Sezon na młodą kapustę w pełni – spróbuj warzywnego rarytasu w połączeniu z aromatycznym pieczonym łososiem



Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć kolorowe nowalijki, w tym bogatą w cenne witaminy i wyjątkowo pyszną młodą kapustę. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej postanowił w pełni wykorzystać sezonowe produkty, proponując autorski przepis. Łosoś z młodą kapustą podany z cytrynową sałatką z kalafiora to wyjątkowe wiosenne danie, które rozpoczyna letni sezon.

Młoda kapusta rarytasem wśród sezonowych warzyw

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 milgramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K. Niestety, sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, od maja do sierpnia, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy ta pojawia wśród innych kolorowych warzyw:

– Gdy na moim ulubionym straganie widzę intensywną zieleń młodej kapusty, sięgam po nią bez dłuższego zastanowienia. Młoda kapusta to wyjątkowy produkt, który można serwować na wiele różnych sposobów, a odpowiednio doprawiona nadaje wyraz całemu daniu – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Jak więc przygotować młodą kapustę w pełni wykorzystując jej nieocenione właściwości? Marcin Sikora prezentuje autorski przepis, który podkreśla, że wiosna już tu jest!

Łosoś pieczony w młodej kapuście

Danie, które proponuje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, na pewno nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków:

– Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym – tłumaczy Marcin Sikora – Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad. Aby podkreślić kwintesencję łososia i młodej kapusty, polecam zestawienie potrawy z lampką wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.

Wraz z nadejściem wiosny, wiele warzyw niedostępnych zimą w końcu pojawia się na naszych talerzach. Przygotowanie nowalijek w nowych, ciekawych wariantach wydobędzie ich smak oraz nada daniom wyjątkowych, zachęcających do spróbowania odsłon.




Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: głęboka patelnia, garnki, naczynie żaroodporne, łyżki, noże, deska do krojenia, tarka, talerze
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki:

łosoś filet 400 g
liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki 6 szt.
burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach 200 g
jabłko zielone, krojone w paski 100 g
cebula krojona w kostkę 100 g
kalafior świeży podzielony na małe różyczki 150 g
czosnek posiekany w drobną kostkę 2 ząbki plus 2 ząbki całe
miód 1 łyżka
pistacje obrane, posiekane 60 g
sok z cytryny 2 łyżki

sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
masło 120 g
cukier do smaku
groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) 50 g
sos sojowy 2 łyżki
imbir świeży łyżeczka
kurkuma mielona do smaku
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
wino gruszkowe 80 ml
kolendra siekana świeża 1 łyżka
koperek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

– łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania
– 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
– starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny
– zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki
– zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 – 15 minut
– na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą
– pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje

Światowy Dzień Choroby Alzheimera – jak wspierać bliskiego w chorobie otępiennej?

Każdemu z nas, niezależnie od wieku, zdarzają się problemy z pamięcią. Jeśli jednak zauważymy, że takie sytuacje – zwłaszcza u…
CZYTAJ

Wracamy z urlopu. Co należy suplementować po wakacjach

Badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association donosi, że około jedna piąta wszystkich pasażerów samolotów zapadła na infekcje…
CZYTAJ

Czego potrzebują nasze loki? Cud, miód… i aloes

Delikatne skręty, burza loków lub romantyczne fale. Każdy z typów kręconych włosów wymaga szczególnie troskliwej pielęgnacji. Eksperci podpowiadają, że najcenniejsze…
CZYTAJ

Cyfrowa krzywda – realne wołanie o pomoc

Krzywda wyrządzona w sieci boli tak samo, jak ta wyrządzona w realu. Nastolatki zdają się być mistrzami w wyrządzaniu sobie…
CZYTAJ

Rower a nawierzchnia, czyli jak znaleźć idealne połączenie? Zainspiruj się marką STORM

Rower to coraz chętniej wybierany środek transportu, ale też sposób na aktywność fizyczną czy krajoznawcze wycieczki. Zanim jednak wyruszysz w…
CZYTAJ

Czym różnią się szampony do świadomej pielęgnacji włosów od OnlyBio?

Marka OnlyBio znana z zaawansowanych produktów do świadomej pielęgnacji włosów i skóry głowy w swoim asortymencie ma szeroki wybór produktów…
CZYTAJ

Świat beauty pokochał OMO. Na czym polega nowy trend mycia włosów?

OMO to jeden ze skrótów, które zawojowały ostatnio rynek beauty. Jest używany przez fryzjerów, trychologów i włosomaniaczki właściwie bez przerwy.…
CZYTAJ

Unikalny design w klasycznej kolorystyce – Gatta z nową kolekcją rajstop wkracza na salony!

Do casualowej, bardziej sportowej, czy też eleganckiej stylizacji - rajstopy w każdym wydaniu prezentują się zjawiskowo. Ten element garderoby urozmaici…
CZYTAJ

Śródziemnomorskie kalmary na ostro – panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD

Aromatyczna kuchnia Morza Śródziemnego zachwyca przede wszystkim wyrazistym smakiem. Opiera się głównie na owocach morza, a jednymi z najpopularniejszych są…
CZYTAJ

Łagodzenie, ukojenie i dobra rutyna. Czego potrzebuje skóra atopowa?

Właściwa pielęgnacja skóry atopowej stanowi kluczowy element wspierający leczenie. To także sposób na znaczną poprawę komfortu życia chorych i zwalczanie…
CZYTAJ

Wrogowie urody – jakie czynniki mają destrukcyjny wpływ na skórę i kolagen?

Pielęgnując urodę często skupiamy się na rozwiązaniach, które mają pomóc w odzyskaniu młodego wyglądu. Poszukujemy coraz to nowych składników aktywnych,…
CZYTAJ

Powrót do pracy – z Sinsay na pewno będzie stylowy!

Powrót do biura po udanych wakacjach nie jest tym, na co czekamy z niecierpliwością, ale dzięki odświeżonej szafie na pewno…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Choroby Alzheimera – jak wspierać bliskiego w chorobie otępiennej?

Każdemu z nas, niezależnie od wieku, zdarzają się problemy z pamięcią. Jeśli…
CZYTAJ

Wracamy z urlopu. Co należy suplementować po wakacjach

Badanie opublikowane w Journal of the American Medical Association donosi, że około…
CZYTAJ

Problem z zajściem w ciążę? Przyczyną może być endometrioza

W 96% przypadków endometrioza skutkuje obniżeniem płodności. U co trzeciej kobiety zgłaszającej…
CZYTAJ

Innowacyjne testy na endometriozę łatwiej dostępne

Nie lata, a od kilku do kilkunastu dni – tyle wystarczy, by…
CZYTAJ

Pierwszy na świecie test na endometriozę – od teraz w InviMed Warszawa!

Prawie 94% skuteczności wykrycia endometriozy w organizmie kobiety – mowa 
o pierwszym…
CZYTAJ