5 podstaw zdrowej diety, które pokochają twoje oczy



Jak zacząć planować dietę? To proste – musisz najpierw wygospodarować w planie dnia czas na aktywność fizyczną. Choć trudno w to uwierzyć – ruch to podstawa prawidłowego odżywiania się, dopiero na kolejnych szczeblach nowej Piramidy Żywieniowej znajdują się produkty spożywcze. Przygotowanie zbilansowanej diety to trudne zadanie, które może jednak przynieść ogromne korzyści dla naszego organizmu – od dostarczania energii, przez utrzymanie prawidłowej sylwetki po wspierania funkcjonowania narządu wzroku. Sprawdź jak wygląda 5 podstaw zdrowej diety.

Aktywność fizyczna – od tego zacznij

To nie żaden błąd. Jak się okazuje podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu nie jest tylko jedzenie. Według Instytutu Żywności i Żywienia na pierwszym miejscu powinno się stawiać szeroko rozumianą aktywność fizyczną. Uprawianie sportu sprzyja rozwojowi prawidłowej sylwetki, poprawia kondycję, a także zwiększa tkankę mięśniową. Planowanie diety powinniśmy zatem zacząć od znalezienia czasu na ruch i ćwiczenia. Każdego dnia postarajmy się poświęcić przynajmniej 30 minut na aktywność.

Codzienny spacer powinien zatem stać się dla nas rytuałem, a jeśli pogoda na to nie pozwala, zaplanujmy sobie ćwiczenia ruchowe w domu. Może to być np. yoga lub stretching. Zadbajmy o to, by w każdym dniu znaleźć czas na rozruszanie naszego ciała. Podziękuje nam za to cały organizm i sami będziemy czuli się dużo lepiej.

Zastąp słodycze, jedząc owoce i warzywa

U samej podstawy wyżej wspomnianej piramidy żywienia znajdują się bezcenne owoce i warzywa, które są fundamentem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lista korzyści, jakie niesie ze sobą ich jedzenie jest długa: od wzmacniania odporności, przez pomaganie w trawieniu posiłków, aż po dostarczanie naturalnej energii. Dziennie powinniśmy spożywać od 4 do 5 posiłków w regularnych porach, a najlepiej żeby w każdym z nich znalazły się warzywa i owoce w proporcji 3/4 warzyw i 1/4 owoców.

Warzywa to źródła bardzo potrzebnych naszemu organizmowi witamin. Zielone zawierają np. błonnik, magnez oraz żelazo, a także witaminy A, C, E i K. Czerwone natomiast pomogą dostarczyć składniki mineralne takie jak: potas, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy A, C, a także te z grupy B, szczególnie istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Tłuszcze nie takie złe, jak je malują

Tłuszcze znajdują się na samym szczycie piramidy, to nie oznacza jednak, że mamy je wyeliminować. Przeciwnie – są bardzo istotnym elementem zdrowej diety. Najlepiej jednak zamiast tłuszczu pochodzącego od zwierząt, wybierać oleje roślinne czy orzechy. Dobrym wyborem będą także ryby, które są dodatkowo źródłem pełnowartościowego białka.

Ryby, które powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 głównie DHA przyczyniające się do utrzymania prawidłowego widzenia. DHA wykazuje korzystne działanie w przypadku spożywania 250 mg dziennie. Składnik ten znajdziemy także np. w suplemencie diety Ocuvite Complete.





Produkty zbożowe i pełnoziarniste wciąż są ważne

W 2016 roku produkty zbożowe ustąpiły miejsca u samej podstawy piramidy na rzecz owoców i warzyw. Zmiany w hierarchii tego, co spożywamy nie powinny dziwić, gdyż rozwój technologii pozwala na coraz dokładniejsze badania i analizy. Produkty pełnoziarniste wciąż jednak odgrywają bardzo znaczącą rolę, znajdując się zaledwie jedno piętro wyżej.

Ciemne pieczywo, kasze czy otręby to bogate źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit. Produkty zbożowe mają w sobie również wiele witamin – między innymi te z grupy B, odgrywające kluczową rolę w metabolizmie i składników mineralnych – na przykład magnez, który wspiera układ nerwowy i kostny.

Zdrowe ciało z pewnością jest dobrze nawodnione

Bez wody bylibyśmy w stanie przeżyć maksymalnie kilka dni, bo jest to główny składnik naszego organizmu, dlatego szczególnie powinniśmy pamiętać o regularnym nawadnianiu. Dziennie należy spożywać minimum 1,5 litra płynów dziennie, co przekłada się najczęściej na 6-8 szklanek. Warto pamiętać także, że ilość spożywanych płynów powinna rosnąć proporcjonalnie do aktywności fizycznych, które podejmujemy w ciągu dnia.

– Dostarczanie odpowiednich składników odżywczych jest kluczowe, by wspierać nasz organizm w utrzymaniu dobrej kondycji. Piramida Żywieniowa powinna być dla nas drogowskazem, w jaki sposób przygotowywać zbilansowane posiłki. Pamiętajmy też o różnorodności produktów w diecie tylko w ten sposób jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich witamin i składników mineralnych. – mówi Sandra Ataniel, dietetyczka i ekspertka kampanii „Tarcza Dla Oczu”.

Dieta może w istotny sposób wpływać na nasze zdrowie. Jedzmy regularnie i dbajmy o różnorodność składników odżywczych. Nasz organizm z pewnością nam za to podziękuje.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ