Sezon na młodą kapustę w pełni – spróbuj warzywnego rarytasu w połączeniu z aromatycznym pieczonym łososiem



Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć kolorowe nowalijki, w tym bogatą w cenne witaminy i wyjątkowo pyszną młodą kapustę. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej postanowił w pełni wykorzystać sezonowe produkty, proponując autorski przepis. Łosoś z młodą kapustą podany z cytrynową sałatką z kalafiora to wyjątkowe wiosenne danie, które rozpoczyna letni sezon.

Młoda kapusta rarytasem wśród sezonowych warzyw

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 milgramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K. Niestety, sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, od maja do sierpnia, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy ta pojawia wśród innych kolorowych warzyw:

– Gdy na moim ulubionym straganie widzę intensywną zieleń młodej kapusty, sięgam po nią bez dłuższego zastanowienia. Młoda kapusta to wyjątkowy produkt, który można serwować na wiele różnych sposobów, a odpowiednio doprawiona nadaje wyraz całemu daniu – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Jak więc przygotować młodą kapustę w pełni wykorzystując jej nieocenione właściwości? Marcin Sikora prezentuje autorski przepis, który podkreśla, że wiosna już tu jest!

Łosoś pieczony w młodej kapuście

Danie, które proponuje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, na pewno nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków:

– Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym – tłumaczy Marcin Sikora – Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad. Aby podkreślić kwintesencję łososia i młodej kapusty, polecam zestawienie potrawy z lampką wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.

Wraz z nadejściem wiosny, wiele warzyw niedostępnych zimą w końcu pojawia się na naszych talerzach. Przygotowanie nowalijek w nowych, ciekawych wariantach wydobędzie ich smak oraz nada daniom wyjątkowych, zachęcających do spróbowania odsłon.




Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: głęboka patelnia, garnki, naczynie żaroodporne, łyżki, noże, deska do krojenia, tarka, talerze
Pasujące wino: Musująca Gruszka

Składniki:

łosoś filet 400 g
liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki 6 szt.
burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach 200 g
jabłko zielone, krojone w paski 100 g
cebula krojona w kostkę 100 g
kalafior świeży podzielony na małe różyczki 150 g
czosnek posiekany w drobną kostkę 2 ząbki plus 2 ząbki całe
miód 1 łyżka
pistacje obrane, posiekane 60 g
sok z cytryny 2 łyżki

sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
masło 120 g
cukier do smaku
groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) 50 g
sos sojowy 2 łyżki
imbir świeży łyżeczka
kurkuma mielona do smaku
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
wino gruszkowe 80 ml
kolendra siekana świeża 1 łyżka
koperek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

– łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania
– 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
– starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny
– zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki
– zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 – 15 minut
– na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą
– pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje

3 czerwca – Światowy Dzień Roweru – świętuj, bo warto!

82 proc. Polaków umie jeździć na rowerze, ale ilu z nich wybiera ten środek transportu na co dzień? Okazuje się,…
CZYTAJ

Czy Porozumienie paryskie rzeczywiście doprowadzi do dekarbonizacji globalnej gospodarki w okresie wskazywanym jako optymalny przez IPCC?

Podczas gdy instytucje unijne przygotowują się do cyklu legislacyjnego, który ma zakończyć się przyjęciem celu redukcyjnego na poziomie UE na…
CZYTAJ

ASICS prezentuje model GEL-KAYANO 30 Komfort butów stabilizujących na zupełnie nowym poziomie

Marka ASICS prezentuje model GEL-KAYANO 30 – najwygodniejsze buty do biegania ze stabilizacją, wyposażone w zupełnie nowe technologie, zapewniające biegaczom…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Warzywne burgery

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z cebuli

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Tortilla ze szpinakiem

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

1 uczestnik = 1 drzewo. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Z początkiem czerwca wystartowało wyzwanie Healthy Cities organizowane przez Grupę LUX MED. Do akcji dołączyli mieszkańcy 66 miast na prawach…
CZYTAJ

Sekret idealnego bikini: depilacja laserowa bez tajemnic

Chcesz się świetnie prezentować na plaży w te wakacje? Sprawdź, dlaczego depilacja laserowa z każdym rokiem zyskuje nowe rzesze fanek…
CZYTAJ

Słońce wrogiem młodej i gładkiej skóry! Dowiedz się co to jest fotostarzenie, dlaczego słońce „topi” kolagen i czy można temu zapobiec

Lato widać już na horyzoncie. Wszystkie portale, jak co roku o tej porze, obowiązkowo publikują „ABC bezpiecznego opalania”, a w…
CZYTAJ

Jak szybko zapuścić włosy? Najlepsze sposoby polecane przez trychologa

Długie, gęste włosy od zawsze były symbolem piękna i atrakcyjności. Dlatego nie dziwi fakt, że wiele osób pragnie zapuścić je…
CZYTAJ

E-papierosy a zdrowie. Sprawdź, jakie są fakty i mity na ten temat

Światowy Dzień Bez Tytoniu, obchodzony 31 maja, to doskonała okazja do zwrócenia uwagi na wpływ e-papierosów na zdrowie. W ostatnich…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

3 czerwca – Światowy Dzień Roweru – świętuj, bo warto!

82 proc. Polaków umie jeździć na rowerze, ale ilu z nich wybiera…
CZYTAJ

1 uczestnik = 1 drzewo. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Z początkiem czerwca wystartowało wyzwanie Healthy Cities organizowane przez Grupę LUX MED.…
CZYTAJ

E-papierosy a zdrowie. Sprawdź, jakie są fakty i mity na ten temat

Światowy Dzień Bez Tytoniu, obchodzony 31 maja, to doskonała okazja do zwrócenia…
CZYTAJ

Dlaczego warto pójść do ginekologa na NFZ?

Opieka zdrowotna jest niezwykle istotna dla utrzymania naszego dobrostanu, a regularne wizyty…
CZYTAJ

Zawał serca: 60 minut, które decydują o życiu! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zawale serca

Na zawał serca każdego roku umiera w Polsce ok. 15 tys. osób.…
CZYTAJ