Sezon na młodą kapustę w pełni – spróbuj warzywnego rarytasu w połączeniu z aromatycznym pieczonym łososiem



Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć kolorowe nowalijki, w tym bogatą w cenne witaminy i wyjątkowo pyszną młodą kapustę. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej postanowił w pełni wykorzystać sezonowe produkty, proponując autorski przepis. Łosoś z młodą kapustą podany z cytrynową sałatką z kalafiora to wyjątkowe wiosenne danie, które rozpoczyna letni sezon.

Młoda kapusta rarytasem wśród sezonowych warzyw

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 milgramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K. Niestety, sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, od maja do sierpnia, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy ta pojawia wśród innych kolorowych warzyw:

– Gdy na moim ulubionym straganie widzę intensywną zieleń młodej kapusty, sięgam po nią bez dłuższego zastanowienia. Młoda kapusta to wyjątkowy produkt, który można serwować na wiele różnych sposobów, a odpowiednio doprawiona nadaje wyraz całemu daniu – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Jak więc przygotować młodą kapustę w pełni wykorzystując jej nieocenione właściwości? Marcin Sikora prezentuje autorski przepis, który podkreśla, że wiosna już tu jest!

Łosoś pieczony w młodej kapuście

Danie, które proponuje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, na pewno nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków:

– Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym – tłumaczy Marcin Sikora – Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad. Aby podkreślić kwintesencję łososia i młodej kapusty, polecam zestawienie potrawy z lampką wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.

Wraz z nadejściem wiosny, wiele warzyw niedostępnych zimą w końcu pojawia się na naszych talerzach. Przygotowanie nowalijek w nowych, ciekawych wariantach wydobędzie ich smak oraz nada daniom wyjątkowych, zachęcających do spróbowania odsłon.




Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: głęboka patelnia, garnki, naczynie żaroodporne, łyżki, noże, deska do krojenia, tarka, talerze
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki:

łosoś filet 400 g
liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki 6 szt.
burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach 200 g
jabłko zielone, krojone w paski 100 g
cebula krojona w kostkę 100 g
kalafior świeży podzielony na małe różyczki 150 g
czosnek posiekany w drobną kostkę 2 ząbki plus 2 ząbki całe
miód 1 łyżka
pistacje obrane, posiekane 60 g
sok z cytryny 2 łyżki

sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
masło 120 g
cukier do smaku
groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) 50 g
sos sojowy 2 łyżki
imbir świeży łyżeczka
kurkuma mielona do smaku
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
wino gruszkowe 80 ml
kolendra siekana świeża 1 łyżka
koperek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

– łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania
– 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
– starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny
– zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki
– zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 – 15 minut
– na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą
– pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ