Zadbajmy o siebie na wiosnę



Z medycznego punktu widzenia, wiosna to bardzo dobry czas na wykonanie badań i skontrolowanie stanu zdrowia, choćby dlatego, żeby wiedzieć, z jakiego punktu zaczynamy wiosenną odnowę. Każdy, kto zaczyna treningi lub dietę pod okiem specjalistów wie, że zostanie poproszony o aktualne badania.

Najlepszym podejściem do swojego zdrowia i troski o samego siebie jest tzw. podejście holistycznie. Oznacza to, że powinniśmy skupić się na zdrowiu i potrzebach naszego całego organizmu, uwzględniając równocześnie swoją fizyczność, ale także psychikę.

Wiosna jest dobrym czasem na wzmożenie troski o swoje zdrowie, o które możemy zadbać na bardzo wiele przyjemnych sposobów:

Korzystaj ze słońca.

Światło słoneczne bierze udział w produkcji hormonów – serotoniny i melatoniny, które odpowiadają m.in. za regulację rytmu dobowego. Stymulowana przez promienie słoneczne produkcja serotoniny, określanej również mianem endorfiny lub hormonu szczęścia, pozwala nam się obudzić oraz sprawia, że odczuwamy przyjemność i ekscytację z nadchodzącego dnia. Słońce stymuluje również produkcję witaminy D, która m.in. jest istotnym czynnikiem w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego i prostaty).

Więcej się ruszaj.

Podczas wiosny możemy porzucić samochód i przesiąść się na rower. Alternatywne może być także wysiadanie na wcześniejszym przystanku i spacer, który uwzględni przejście określonego dystansu, np. 10 tys. kroków. Wysiłek fizyczny, tak jak w przypadku ekspozycji naszej skóry na słońce, poza wyrzutem serotoniny wiąże się również z wyrzutem dopaminy – czyli kolejnego hormonu szczęścia.

Jedz sezonowe warzywa i owoce.

Nowalijki, czyli młode wiosenne warzywa stanowią bogate źródło witamin i minerałów. Poza komponentą smakową, oferują także zwiększoną zawartość błonnika, który wspomaga bezcenną dla naszego zdrowia mikroflorę jelit. Wg zasad talerza żywieniowego, warzywa i owoce powinny stanowić połowę spożywanego przez nas posiłku.

Spotykaj się ze znajomymi.

Spotykanie i spędzanie czasu z innymi jest warunkiem utrzymania sprawności umysłowej, fizycznej i emocjonalnej. Nawiązywane relacje pobudzają mózg do pracy, poprawiają nastrój i wyostrzają zmysły. Dobrze zagospodarowany towarzysko czas daje poczucie bycia użytecznym i potrzebnym oraz ma niezwykle pozytywny wpływ na aspekt zdrowia psychicznego.

Wiosna i badania idą ze sobą w parze!

Regularne wykonywanie badań to kluczowa kwestia. Nawet tak podstawowe badania jak np. morfologia krwi, mogą okazać się niezwykle pomocne. Dzięki nim można szybko zareagować na pojawiające się zmiany w organizmie i cieszyć się zdrowiem na dłużej!

Morfologia krwi.

Jest badaniem, które pozwala ocenić ogólną kondycję organizmu oraz wnosi wiele istotnych informacji na temat niedoborów pierwiastków lub witamin będących przyczyną anemii oraz etiologii toczących się infekcji. Pozwala także na wykluczenie choroby nowotworowej układu krwiotwórczego lub zaburzeń odporności.

Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG).

To zestaw badań, który służy monitorowaniu gospodarki lipidowej organizmu i oszacowaniu ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe np. miażdżycę i nadciśnienie tętnicze. Nieprawidłowy wynik lipidogramu świadczy o dyslipidemii, czyli zaburzeniu, które nadal stanowi najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka chorób układu krążenia.

Glukoza.

To badanie, na podstawie którego, wg kryteriów opracowanych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, możliwe jest rozpoznanie zaburzeń metabolizmu glukozy. Wysokie stężenie glukozy na czczo najczęściej wynika z cukrzycy, czyli podstępnej, obarczonej szeregiem powikłań choroby metabolicznej.

Kreatynina.

Wraz z wyliczanym na jej podstawie współczynnikiem eGFR, wykorzystywana jest w ocenie funkcji filtracyjnej nerek. Na podstawie uzyskanych wyników wnioskuje się o wydolności lub stopniu niewydolności narządu.

ALT (aminotransferaza alaninowa).

Oznaczenie aktywności tego enzymu wątrobowego umożliwia rozpoznawanie, różnicowanie i ocenę ciężkości chorób wątroby. Stosowane jest w diagnostyce ostrych i przewlekłych stanów zapalnych wątroby. Najistotniejszą przyczyną wzrostu poziomu ALT we krwi są ostre choroby zapalne wątroby, natomiast najwyższy wzrost obserwowany jest w przypadku toksycznego lub niedokrwiennego uszkodzenia wątroby.

TSH (hormon tyreotropowy).

Jest hormonem przysadkowym, który nadzoruje pracę tarczycy. Na podstawie zmian w stężeniu TSH wnioskuje się o nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Schorzenia te wiążą się z bezpośrednim wpływem na metabolizm (odpowiednio utrata lub przybieranie na wadze nieuzasadnione zmianami w diecie, sucha skóra lub nadpotliwość, zaparcia lub biegunki), płodnością, a nawet równowagą emocjonalną.

Białko C-reaktywne (CRP).

CRP to niespecyficzny wskaźnik stanu zapalnego, którego stężenie wzrasta najczęściej w przebiegu infekcji bakteryjnej. Wzrasta ponadto po doznanych urazach, w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych jak RZS i nieswoiste zapalne choroby jelit oraz w chorobach nowotworowych.



Potas.

Jest jonem o bardzo istotnym wpływie na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, pracę serca i funkcjonowanie układu nerwowego. Jego nieprawidłowe stężenie przekłada się bezpośrednio na mięsień sercowy, wywołując spowolnienie jego pracy (bradykardię) przy podniesionym stężeniu oraz przyspieszenie jego pracy (tachykardię) przy niskich wartościach.

Zestawienie wyników badań z pakietu pozwala na ogólną ocenę stanu zdrowia. Ze względu na szereg wzajemnych zależności występujących między analizowanymi parametrami, uzyskane wyniki badań należy skonsultować z lekarzem.

Wiosenna akcja profilaktyczna.

„Zdrowie na plus” to ogólnopolska akcja edukacyjno-profilaktyczna ogólnopolskiej sieci laboratoriów medycznych Diagnostyka, trwająca od 27 marca do 31 maja 2023 r., w ramach której wykonać można 3 pakiety badań w cenach obniżonych do 50% i rzetelnie skontrolować „pozimowy” stan zdrowia:


1. Podstawowy.

W skład pakietu wchodzą takie badania jak: morfologia, lipidogram, glukoza, CRP (wskaźnik stanu zapalnego), które pozwalają ocenić ogólny stanu zdrowia organizmu. Ponadto możemy znaleźć w nim takie badania jak kreatynina, ALT, TSH i potas które mogą pomóc w wykryciu chorób nerek, wątroby, tarczycy oraz serca. Cena pakietu to 99 PLN (zamiast 220 PLN).

2. Rozszerzony.

Zawiera badania, które znajdują się w pakiecie podstawowym oraz dodatkowo m.in. witaminę D, która wykorzystywana jest w diagnostyce zaburzeń odporności i schorzeń o podłożu zapalnym lub autoimmunizacyjnym, transferynę – na jej podstawie możemy określić poziom zmagazynowanego żelaza (kluczowego pierwiastka w procesie krwiotworzenia), GGTP – przydatny w diagnostyce chorób wątroby czy hemoglobinę glikowaną, która służy do monitorowania przebiegu cukrzycy i pomocy w decyzjach terapeutycznych. Cena pakietu to 219 PLN (zamiast 460 PLN).

3. Kompleksowy.

W jego skład z kolei wchodzą badania, które znajdują się w pakietach podstawowym i rozszerzonym. Jednak jest on wzbogacony m.in. o takie badania jak: witamina B12 – oznaczenie przydatne w różnicowaniu przyczyn niedokrwistości oraz diagnozowaniu zaburzeń neurologicznych, albumina – parametr oceniający syntetyczną funkcję wątroby, PT (INR) – wskaźnik służący określeniu krzepliwości krwi. Cena pakietu to 329 PLN (zamiast 660 PLN).

Oceń jak Twój organizm poradził sobie z zimowym rozleniwieniem i brakiem słońca. Pakiety kupisz zarówno w e-sklepie sieci Diagnostyka, jak i bezpośrednio w Punkcie Pobrań.

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ