Przepis na domowy chleb – Wyjątkowy smak domowego pieczywa – z Mąką na chleb „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice



Dla wielu osób, proces przygotowywania pieczywa stanowi swego rodzaju rytuał, który od dekad pielęgnują wspólnie z najbliższymi. Aby nasze wypieki ucieszyły podniebienia domowników, warto wybrać do ich przygotowania dopasowane, naturalne produkty. Wykorzystując najwyższej jakości pszenicę, Młyn Jaczkowice stworzył Mąkę Na Chleb, doskonałą do wypiekania domowego chleba.

Świeże, domowe pieczywo to nie tylko gwarancja wyjątkowego smaku, ale również większych oszczędności. W przeciągu ostatniego roku cena chleba wzrosła aż o 25%, co zmotywowało wiele osób do domowego wypiekania świeżego pieczywa. Dodatkowo, poza wyśmienitym smakiem, pieczenie własnego chleba daje pełną kontrolę nad użytymi do tego składnikami – zwłaszcza mąką. Dzięki doborowi tylko najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze.

Smak prosto z natury

Mąka Na Chleb typu 750 z linii Domowa Piekarnia to doskonała podstawa świeżego, domowego pieczywa. Produkt wysokiej jakości gwarantuje nie tylko wyjątkowy smak oraz aromat wypieków, a także wartości odżywcze ze względu na wysoką zawartość popiołu – aż 0,85%. Mąka Na Chleb nadaje się zarówno do przygotowania pieczywa, jak i pizzy.

Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Żyzne, dolnośląskie ziemie, połączone z wieloletnim doświadczeniem i wiedzą specjalistów, wpływają na wysoką jakość produktu. Mąka Na Chleb typu 750 wyróżnia się kremowo-białą barwą, nadającą wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice to również doskonale źródło błonnika, dodaje do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne. Sprawdzi się także przy zagęszczaniu sosów oraz przyrządzaniu zasmażek.

Najwyższa jakość i oszczędność

Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również cenę. Co więcej, niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa zachwyci naszych domowników oraz gości. Chrupiące wypieki doskonale zaprezentują się na stole podczas rodzinnych imprez, pikników oraz grilla, a podane z dodatkami własnej roboty zaczarują podniebienia biesiadujących.

Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to znakomity pomocnik domowego wypiekania chleba. Gwarantuje subtelny, złoty kolor oraz niezapomniany smak, który zachwyci częstujących się nim. Dodatkowym atutem domowego pieczywa jest brak składników konserwujących oraz samodzielne przygotowanie, które dla wielu stanowi wielopokoleniową tradycję.



Przepis na domowy chleb

Składniki:

700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
450 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Wartość odżywcza w 100 g produktu
„Mąka Na Chleb*
Wartość energetyczna 1488kJ / 351 kcal
Tłuszcz 1,5 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 70 g
W tym:
cukry 0,5 g
Błonnik 2,9 g
Białko 13 g
Sól 0,01 g

Mąka Na Chleb Domowa Piekarnia
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 4,5 – 5 zł

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ