Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na aromatyczny, koktajl z truskawkami i słonecznikiem – dla mocnych i zdrowych zębów



Chcąc zadbać o zdrowie swoich zębów, warto włączyć do swojej diety koktajle z owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały. Koktajle są nie tylko pyszne i orzeźwiające, ale także dostarczają organizmowi składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania zębów i dziąseł. Oto propozycja koktajlu, który możesz przygotować w domu.

Składniki na 2 porcje:

• 2 jabłka
• 6 truskawek
• 1 marchewka
• 2 łyżki nasion łuskanego słonecznika
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• Ksylitol

Czas przygotowania: ok. 3 minuty
Wartość odżywcza: 1 porcja ok 190 kcal

Sposób przygotowania: Truskawki umyć i obrać z szypułek, jabłka i marchewkę obrać ze skórki, oczyścić z nasion i niepotrzebnych części. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę.

Warto wiedzieć: Owoce to źródło wielu witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu, w tym także na zęby. Jednak nie wszystkie owoce są równie dobre dla naszego uzębienia. Niektóre z nich zawierają dużo cukru lub kwasów, które mogą sprzyjać rozwojowi próchnicy lub uszkadzać szkliwo. Dlatego warto wiedzieć, jakie owoce są najzdrowsze dla zębów i jak je spożywać, by nie narazić się na niepotrzebne ryzyko.

Najbardziej wskazane dla zębów są jabłka. Nie są ani za słodkie, ani za kwaśne, a dodatkowo mają właściwości oczyszczające jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która neutralizuje kwasy i wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni międzyzębowych. Jabłka zawierają też pektyny, które hamują rozwój bakterii próchnicotwórczych.

Ponadto jabłka dostarczają nam witaminy C i A oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo. Truskawki także są wyjątkowo przyjazne dla zębów. Zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia dziąsła i naczynia krwionośne oraz zapobiega krwawieniu i zapaleniu dziąseł. Truskawki mają też właściwości wybielające szkliwo dzięki kwasowi jabłkowemu i malinowemu oraz kwasowi salicylowemu, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Truskawki są też bogate w antyoksydanty i flawonoidy, które chronią zęby przed uszkodzeniami.




W przypadku owoców cytrusowych sprawa się nieco komplikuje, gdyż należy ich unikać. Choć cytrusy zawierają duże ilości witaminy C, posiadają również kwas cytrynowy, który negatywnie wpływa na szkliwo zębów. Dlatego należy je spożywać z umiarem i zachować kilka zasad ostrożności. Po zjedzeniu owoców cytrusowych należy odczekać co najmniej pół godziny przed umyciem zębów, by nie uszkodzić osłabionego szkliwa. Można też przepłukać usta wodą lub napić się mleka lub jogurtu naturalnego, które neutralizują kwasy. Owoce cytrusowe najlepiej jest też łączyć z owocami o odczynie zasadowym, np. melonem lub arbuzem. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Podsumowując, owoce są ważnym elementem diety dla zdrowych zębów, ale należy je spożywać rozsądnie i dbać o higienę jamy ustnej. Nie zapominajmy też o innych produktach bogatych w składniki odżywcze dla zębów, takich jak ryby, nabiał czy warzywa.

Więcej o zdrowych zębach na piotrowscybejnarowicz.pl

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ