim dostarczają niewiele cukrów dla bakterii próchnicowych, z drugiej strony natomiast to błonnik wpływa korzystnie na dobrą florę bakteryjną w jamie ustnej, ale i w jelitach. Produkty probiotyczne, jak kefiry i jogurty, także wspierają zdrowe bakterie, ponadto dostarczają związków budujących szkliwo. Równowaga flory bakteryjnej jamy ustnej jest niezwykle ważna – tłumaczy lek. dent. Agnieszka Juśkiewicz.




W antypróchnicowej diecie powinny się znaleźć m.in.: twarde sery, warzywa oraz owoce z dużą zawartością błonnika i orzechy. Korzystne właściwości ma tzw. cukier brzozowy, czyli ksylitol, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii, a także herbata – zarówno czarna, jak i zielona. Te napoje dzięki zawartości polifenoli nie tylko ograniczają namnażanie drobnoustrojów, ale także minerały w nich zawarte odbudowują szkliwo.

Czytając listę składników na etykietach różnych produktów, możemy znaleźć sorbitol i mannitol. To związki o słodkim smaku, podobne do ksylitolu, które są neutralne dla próchnicy, więc często producenci umieszczają je choćby w pastach do zębów czy „bezcukrowych” gumach do żucia.

– To, co jemy i pijemy, nie tylko bezpośrednio wpływa na ryzyko próchnicy, ale też zdrowie całego organizmu, którego elementem są zęby i jama ustna. Niewłaściwa dieta, która nie dostarcza nam wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych, a co gorsza: powodująca wzrost glukozy we krwi czy cholesterolu, prędko odbije się na naszym zdrowiu. Niestety, zauważymy to również w ustach: ucierpieć mogą dziąsła, śluzówki jamy ustnej, a w końcu też same zęby. Piramida zdrowego żywienia to piramida dla zdrowych zębów, ale warto wziąć pod uwagę, że jedne produkty sprzyjają „psuciu się zębów”, a inne pomagają tego uniknąć – podsumowuje ekspertka Medicover Stomatologia.

Nawet ograniczenie w codziennej diecie jedzenia i napojów o dużym potencjale próchnicotwórczym nie zwalnia nas z konieczności prawidłowej higieny jamy ustnej, czyli szczotkowania zębów przynajmniej dwa razy dziennie, używania pasty z fluorem i nitkowania.

###
Medicover Stomatologia – to innowator zmieniający i kształtujący rynek stomatologiczny w Polsce i Niemczech. Na koniec I kwartału 2023 r. sieć obejmowała 109 nowoczesnych centrów i 690 foteli dentystycznych, oferujących kompleksowy zakres usług dentystycznych. Opiekę nad pacjentami zapewnia profesjonalny zespół specjalistów – stomatologów, higienistek, asystentów stomatologicznych i recepcjonistów.
Oferta Medicover Stomatologia odpowiada na potrzeby całych rodzin, obejmując usługi z zakresu m.in. stomatologii zachowawczej, implantologii, protetyki, ortodoncji czy stomatologii dziecięcej. Stomatologia w Medicover dostępna dla pacjentów zarówno w ramach abonamentów medycznych, jak i na zasadzie płatności za pojedyncze usługi. Gabinety zlokalizowane są w największych miastach na terenie całej Polski oraz 
w Niemczech (w Berlinie, Poczdamie, na północy kraju).
Więcej informacji na stronie: https://www.medicover.pl/stomatologia/
Medicover jest wiodącą międzynarodową firmą świadczącą usługi medyczne 
i diagnostyczne, z siedzibą w Sztokholmie, notowaną na Giełdzie w Sztokholmie (Nasdaq Stockholm). Firma została założona w 1995 roku w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości usługi medyczne w Polsce, a następnie rozszerzyła swoją działalność na inne kraje. Obecnie największe rynki, na których działa firma to: Polska, Niemcy, Rumunia, Indie i Ukraina. Medicover zapewnia szeroki zakres usług opieki zdrowotnej poprzez opiekę ambulatoryjną i specjalistyczną, sieć szpitali, laboratoriów oraz punktów pobrań krwi w ramach dwóch obszarów – Healthcare Services i Diagnostic Services.
Healthcare Services – oferuje wysokiej jakości usługi z zakresu profilaktyki i opieki ambulatoryjnej, specjalistycznej opieki zdrowotnej, nowoczesne usługi stomatologiczne, a także rozwiązania z zakresu wellbeing, w tym: pakiety sportowe i usługi dietetyczne. Usługi oferowane są w 176 centrach medycznych, 51 aptekach, 41 szpitalach, 109 centrach stomatologicznych, 39 salonach optycznych, 15 centrach zdrowia psychicznego, 30 klinikach leczenia niepłodności i 131 klubach fitness i siłowniach. Główne rynki to Polska, Indie i Rumunia.
Diagnostic Services – oferuje szeroki wybór rozwiązań z obszaru diagnostyki, w tym rozległy zakres badań laboratoryjnych we wszystkich głównych obszarach patologii klinicznej, wykonywanych na etapie profilaktyki, diagnostyki i leczenia schorzeń. Działalność prowadzona jest poprzez sieć 103* laboratoriów, 830* punktów pobrań krwi oraz 27 kliniki w 13 krajach. Główne rynki to Niemcy, Ukraina, Rumunia i Polska.
Więcej informacji na stronie: https://www.medicover.com/

*zestawienie nie obejmuje nieczynnych 2 laboratoriów i 26 punktów pobrań w Ukrainie

Zimowe urazy u osób z otyłością – jak wygląda leczenie i rehabilitacja?

Śliskie chodniki czy oblodzone schody, znacząco zwiększają ryzyko urazów w codziennym życiu. Dla osób z otyłością, nawet drobny wypadek może…
CZYTAJ

Młodzieńczy wygląd bez wysiłku – ageLOC Tru Face Peptide Retinol Complex

Nu Skin® rozszerza swoją linię kosmetyków ageLOC Tru Face o nowy ageLOC Tru Face Peptide Retinol Complex. Ta innowacyjna formuła…
CZYTAJ

Delikatność, ochrona mikrobiomu i micele Perfekcyjny demakijaż cery wrażliwej

Karnawał to czas zabawy, nocnych wyjść i wymarzonych, zachwycających stylizacji. To właśnie teraz chcemy błyszczeć i olśniewać jeszcze mocniej. Kosmetolodzy…
CZYTAJ

5 kroków ku odporności 

Apteczne półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju produktów mających wpływać na poprawę odporności. – Magiczna tabletka jednak nie istnieje,…
CZYTAJ

Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?

Wszystko wskazuje na to, że styczeń 2025 roku będzie uznany za rekordowy pod względem temperatury w Polsce. Średnia temperatura niemal…
CZYTAJ

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności o znaczeniu wczesnego wykrywania nowotworów. To doskonała okazja,…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w tej dziedzinie medycyny dają nowe nadzieje pacjentkom na…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają, że rezygnujemy z aktywności na świeżym powietrzu, więcej…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by podzielić się wynikami corocznej, październikowej kampanii, promującej profilaktykę…
CZYTAJ

Ukojenie, nawilżenie i odbudowa bariery ochronnej – Priorytety pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba genetyczna, która charakteryzuje się przesuszeniem, podrażnieniem i uporczywym świądem. Występowanie intensywnych objawów znacząco zmniejsza komfort…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż zabieg estetyczny” – te dwa zdania mogą zaskakiwać,…
CZYTAJ

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zimowe urazy u osób z otyłością – jak wygląda leczenie i rehabilitacja?

Śliskie chodniki czy oblodzone schody, znacząco zwiększają ryzyko urazów w codziennym życiu.…
CZYTAJ

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają,…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by…
CZYTAJ